in

Βοήθεια, νομίζω ότι ο σκύλος μου είναι ηλίθιος

Συχνά έχουμε την τάση να λέμε χαριτολογώντας ή πιο σοβαρά ότι ο σκύλος μας είναι ανόητος μόλις ενεργεί με τρόπο που εμείς θεωρούμε ηλίθιο. Μερικές φορές ακόμη, ορισμένα άτομα δεν διστάζουν να μας το επισημάνουν: «Δεν είναι λίγο ηλίθιος ο σκύλος σου;» Δεν φαίνεται να καταλαβαίνει πολλά! ». Επιπλέον, θα παρατηρήσετε ότι συχνά οι άνθρωποι που δεν έχουν σκύλο είναι αυτοί που επιτρέπουν στον εαυτό τους αυτού του είδους τον προβληματισμό. Μπορεί λοιπόν ένας σκύλος να είναι πραγματικά ηλίθιος;

νοημοσύνη στα σκυλιά

πόδι ανατροφής σκύλου
Πιστώσεις: DeRepente / iStock

Για αρχή, ας το πούμε αμέσως: κανένας σκύλος δεν είναι ανόητος. Εάν ο σκύλος σας δεν σας ακούει, μπορεί να οφείλεται σε κακή επικοινωνία μεταξύ σας ή σε έλλειψη κινήτρων από την πλευρά του. Ένας σκύλος χρειάζεται ερεθίσματα και κίνητρα για να κάνει κάτι. Αν του ζητήσεις πολλά χωρίς να τον ανταμείψεις ποτέ, προφανώς θα κουραστεί και δεν θα ανταποκρίνεται πλέον σωστά στις παραγγελίες!

Ο ψυχολόγος Stanley Coren απέδειξε ότι ο σκύλος έχει τρεις μορφές νοημοσύνης. Το πρώτο είναι η ενστικτώδης νοημοσύνη που είναι, όπως υποδηλώνει το όνομά του, συνδεδεμένο με το ένστικτο του σκύλου. Ανάλογα με την προέλευσή του, ένας κυνηγετικός σκύλος μπορεί για παράδειγμα να έχει την τάση να παρακολουθεί το παιχνίδι χωρίς να το έχετε μάθει, επειδή είναι στα γονίδιά του. Υπάρχει επίσης προσαρμοστική νοημοσύνη που συνδέεται με την εμπειρία του σκύλου: ενεργεί σε ορισμένες καταστάσεις σύμφωνα με όσα έχει ήδη βιώσει. Τελικά, εργασιακή ευφυΐα και υπακοή αντιστοιχεί στη δουλειά που κάνετε μαζί. Με άλλα λόγια, ο σκύλος είναι σε θέση να μάθει πράγματα που πρόκειται να του διδάξετε.

Γιατί λοιπόν ο σκύλος σας δεν σας καταλαβαίνει;

Σκύλος που προσποιείται ότι είναι μπροστά στο αφεντικό του
Πιστώσεις: alexei_tm / iStock

Όπως είπαμε νωρίτερα, αν ο σκύλος σας δεν σας καταλαβαίνει, δεν είναι επειδή είναι ηλίθιος, αλλά σίγουρα επειδή ο τρόπος επικοινωνίας σας μαζί του δεν λειτουργεί. Όταν ζητάτε από το κατοικίδιο ζώο σας να ξαπλώσει, για παράδειγμα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα την ίδια λέξη. Πράγματι, οι λέξεις «ξαπλώστε» ή «ξαπλώστε» δεν γίνονται αντιληπτές με τον ίδιο τρόπο από τον σκύλο σας. δοκιμάστε επιλέξτε μια λέξη και χρησιμοποιήστε πάντα την ίδια για να μην ενοχλείτε το ζώο σας. Με τον ίδιο τρόπο, συχνά τείνουμε να συνοδεύουμε τη λέξη με μια χειρονομία. Αυτή η χειρονομία θα σημαίνει κάτι για τον σκύλο, επομένως είναι σημαντικό να το διατηρείτε πάντα το ίδιο. Προσέξτε επίσης να μην επιλέξετε δύο παρόμοιες λέξεις ή χειρονομίες για δύο διαφορετικές εντολές, οπότε ο σκύλος σας θα μπορούσε να μπερδέψει τις δύο.

Κάθε σκύλος έχει τον δικό του ρυθμό εκμάθησης. Έτσι, ένα ζώο μπορεί να ξέρει τέλεια πώς να κάθεται σε εσωτερικούς χώρους χωρίς απαραίτητα να το κάνει σε εξωτερικούς χώρους. Μην περιμένετε από τον σκύλο σας να κάνει πράγματα μόνος του χωρίς εσείς να αφιερώσετε χρόνο για να τον διδάξετε. Χρειάζεται χρόνος, υπομονή και εξάσκηση. Η ανταμοιβή είναι επίσης απαραίτητη στη μάθηση. Πρέπει να είστε ακριβείς για να τον επιβραβεύσετε την κατάλληλη στιγμή για να επικυρώσετε τη συμπεριφορά που περιμένετε από αυτόν. Είναι σημαντικό να χαίρεστε να εκπαιδεύετε τον σκύλο σας ώστε να σας εμπιστεύεται και να διασκεδάζει επίσης. Εάν ο σκύλος σας αισθάνεται ότι κάνετε κάτι απρόθυμα, είναι απίθανο να βάλει καλή θέληση σε αυτό…

Τέλος, φροντίστε επίσης να «εκπαιδεύσετε» την οικογένειά σας. Αν κάθε άτομο που συναντά ο σκύλος σας του δίνει διαφορετικές εντολές, το καημένο ζώο δεν είναι πιθανό να βρει τον δρόμο του. Θα ήταν ακόμα κρίμα αν το σκυλάκι σας θεωρούνταν ηλίθιο… όταν απέχει πολύ από το να είναι!

Written by admin

Ο Αυστραλός Κέλπι, ένας βοσκός που κατάγεται από το Ντίνγκο

επικεντρωθείτε σε μια προβληματική επιχείρηση