in

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστές ράτσες Corgi;

Το Corgi, που προφέρεται «Corgui» και όχι «Corji», είναι ένα μικρόσωμο σκυλί με καταγωγή από την Ουαλία. Όταν ακούμε για αυτό το σκυλί, η εικόνα που συνήθως μας έρχεται στο μυαλό είναι αυτή του Pembroke. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πράγματι δύο ξεχωριστές φυλές! Στη Γαλλία, υπάρχουν 148 εκτροφείς Pembroke έναντι μόνο 56 εκτροφέων Cardigan. Η ζακέτα είναι αρκετά διαφορετική από την Pembroke, αλλά θα δείτε ότι έχει εξίσου μεγάλη γοητεία.

Pembroke VS Cardigan: οι διαφορές καταγωγής

chien corgi Pembroke et cardigan
© Nataba – iStock (chien Corgi Pembroke) & PavelKriuchkov – iStock (chien Corgi Cardigan)

Το ουαλικό Corgi Pembroke είναι ένα σκυλί με καταγωγή από Ουαλία. Το όνομα Corgi έτσι προέρχεται από το ουαλικό “Cur ci” ή “Cor ci” που μπορεί να μεταφραστεί ως “σκύλος νάνος” ή “σκύλος εργασίας”. Πολύ κοντά στα πόδια, χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά βοοειδών σε πανηγύρια. Το μικρό του μέγεθος έχει επίσης δουλέψει ώστε να αποφεύγει να κλωτσήσει από αγελάδες. Η προέλευσή του είναι αρκετά ασαφής, αλλά φαίνεται ότι αυτή η ράτσα σκύλου είναι πολύ παλιά και ότι κατέβα ντου Σπιτζ Η δημοτικότητα του Pembroke προέρχεται κυρίως από Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ η οποία από τα 18 της έχει υιοθετήσει σχεδόν τριάντα. Το πρώτο του θηλυκό σκυλί Corgi Pembroke Ουαλίας ονομάστηκε Suzanne.

Η Corgi Welsh Cardigan προέρχεται επίσης από το Ουαλία. Χρησιμοποιήθηκε επίσης για βοοειδή, αλλά βοήθησε επίσης στη φύλαξη αγροκτημάτων και στην απομάκρυνση των παρασίτων. Σε αντίθεση με το Pembroke, καταγόταν από ντάκ τότε θα είχε διασταυρωθεί με σκανδιναβικά σκυλιά στη συνέχεια. Ως εκ τούτου, έχει αυτή την σκανδιναβική πλευρά σκύλου εκτός από το Pembroke. Είναι μόνο από 1934 το English Kennel Club αναγνώρισε το Pembroke και το Cardigan ως δύο ξεχωριστές ράτσες και με διαφορετικά πρότυπα.

Pembroke VS Cardigan: οι σωματικές διαφορές

Προσοχή στο υπερβολικό βάρος στο Corgi

Deux Pembroke Welsh Corgi
© Short Pass – iStock

Το Pembroke και η Cardigan είναι μικρά σκυλιά. Στέκονται περίπου 30 cm στο ακρώμιο, αν και η ζακέτα μπορεί μερικές φορές να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη. Όσον αφορά το βάρος, διαφέρει επίσης πολύ ελαφρά μεταξύ των δύο φυλών. Κατά μέσο όρο, ένα θηλυκό θα είναι μεταξύ 10 και 12 κιλών και ένα αρσενικό μεταξύ 13 και 15 κιλών. Το κύριο πρόβλημα με το Pembroke είναι το υπερβολικό βάρος. Πράγματι, αυτή η φυλή είναι πολύ επιρρεπής στο υπερβολικό βάρος: είναι μεγάλοι λαίμαργοι και παίρνουν εύκολα βάρος. Αυτό το φαινόμενο δυστυχώς ενισχύεται λόγω της μεγάλης δημοτικότητάς του στα κοινωνικά δίκτυα. Πολλά παχουλά Corgi μπορούν να δουν εκεί, γεγονός που τα κάνει πιο διασκεδαστικά και χαριτωμένα. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου φτιαγμένα για να είναι παχουλά, όπως όλα τα άλλα σκυλιά. Είναι λοιπόν απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι διατηρούν το υγιές βάρος τους!

Ας μην ξεχνάμε ότι ένας υπέρβαρος σκύλος συνήθως χάνει δύο χρόνια προσδόκιμο ζωής. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να μπορείτε να αισθανθείτε τα πλευρά του σκύλου σας απλώς και μόνο νιώθοντάς τον.

Ανακοίνωση για τους φρικιά της νοικοκυράς!

δύο σκυλιά corgi στο άνοιγμα μιας πόρτας
© ivana la – Unsplash

Είναι σκυλιά με μεγάλα αυτιά. Η ζακέτα έχει ελαφρώς μεγαλύτερα αυτιά και είναι πολύ κοντό. Σε αντίθεση με ό,τι νομίζετε (και αυτό που βλέπετε στα social media), αυτές οι δύο ράτσες Corgi έχουν μακριές ουρές! Αρχικά, η ουρά των Pembrokes κόπηκε για ένα ζήτημα φυσικού επιπέδου και εξακολουθεί να είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπεις Corgis με τις ουρές τους αγκυροβολημένες. Ακολουθώντας αυτή την «παράδοση», το γονίδιο προσαρμόστηκε και γεννιούνται σήμερα μερικά Permbroke μια φυσικά κοντή ουρά. Όσο για τη ζακέτα, έχει μόνο μακριά ουρά.

