Μπορεί να έχετε ήδη δει το σκυλάκι σας να κάθεται στους γλουτούς του ακουμπώντας στα μπροστινά του πόδια και σέρνοντας τα πίσω του στο έδαφος με αυτόν τον τρόπο. Είναι πολύ αστείο να το βλέπεις, πρέπει να το παραδεχτείς, αλλά λίγο λιγότερο να ζεις για τον σκύλο σου. Πράγματι, σίγουρα υποφέρει από κνησμό ή ερεθισμό της περιοχής του πρωκτού. Γιατί λοιπόν ο σκύλος σας συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο; Ποιες είναι οι αιτίες που πυροδοτούν το ζώδιο του έλκηθρου;
Τι είναι το σήμα του έλκηθρου;

Όταν ο σκύλος σας αισθάνεται έντονο κνησμό στον πρωκτό ή στην περιπρωκτική περιοχή, θα έχει την τάση να σέρνει τους γλουτούς του στο έδαφος. Αυτό ονομάζεται σημάδι του έλκηθρου. Όταν ο κνησμός είναι δυνατός, αυτός είναι ο μόνος τρόπος που βρίσκει ο σκύλος σας για να προσπαθήσει να ανακουφίσει αυτό το δυσάρεστο μυρμήγκιασμα. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να προκαλέσει ζημιά εάν δεν ληφθεί έγκαιρα φροντίδα. Πράγματι, σέρνοντας το πίσω μέρος του πολύ συχνά στο έδαφος, ο σκύλος σας μπορεί να προκαλέσει επιπλέον ερεθισμό που μπορεί να φτάσει μέχρι την πληγή. Αν και δεν είναι πολύ σοβαρό, μόλις το σκυλάκι σας αρχίσει να δείχνει σημάδια κνησμού, εντοπίστε γρήγορα το πρόβλημα να το αντιμετωπίσει το συντομότερο δυνατό.
Ο σκύλος μου σέρνει τον πισινό του γιατί έχει σκουλήκια

Πολύ συχνά, το σημάδι του έλκηθρου συνδέεται με την παρουσία σκουληκιών. Συχνά στους σκύλους, τα εντερικά παράσιτα μπορεί να προκαλέσουν κνησμό στην περιοχή του πρωκτού και του πρωκτού. Για να διορθωθεί αυτό, τίποτα πολύ περίπλοκο. Απλά αποπαρασιτώστε τον σκύλο σας 4 φορές το χρόνο ή με άλλα λόγια, κάθε 3 μήνες τουλάχιστον. Το αποπαρασιτωτικό πρέπει να συνταγογραφηθεί από τον θεράποντα κτηνίατρό σας. Μόλις μάθετε ποιο είναι το καταλληλότερο για τον σκύλο σας, μπορείτε να το πάρετε απευθείας από τον κτηνίατρό σας χωρίς απαραίτητα να λάβετε ιατρική συνταγή. Σημειώστε ότι τα σκουλήκια είναι πολύ μεταδοτικά και μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο, εξ ου και η σημασία της καλής μεταχείρισης του ζώου σας ώστε να μην Απαιτήστε μόνοι σας ένα φυσικό αποπαρασιτικό ή φαρμακευτική αγωγή.
Τελευταία λεπτομέρεια που δεν σκεφτόμαστε απαραίτητα: πατατάκια. Θυμηθείτε να μεταχειρίζεστε καλά τον σκύλο σας για αυτά τα παράσιτα, καθώς οι ψύλλοι μπορούν να μεταδώσουν την ταινία στον σκύλο σας..
Ο σκύλος μου σέρνει πίσω του γιατί έχει βουλώσει τους πρωκτικούς αδένες

Ένα άλλο πρόβλημα που σχετίζεται με το σήμα του έλκηθρου: φραγμένοι πρωκτικοί αδένες. Αυτοί οι αδένες βρίσκονται εκατέρωθεν του πρωκτού του κατοικίδιου ζώου σας και εκκρίνουν ένα υγρό που ο σκύλος σας εκκενώνει την ίδια στιγμή που ανακουφίζεται. Ωστόσο, μερικές φορές το υγρό συσσωρεύεται και οι αδένες φράσσονται, ειδικά σε σκύλους μικρόσωμων φυλών ή μετά από έντονο στρες. Όταν εμποτιστούν, οι αδένες θα φλεγμονωθούν και κατά συνέπεια θα φαγούρα στο σκύλο σας. Είναι για να προσπαθήσει να ανακουφιστεί που τρίβει τον πίσω άξονα του. Εάν ποτέ υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει απόφραξη του πρωκτικού αδένα, πηγαίνετε τον στον κτηνίατρό σας. Το τελευταίο θα φροντίσει να αδειάσει χειροκίνητα τους αδένες του σκύλου σας. Ταυτόχρονα, θα ελέγξει ότι το σκυλάκι σας δεν έχει απόστημα σε αυτό το επίπεδο.
Όπως θα έχετε καταλάβει, το ζώδιο του ελκήθρου γενικά δεν ανακοινώνει κάτι σοβαρό. Ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ άβολο για τον σκύλο σας και πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό.. Τέλος, για σκύλους που τείνουν να έχουν πολύ συχνά φραγμένους πρωκτικούς αδένες, Επιλέξτε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.