Δεν είναι ασυνήθιστο να παρατηρήσετε έναν σκύλο να βρίσκεται ξαπλωμένος να δαγκώνει τα πόδια του. Εάν αυτό μπορεί να φαίνεται εντελώς ακίνδυνο, αυτή η συμπεριφορά μπορεί στην πραγματικότητα να κρύβει ένα περισσότερο ή λιγότερο σοβαρό πρόβλημα. Γιατί λοιπόν ο σκύλος σου συμπεριφέρεται έτσι; Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες αυτής της συμπεριφοράς και πώς να την αντιμετωπίσετε;
Γιατί ο σκύλος σας δαγκώνει τα πόδια του;

Υποφέρει από σωματικούς πόνους
Ένας σκύλος που δαγκώνει ακούραστα τα πόδια του μπορεί να επιβεβαιώσει την ενόχληση που νιώθει εκεί, όπως πόνο, φαγούρα κ.λπ. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί επομένως να συνδεθεί με πολλούς λόγους. Αυτά που εμφανίζονται πιο συχνά είναι:
- Πρόβλημα στις αρθρώσεις ή οστεοαρθρίτιδα που κάνει τον σκύλο σας να υποφέρει σε αυτό το επίπεδο.
- Η παρουσία ξένου σώματος που μπήκε μέσα σε ένα μαξιλάρι ή ανάμεσα στα δάχτυλά του και ποιος τον ενοχλεί. Μπορεί να είναι ένα θραύσμα, ένα κομμάτι γυαλιού κ.λπ.
- Ένα τσίμπημα εντόμου (μέλισσα, σφήκα κ.λπ.)
- Μια αλλεργίατροφής και επαφής ή ατοπική δερματίτιδα.
- Η ανάπτυξη παρασίτων ή μυκήτων στο επίπεδο του δέρματος των ποδιών του που μπορεί να οδηγήσει σε φαγούρα.
- Η ανάπτυξη μιας μάζας στο επίπεδο το ένα του πόδι.
Υποφέρει από ψυχικό πόνο
Ένας σκύλος που δαγκώνει τα πόδια του δεν υποφέρει απαραίτητα σωματικά. Πράγματι, παρατηρούμε τακτικά αυτή τη συμπεριφορά σε σκύλους που υποφέρουν απόανία. Θα μπορούσε επίσης να είναι αποτέλεσμα μεγαλύτερου προβλήματος όπως α Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή που συχνά συνδέεται στους σκύλους με το στρες, το άγχος και την πλήξη.
Πώς να αντιδράσετε αν δείτε ότι ο σκύλος σας δαγκώνει τα πόδια του;

Εάν ο σκύλος σας δαγκώνει τα πόδια του πολύ τακτικά, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας. Το τελευταίο μπορεί τότε δείτε αν ο σκύλος σας πονάει σωματικά, οπότε μπορεί να ενεργήσει ανάλογα. Μπορεί, για παράδειγμα, να κάνει επίδεσμο αν τραυματιστεί, να του δώσει αντιισταμινικό αν είναι αλλεργία ή ακόμα και να του χορηγήσει αντιπαρασιτικό, αντιβιοτικό ή αντιμυκητιακό. Μπορεί επίσης αφαιρέστε ένα ξένο σώμα με ασφάλεια και του έβαλε γιακά για να τον αποτρέψει από τον ακρωτηριασμό μέχρι να υποχωρήσει ο τραυματισμός του.
Εάν ο κτηνίατρός σας δεν μπορεί να βρει τίποτα φυσικό, τότε θα χρειαστεί σκεφτείτε την ιδέα ότι ο σκύλος σας υποφέρει ψυχικά. Ο κτηνίατρός σας σίγουρα θα σας ρωτήσει για τις συνήθειες του σκύλου σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί να σας συμβουλεύσει ώστε να τα βελτιστοποιήσετε ώστε να προσπαθήσετε να βελτιώσετε τη ζωή του σκύλου σας. Μπορείτε για παράδειγμα να προσπαθήσετεαυξήστε τον χρόνο ή τη συχνότητα των περιπάτων. Κάντε τον σκύλο σας να βγάζει ατμό! Στο σπίτι, πάρτε επίσης ένα ώρα μόνο για αυτόν να παίζουν και να αγκαλιάζονται. Όταν είναι μόνος του στο σπίτι, αφήστε του πολλά αθύρματα για να μπορέσει να νικήσει την πλήξη.
Εάν παρ’ όλες τις προσπάθειές σας, το πρόβλημα παραμένει, τότε μπορείτε καλέστε έναν συμπεριφοριστή σκύλων ή έναν κτηνίατρο συμπεριφοράς. Αυτά θα σας βοηθήσουν να βρείτε την αιτία αυτής της ταλαιπωρίας, ώστε ο σκύλος σας και εσείς να βρείτε μια κανονική ζωή!
Ένας σκύλος που δαγκώνει τα πόδια του πολύ τακτικά βλάπτει τον εαυτό του και μπορεί να καταλήξει να βλάψει τον εαυτό του. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε πριν συμβεί αυτό. Πράγματι, η οδυνηρή πληγή θα ενισχύσει αυτή τη συμπεριφορά και ο σκύλος σας θα μπει σε έναν φαύλο κύκλο.