in

Ευνουχισμός σε σκύλους: μέθοδος, πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, εναλλακτικές λύσεις

μεγάλοο ευνουχισμός του σκύλου είναι μια επέμβαση πολύ συχνάζουν. Είναι ακόμα πιο απλό από η στείρωση του θηλυκού σκύλου. Ωστόσο, είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Όταν έρχεται η ώρα να το προσεγγίσουμε, κάποιοι δάσκαλοι φοβούνται και δημιουργείται αμφιβολία. Είναι λοιπόν καιρός να γίνει μια απογραφή αυτής της πρακτικής, των πλεονεκτημάτων, των μειονεκτημάτων και των εναλλακτικών της.

Πώς λειτουργεί ο ευνουχισμός σκύλου;

Πριν την επέμβαση

Ο κτηνίατρός σας θα εκτελέσει α προαναισθητική αξιολόγηση. Μπορεί να σας προτείνει μια εξέταση αίματος για να ελέγξει την κατάσταση της υγείας του σκύλου σας. Αυτό του επιτρέπει να προσαρμόσει το πρωτόκολλο αναισθησίας ή να αναβάλει εκ των προτέρων τον ευνουχισμό σε περίπτωση θεραπεύσιμου προβλήματος (εάν είναι ευνουχισμός ευκολίας, δεν είναι επείγουσα ανάγκη, επομένως πρέπει να γίνει σε υγιή ζώα).

Χειρουργική επέμβαση

Είναι μια χειρουργική επέμβαση κάτω από Γενική αναισθησία. Ο σκύλος φτάνει το πρωί με άδειο στομάχι. Ο κτηνίατρος ξεκινά βάζοντάς τον για ύπνο. Στη συνέχεια, κάνει άσηψη (είδος καθαρισμού της περιοχής). Το επόμενο βήμα είναι να κάνετε μια τομή μπροστά από το όσχεο του σκύλου σας για να εξαγάγετε τους όρχεις έναν προς έναν. Τέλος, τα διάφορα υφάσματα θα κλείσουν με βελονιές.

Σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, η τομή μπορεί να γίνει λίγο χαμηλότερα (στο επίπεδο του οσχέου σε περίπτωση ασθένειας του οσχέου για παράδειγμα) ή υψηλότερη (στο επίπεδο της βουβωνικής χώρας ή της κοιλιάς σε περίπτωση κρυψορχίαμια ανωμαλία στη θέση του ενός ή και των δύο όρχεων).

Μετά το χειρουργείο

Το ζώο θα ξυπνήσει αργότερα και μπορεί να πάει σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα λάβει επίσης φάρμακα για θεραπεύστε κάθε πόνο. Θα πρέπει να επιστρέψετε στον κτηνίατρό σας 10 έως 12 ημέρες αργότερα για να το κάνετε έλεγχος την πληγή και αφαιρέστε τα ράμματα.

χειρουργική επέμβαση
Credits: Peoplecreations/Freepik

Τα υπέρ και τα κατά

Τα οφέλη του ευνουχισμού σκύλων

– Μειώνει τις προβληματικές συμπεριφορές : επιθετικότητα και εδαφικότητα που μπορεί να οδηγήσει σε καυγάδες και τραυματισμούς, συχνή φυγή, σημάδια στα ούρα, απόπειρες επικάλυψης διερχόμενων θηλυκών…

– Προλαμβάνει διάφορες ασθένειες: ορμονοεξαρτώμενοι όγκοι (όρχεων ή περιπρωκτών), καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, περινεϊκή κήλη (μετατόπιση οργάνων στην περιοχή κοντά στον πρωκτό)…

– Αποτελεί μέρος της θεραπείας ορισμένων ασθενειών : ορμονοεξαρτώμενοι όγκοι, ανωμαλίες στη θέση των όρχεων (κρυπτορχία), στρέψη των όρχεων, πολυάριθμες παθήσεις του προστάτη κ.λπ.

– Ο ευνουχισμός είναι νομική υποχρέωση εάν ο σκύλος σας ανήκει στις φυλές επίθεσης πρώτης κατηγορίας (Pitbull, Mastiff, Tosa χωρίς pedigree).