Και οι δύο ράτσες έχουν μια πυκνή τρίχα, αλλά το Pembroke περισσότερο από το Cardigan. Ειδοποίηση για τους μανιακούς του νοικοκυριού: έχει ένα πολύ σημαντικό υπόστρωμα και κάνει moult δύο φορές το χρόνο για περίπου 3 μήνες! Σημειώστε ότι υπάρχει επίσης μια παραλλαγή του μακρυμάλλης Corgi που ονομάζεται “Fluffy” που βρίσκεται κυρίως στο Pembroke. Προέρχεται από κληρονομικό γονίδιο, αλλά αυτή η ιδιαιτερότητα θεωρείται ως γενετικό ελάττωμα και ως εκ τούτου εκτός φυλής. Ως προς το χρώμα, συναντάμε κυρίως ελαφάκι και τρίχρωμο στο Pembroke. Οσον αφορα στο Ζακέτα, υπάρχουν πολλά περισσότερα χρώματα : το ελαφάκι, το τρίχρωμο, το μαύρο, το ασπρόμαυρο και το κοτσύφι που εκτιμάται πολύ.

Pembroke VS Cardigan: οι διαφορές στην ιδιοσυγκρασία

Και οι δύο ράτσες ανήκουν στην ομάδα 1, δηλ. σε ποιμενικούς σκύλους, με τον ίδιο τρόπο όπως το Malinois ή Border Collie. Λέγεται συχνά ότι Corgis είναι “μεγάλα σκυλιά στο σώμα ενός μικρού σκύλου”. Έχουν πραγματικά τη νοοτροπία και τον χαρακτήρα του Ποιμενικού σκύλου: γαβγίζουν πολύ, φυλάνε το σπίτι, είναι απερίσκεπτοι κ.λπ.

Ο πεισματάρης και ο αθλητής

Ο Pembroke Welsh Corgi παίζει στα φύλλα
© Ksenia Raykova – iStock

Για να τα διαφοροποιήσουμε, γενικά πληρούμε τις προϋποθέσεις ο πεισματάρης Pembroke et η ζακέτα του Sportsman. Στην πραγματικότητα, και οι δύο ράτσες είναι αρκετά επίμονες, αν και το Pembroke είναι ακόμη περισσότερο. «Ένα σιδερένιο χέρι σε ένα βελούδινο γάντι» απαιτείται, ακόμη και απαραίτητη για την εκπαίδευσή τους. Πράγματι, είναι ένα σκυλί που πάει πάντα ψάχνει να ξεπεράσει τα όρια και αυτό θα πρέπει να εκπαιδεύεται σε όλη τους τη ζωή. Το Pembroke είναι ένας σκύλος που είναι κοντά στον άνθρωπο. Πολύ κοινωνικό, το Pembroke μερικές φορές θεωρείται ακόμη και ότι είναι πιο κοινωνικός με τους ανθρώπους παρά με το δικό του είδος. Αντίθετα, η ζακέτα θα είναι πιο πιθανό να είναι καχύποπτη με ανθρώπους που δεν γνωρίζει. Αντιθέτως, είναι πολύ κοινωνικός με άλλα σκυλιά ! Είναι επίσης πολύ πιο πιστό και αφοσιωμένο στον αφέντη του από το Pembroke.

Ένα σκυλί που δεν πρέπει να το βάζετε σε όλα τα χέρια

Σκύλος Corgi που επιδεικνύεται
© Irina Meshcheryakova – iStock

Η δυσπιστία της ζακέτας για τα ανθρώπινα όντα καθιστά δυνατό να έχεις έναν σκύλο με πολύ καλή ανάκληση, σε αντίθεση με τον Pembroke που προτιμά να πάει να τον αγκαλιάσει ένας άγνωστος παρά να απαντήσει στις κλήσεις σου… Πρέπει λοιπόν να είσαι πολύ προσεκτικός, γιατί Ο Pembroke είναι ικανός να φύγει με οποιονδήποτε. Παίκτες, οι Corgis είναι επίσης πολύ υπομονετικός με τα παιδιά. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι πρόκειται για σκυλιά που ειδοποιούν και ως εκ τούτου γαβγίζει πολύ. Είναι επίσης προστατευτικά και επομένως αρκετά επιρρεπή στην προστασία των πόρων. Όσον αφορά τις δραστηριότητες, η ζακέτα χρειάζεται περισσότερη άσκηση από την Pembroke, εξ ου και το παρατσούκλι της «σπορ». Αν σας αρέσει να διασκεδάζετε και να μαθαίνετε κόλπα στον σκύλο σας, το Pembroke είναι ο τέλειος σύντροφος γιατί μαθαίνει εξαιρετικά γρήγορα και το λατρεύει!

Σε γενικές γραμμές, Τα Corgi δεν συνιστώνται σε άτομα που δεν είχαν ποτέ σκύλο. Ωστόσο, η ζακέτα εξακολουθεί να είναι ένα πιο εύκολο σκυλί στη ζωή!

Written by admin

τι είναι καλύτερο για έναν σκύλο;

Γιατί ο σκύλος μου φτερνίζεται όταν είναι χαρούμενος;