in

γιατί ο σκύλος μου καταπίνει τα πάντα και οτιδήποτε;

Ο σκύλος σας καταπίνει τα πάντα και οτιδήποτε και σας ενοχλεί; Βότσαλο, χαρτί, χώμα, πλαστικό και ξύλο, όλα πάνε ανεξαιρέτως! Αν ναι, οι πιθανότητες είναι ότι ο σκύλος σας έχει μια πάθηση που ονομάζεται PICA. Εμφανίζεται συνήθως σε νεαρά σκυλιά και στη συνέχεια είναι φυσιολογική συμπεριφορά. Ωστόσο, εάν επιμένει στην ενήλικη ζωή, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Αλλά μην ανησυχείτε, θα δούμε τι προκαλεί αυτό το πρόβλημα και πώς να το διορθώσετε.

Τι είναι το PICA σε σκύλους;

σκύλος μπουλ τεριέ που έφαγε το πλαστικό από ένα από τα παιχνίδια του
Πιστώσεις: JHK2303 / iStock

Το PICA είναι μια διατροφική διαταραχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατάποση μη θρεπτικών και μη βρώσιμων ουσιών που προφανώς δεν πρέπει να καταναλώνονται από τον σκύλο σας. Για παράδειγμα, Το κατοικίδιό σας μπορεί να υποφέρει από PICA όταν αρχίσει να καταπίνει χώμα, χαρτί, πλαστικό, πέτρες, ξύλο κ.λπ. Υπάρχει επίσης μια πολύ συγκεκριμένη μορφή PICA που ονομάζεται κοπροφαγία η οποία χαρακτηρίζεται από κατάποση κοπράνων. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το PICA μπορεί επίσης να επηρεάσει πολλά άλλα ζώα καθώς και ανθρώπους. Στους ανθρώπους, αυτό εκδηλώνεται ιδιαίτερα με την κατάποση γης, κιμωλίας, άμμου, χαρτιού, πλαστικού ή μερικές φορές ακόμη και τέφρας τσιγάρου.

Γιατί συμβαίνει το PICA;

κουτάβι corgi που τρώει σαγιονάρες
Πιστώσεις: Tattom / iStock

Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή, το PICA εμφανίζεται συχνά σε κουτάβια. Πράγματι, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους τα νεαρά σκυλιά, όπως τα παιδιά, περνούν από α φάση ανάπτυξης όπου ανακαλύπτουν τον κόσμο με το στόμα τους. Αυτή η περίοδος ονομάζεται επίσης «στοματική φάση». Επομένως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εάν το κουτάβι σας συμπεριφέρεται έτσι. Αλλά θα είναι ακόμα απαραίτητο να τον εκπαιδεύσουμε και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα καταπιεί πράγματα επικίνδυνα για την υγεία του. Ωστόσο, εάν η διαταραχή PICA συνεχιστεί στην ενήλικη ζωή, αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Σας συνιστούμε να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας. Πράγματι, αυτό το σύνδρομο παρουσιάζει σοβαρούς κινδύνους εάν ο σκύλος σας καταπιεί κάτι τοξικό ή με το οποίο θα μπορούσε να πνιγεί.

Το PICA μπορεί να έχει πολλές προελεύσεις σε ενήλικους σκύλους, αλλά οι πιο κοινές αιτίες είναι συμπεριφορικές. Για παράδειγμα, ο σκύλος σας μπορεί να αναπτύξει αυτή τη διαταραχή λόγω πλήξης, αν είναι στρεσαρισμένος, ανήσυχος ή ακόμα και για να τραβήξει την προσοχή σας! Εκτός από την προέλευση συμπεριφοράς, το PICA μπορεί επίσης να προέρχεται από α διατροφική ανεπάρκεια, πεπτικές διαταραχές ή ένας πολύ νωρίς χωρισμός με τη μητέρα. Τέλος, όσο μεγαλώνει ο σκύλος σας, τόσο περισσότερο πιθανόν να αναπτύξουν αυτό το σύνδρομο. Το τελευταίο συνήθως συνοδεύεται από άλλες διαταραχές που σχετίζονται με τη γεροντότητα όπως ο αποπροσανατολισμός, το άκαιρο κλάμα και η επιθετικότητα.

Πώς να ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα;

σκύλος που έτρωγε χώμα
Credits: Manuel Bringas / iStock

Όταν παρατηρήσετε συμπτώματα παρόμοια με το PICA, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας. Πράγματι, πριν βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα, καλό είναι να ξεκινήσετε κάνοντας έναν έλεγχο υγείας του σκυλιού σας. Ο κτηνίατρός σας θα πραγματοποιήσει μια πλήρη εξέταση: εξέταση αίματος, ανάλυση κοπράνων, υπερηχογράφημα, επαλήθευση πιθανής εισβολής παρασίτων κ.λπ. Εάν ο τελευταίος δεν βρει τίποτα μη φυσιολογικό, Αυτό μπορεί τότε να είναι συμπεριφορικής προέλευσης και επομένως θα πρέπει να κάνουμε κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό μας… Το σκυλάκι σου βγαίνει αρκετά; Υποφέρει από άγχος αποχωρισμού; Δεν μένει πολύ μόνος και χωρίς πραγματική ενασχόληση; Είναι η ποιότητα της τροφής του σκύλου σας;

Εάν ποτέ η προέλευση του συνδρόμου PICA στον σκύλο σας είναι συμπεριφοριστική, μπορείτε να συνοδεύεστε από κτηνίατρο εξειδικευμένο στη συμπεριφορά και την ψυχολογία των σκύλων.

Written by admin

Οι κορυφαίες 20 αγαπημένες ράτσες σκύλων των Γάλλων το 2020

Έχουν δικαιώματα (νόμιμα) τα σκυλιά;