in

γιατί ο σκύλος μου σταματάει τόσο συχνά για να κατουρήσει;

Η σήμανση ούρων σε σκύλους συνίσταται στην εναπόθεση λίγων σταγόνων ούρων παντού για να προειδοποιήσει τους άλλους κυνόδοντες για τη διέλευσή τους. Στη συνέχεια, οι τελευταίοι χρησιμοποιούν την όσφρησή τους για να «διαβάσουν» τις πληροφορίες που υποβάλλονται από το συνάδελφό τους. Αυτή η συμπεριφορά είναι πολύ σημαντική για τα σκυλιά που επιβεβαιώνουν την ανάγκη τους να επιβληθούν με αυτόν τον τρόπο. Επιπλέον, σε αντίθεση με ό,τι θα μπορούσε κανείς να πιστέψει, το μαρκάρισμα στους σκύλους δεν έχει καθόλου την ίδια λειτουργία όπως στις γάτες. Αυτό θα δούμε σε αυτό το άρθρο.

Τι σημαίνει σήμανση ούρων σε σκύλους;

σκύλος που κατουρεί σε έναν στύλο
Πιστώσεις: shura72 / iStock

Όπως σίγουρα έχετε παρατηρήσει, Τα σκυλιά δεν ουρούν απλώς για να ανακουφίσουν την κύστη τους. Αν πάτε για μια βόλτα, σίγουρα θα παρατηρήσετε τον σκύλο σας να σταματάει τακτικά για να εναποθέτει μερικές σταγόνες ούρων εδώ ή εκεί. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να έχει πολλές έννοιες, το πρώτο που καλύπτει τη σήμανση ενός άλλου κυνόδοντα. Το σκυλάκι σας μπορεί επίσης να θέλει να αφήσει ένα “μήνυμα” για έναν συνάδελφο σκύλο ή να εντοπίσει μια περιοχή που θεωρεί ασφαλή για τον εαυτό του. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ένας σκύλος δεν σημαδεύει πραγματικά την επικράτειά του, τουλάχιστον όχι με τον ίδιο τρόπο όπως οι γάτες. Ο σκύλος, σηκώνοντας το πόδι του πάση θυσία, με κάποιο τρόπο αφήνει την ταυτότητά του, ενώ η γάτα οριοθετεί πραγματικά τον χώρο του.

Γιατί ο σκύλος μου μαρκάρει σε εσωτερικό χώρο;

κουτάβι που επιπλήττεται επειδή κατούρησε στο χαλί
Credits: alexsokolov/iStock

Η σήμανση εξωτερικά είναι απολύτως φυσιολογική. Ωστόσο, όταν πραγματοποιείται σε εσωτερικούς χώρους, και πιο συγκεκριμένα στο σπίτι σας, αυτό είναι αφύσικο. Μπορεί να σημαίνει ότι ο σκύλος σας δεν αισθάνεται ασφαλής, ότι δεν έχει ενσωματώσει καλά την έννοια της επικράτειας και ότι τα όρια είναι επομένως μπερδεμένα για αυτόν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σήμανση μπορεί επίσης να αποτελεί τη βάση ενός προβλήματος συμπεριφοράς που συνδέεται με την έλλειψη αυτοεκτίμησης. Τέλος, η κακή εκπαίδευση μπορεί να κάνει τον σκύλο να γίνει ακάθαρτος. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδεύσετε σωστά το κουτάβι σας να γίνεται καθαρό και κυρίως να μην συνηθίζει να μαρκάρει μέσα στο σπίτι.

Προσοχή, η σήμανση στο εσωτερικό μπορεί να κρύψει μια παθολογία

σκύλος στον κτηνίατρο
Πιστώσεις: Ridofranz / iStock

Ωστόσο, δεν είναι πάντα απαραίτητο να βάζουμε τα πάντα στην πλάτη μιας κακής εκπαίδευσης. Πράγματι, το σημάδι στα ούρα στο εσωτερικό μπορεί να συνδεθεί με μια παθολογία. Εάν αυτό συμβαίνει πολύ τακτικά, ή ξαφνικά, μην περιμένετε να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο. Θα κάνει υγειονομικό έλεγχο. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να συνδεθεί συγκεκριμένα με λοίμωξη της ουροδόχου κύστης, ακράτεια ούρων, πρόβλημα στα νεφρά ή ορμονική δυσλειτουργία. Στην τελευταία περίπτωση, ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα συμβουλεύσει τη στείρωση. Αυτή η λειτουργία εμποδίζει τις σεξουαλικές ορμόνες του ζώου σας να έχουν αντίκτυπο στη συμπεριφορά του.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η στείρωση είναι πραγματικά αποτελεσματική κατά της ορμονικής δυσλειτουργίας μόνο εάν γίνει πριν ο σκύλος είναι 12 μηνών. Αν γίνει αργότερα, οι πιθανότητες να έχετε πραγματικό αποτέλεσμα είναι λιγότερες. Επομένως, η σήμανση των ούρων είναι πιθανό να συνεχιστεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να ζητήσετε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας.

Written by admin

Η Νέα Γη, ένας γίγαντας με μεγάλη καρδιά

10 ενδιαφέροντα γεγονότα για τα σκυλιά