ο ευνουχισμός σύννεφο λέξης οφέλη
Συντελεστές: Wordle

Τα μειονεκτήματα του ευνουχισμού σκύλων

– Ο σκύλος δεν μπορεί ποτέ να αποκτήσει απογόνους. Η στειρότητα είναι προφανώς ο επιθυμητός στόχος σε περίπτωση στείρωσης, ωστόσο πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι μη αναστρέψιμη. Πρέπει επομένως να είστε σίγουροι ότι δεν θέλετε ποτέ να βάλετε το σκυλί σας σε αναπαραγωγή. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι είναι πάνω απ’ όλα θέμα επιθυμίας των αφεντικών, γιατί τα σκυλιά δεν χρειάζεται να αναπαραχθούν για να αισθάνονται καλά ψυχολογικά. Και δεν φέρνει κανένα όφελος στην υγεία τους.

– Αύξηση βάρους. Η στείρωση αυξάνει τις ορέξεις των σκύλων και μειώνει τις ενεργειακές τους ανάγκες. Είναι επομένως επιρρεπείς σε αύξηση βάρους εάν δεν αλλάξει η διατροφή τους. Ωστόσο, μπορεί να αποφευχθεί με μια κατάλληλη διατροφή: υπάρχουν πολλές κροκέτες ειδικά σχεδιασμένες για στειρωμένα ζώα. Επομένως, η αύξηση βάρους δεν είναι αναπόφευκτη. Πρέπει όμως να προσέχετε πολύ το φαγητό και να ζυγίζετε τακτικά τον σκύλο σας για να παρακολουθείτε την ανάπτυξή του γιατί η παχυσαρκία προάγει πολλά προβλήματα υγείας (καρδιοπάθειες, ορθοπεδικά, διαβήτη κ.λπ.).

– Χειρουργικοί κίνδυνοι (αναισθησία κ.λπ.) και μετεγχειρητικά (αιμορραγίες, λοιμώξεις κ.λπ.). Είναι όμως πολύ σπάνιο γιατί ο ευνουχισμός δεν είναι μια επικίνδυνη επέμβαση. Είναι μια χειρουργική επέμβαση ρουτίνας. Είναι ακόμη πιο απλό από τη στείρωση του θηλυκού σκύλου γιατί, γενικά, δεν απαιτεί καν άνοιγμα της κοιλιακής κοιλότητας.

σύννεφο λέξης κινδύνου ευνουχισμού
Συντελεστές: Wordle

Εναλλακτικές λύσεις στον ευνουχισμό σκύλων

Υπάρχει επίσης ένα ιατρικός έλεγχος των γεννήσεων με βάση τις ορμόνες. Καθιστά δυνατή τη διακοπή της γονιμότητας προσωρινά και αναστρέψιμα. Μπορεί να προσφερθεί σε ζώα που οι ιδιοκτήτες θέλουν να εκτρέφουν στο μέλλον.

Ωστόσο, αυτός ο τύπος αντισύλληψης δεν έχει όλα τα πλεονεκτήματα του ευνουχισμού. Αντιθέτως, προάγει ακόμη και πολλές ασθένειες (διαβήτης, παχυσαρκία, δυσλειτουργία των επινεφριδίων, προβλήματα συμπεριφοράς κ.λπ.). Επομένως, δεν συνιστάται για μακροπρόθεσμη χρήση.

Είναι λοιπόν καλύτερο να ευνουχιστεί ή όχι;

Στο τέλος, είναι μια επιλογή που ανήκει στους ιδιοκτήτες και κανείς δεν μπορεί, ούτε πρέπει, να τους το επιβάλει. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ακόμη ότι ο ισολογισμός κλίνει σαφώς υπέρ του ευνουχισμού. Αν μιλάμε για υγεία και του ευημερία ζώο, αυτή είναι η βέλτιστη λύση. Τα πλεονεκτήματα υπερτερούν κατά πολύ των μειονεκτημάτων. Μπορούν επίσης να ληφθούν διάφορα μέτρα για την καταπολέμησή τους. Όσον αφορά τις μη χειρουργικές εναλλακτικές, είναι πολύ πιο επιβλαβείς για την υγεία του ζώου. Συνοπτικά: ευνουχισμός παρατείνει το προσδόκιμο ζωής κατά 13,8% στον σκύλο.

Θα σας αρέσει επίσης:

Γιατί ο σκύλος μου κάνει πάλι κακώσεις σε εσωτερικό χώρο;

Παχυσαρκία σε σκύλους: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ξηρά τροφή: ποια συστατικά προτείνουν οι κτηνίατροι;

Written by admin

Έχουν δικαιώματα (νόμιμα) τα σκυλιά;

Το Shar-Pei, ένα φυσικό σκυλί που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο