in

ένας σκύλος ταξιδεύει 400 χιλιόμετρα για να βρει την οικογένειά του

Σας το είπαμε προηγούμενο άρθρο : οι σκύλοι έχουν ισχυρή και ασύγκριτη όσφρηση. Αυτό θα μπορούσε επομένως να εξηγήσει γιατί βρίσκουν το δρόμο τους τόσο εύκολα όταν περπατούν. Ωστόσο, όταν πρόκειται να ταξιδέψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα ή να διασχίσουν μια χώρα, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η όσφρησή τους είναι αποκλειστικά υπεύθυνη! Αυτό θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε με την ιστορία του Πάμπλο.

Μια απίστευτη ιστορία!

ο σκύλος Pablo και η οικογένειά του
© Pablo και η οικογένειά του – Ledauphiné

Αυτή είναι η ιστορία του Pablo, ενός νεαρού σκύλου Jagdterrier που έχει ταξιδέψει όχι λιγότερο από 380 χιλιόμετρα να επιστρέψει στο σπίτι στο Gard. Μετά από ένα ταξίδι σε ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο μέσω της Ιταλίας, η Catherine και ο Roger οι ιδιοκτήτες του αποφασίζουν να σταματήσουν στη Savoie, στο Saint-Martin-Bellevue πριν επιστρέψουν στο σπίτι. Βγάζουν τον σκύλο τους τον Πάμπλο χαλαρά για να τεντώσει τα πόδια του όπως έχει συνηθίσει. Μόνο αυτή τη φορά δεν επιστρέφει…Η Κάθριν και ο Ρότζερ, ανήσυχοι, περιμένουν με τις ώρες ελπίζοντας ότι ο αγαπημένος τους σκύλος θα επιστρέψει, αλλά στο τέλος της ημέρας, δεν υπάρχει ακόμα σκυλάκι στον ορίζοντα. Αποφασίζουν λοιπόν να περιμένουν τη νύχτα επί τόπου, μάταια. Ο Πάμπλο δεν επιστρέφει και το εξήνταχρονο ζευγάρι παίρνει τότε την προφύλαξη αναφορά λείπει στο δημαρχείο του δήμου. Στη συνέχεια συνεχίζουν το ταξίδι τους στο Αΐν για να επισκεφτούν συγγενείς.

Ήταν μόνο λίγες μέρες αργότερα το θαύμα γίνεται. Ένας φίλος του ζευγαριού που φρόντιζε το σπίτι ερήμην τους επικοινωνεί μαζί τους για να τους το πει αυτό Ο Πάμπλο ήρθε σπίτι! Αποδεικτικά στοιχεία, μια φωτογραφία στην οποία η Catherine αναγνωρίζει αμέσως τον σκύλο της. Ως εκ τούτου, ο τελευταίος ταξίδεψε τουλάχιστον 380 χιλιόμετρα από το Saint-Martin-Bellevue στη Savoie έως το Bezouce στο Gard για να επιστρέψει στην πατρίδα του. Αυτό απίστευτο φαινόμενο δεν είναι η πρώτη που αναφέρεται. Αλλά τότε, πώς καταφέρνουν τα σκυλάκια μας να βρουν το δρόμο τους;

Η ικανότητα των σκύλων να αισθάνονται το μαγνητικό πεδίο της γης

Σκύλος Leonberger στο δάσος
© AngelaBuserPhoto – iStock

Σύμφωνα με μια 3ετή μελέτη στην Τσεχία, οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να αισθανθείτε το μαγνητικό πεδίο της γης. Λίγο σαν τα αποδημητικά πουλιά, οι τετράποδοι φίλοι μας θα είχαν επίσης αυτή την εσωτερική πυξίδα που τους επιτρέπει να προσανατολίζονται. Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν αυτή την εργασία ακολούθησαν μια ομάδα 27 σκύλων. Το καθένα ήταν εξοπλισμένο μεένα κολάρο GPS καθώς και μια κάμερα και έπρεπε να ακολουθήσουν διαφορετικά μονοπάτια στα δάση. Αυτό που έχει μελετηθεί είναι ο δρόμος της επιστροφής, όταν τα σκυλάκια έπρεπε να βρουν τον ιδιοκτήτη τους. Στο 59,5% των περιπτώσεων, οι σκύλοι χρησιμοποίησαν την όσφρησή τους για να επιστρέψουν στους ανθρώπους τους. Αλλά σε όλα τα ίδια Στο 33,2% των περιπτώσεων, χρησιμοποίησαν το μαγνητικό πεδίο της γης! Για το υπόλοιπο λίγο κάτω από το 8%, οι σκύλοι συνδύασαν τις δύο τεχνικές.

Επιπλέον, εάν επικεντρωθούμε στα σκυλιά που έχουν χρησιμοποιήσει μαγνητοδεκτικότητα, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι έχουν όλοι χωρίς εξαίρεση χρησιμοποίησε την ίδια διαδικασία, δηλαδή: ξεκινήστε περπατώντας στον γεωμαγνητικό άξονα βορρά-νότου για περίπου είκοσι μέτρα. Αυτή η λειτουργία θα τους επέτρεπε να ρυθμίστε την εσωτερική τους πυξίδα πριν βρουν το δρόμο που τους οδηγεί στους ανθρώπους τους.

Ωστόσο, ακόμα κι αν αυτή η μελέτη φαίνεται να αποδεικνύει ότι οι σκύλοι είναι πράγματι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το μαγνητικό πεδίο της γης για να προσανατολιστούν, εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες για αυτό το θέμα για να είμαστε σίγουροι. Μάλιστα, σήμερα υπάρχουν περίπου 60 ιστορίες σαν του Πάμπλο στον κόσμο, ενώ περίπου ένας σκύλος χάνεται κάθε 20 λεπτά στη Γαλλία…

Written by admin

10 φυλές σκύλων με ασυνήθιστη φυσική

Ποια είναι η αντίστοιχη ηλικία του σκύλου σας σε ανθρώπινα χρόνια;