in

Η μνήμη των σκύλων

Όλοι έχετε παρατηρήσει ότι το σκυλάκι σας έχει μνήμη. Αυτός είναι μπορεί να μάθει κάθε είδους πράγματα, ξέρει πολύ καλά ποιοι είναι οι αφέντες του, πού φυλάσσονται τα κεράσματα του, τι απαγορεύεται… Οι αναμνήσεις είναι και η ταυτότητα του ζώου σου. Ναι, τα σκυλιά έχουν αναμνήσεις, αλλά τι είδους; Είναι παρόμοιο με αυτό των ανθρώπων; Σας προσφέρουμε μια μικρή εκδρομή στον εγκέφαλο του σκύλου!

βραχυπρόθεσμη μνήμη

Η βραχυπρόθεσμη μνήμη είναι ο κύριος τύπος αποθήκευσης πληροφοριών που βρίσκεται σε σκύλους και ανθρώπους. Το επιτρέπει θυμηθείτε εν συντομία πράγματα που μόλις συνέβησαν. Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορείτε να εκτελέσετε πλήρεις ενέργειες χωρίς να σταματήσετε στη μέση. Για παράδειγμα, αν ένα σκυλάκι ακούσει έναν θόρυβο και κατευθυνθεί προς το ύποπτο δωμάτιο, δεν πρέπει να ξεχάσει στην πορεία τι έκανε. Στους ανθρώπους, σας επιτρέπει επίσης να θυμάστε την αρχή μιας πρότασης μέχρι να την ολοκληρώσετε.

Αλλά αυτή η απομνημόνευση είναι βραχύβια: μια μελέτη την αξιολόγησε 2 λεπτά για τον εγκέφαλο του σκύλου. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες είτε θα διαγραφούν γρήγορα είτε θα μεταφερθούν στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Ωστόσο, οι επιδόσεις των σκύλων δεν είναι καθόλου καταστροφικές γιατί παραμένουν αρκετά πάνω από τον μέσο όρο των ζώων (27 δευτερόλεπτα).

Chien point d'ανάκριση
Credits: Alphaspirit / iStock

μακροπρόθεσμη μνήμη

Μπορεί να αποθηκεύσει πληροφορίες για μήνες ή χρόνια. Υπάρχουν 2 τύποι: η δηλωτική και η μη δηλωτική μνήμη.

Μη δηλωτική (ή άρρητη) μνήμη

Αυτά είναι όλα τα πράγματα που οι άντρες και οι σκύλοι αφομοιώνουν έτσι αναίσθητοςΟ αυτοματισμούς : μάθετε να περπατάτε, να τρέχετε, να κάνετε ποδήλατο, να κάνετε σκι… Το κλασική προετοιμασία είναι άλλο ένα παράδειγμα.

Δηλωτική (ή ρητή) μνήμη

Αυτά είναι στοιχεία που μπορούν να είναι θυμήθηκε και του οποίου είμαστε ενήμερος. Αυτή η μνήμη χωρίζεται σε 2 υποτύπους:

  • σημασιολογική μνήμη. Περιλαμβάνει όλες τις γνώσεις μας για τον κόσμο, τα γεγονότα που έχουμε μάθει συνειδητά. Στους άνδρες, μπορούμε να δώσουμε το παράδειγμα της ιστορίας της Γαλλίας που απομνημονεύσατε στα παγκάκια του σχολείου. Αυτά είναι πράγματα που έχετε διατηρήσει χωρίς να τα έχετε βιώσει. Στα σκυλιά, μπορεί να μαθαίνουν τη σημασία ορισμένων λέξεων (ονόματα ανθρώπων, παιχνίδια κ.λπ.).

  • επεισοδιακή μνήμη. Περιλαμβάνει προσωπικά βιωμένα γεγονότα: οικογενειακό γεύμα του περασμένου Σαββατοκύριακου, βόλτες των τελευταίων διακοπών στην παραλία… Αν δεν έχετε τέτοιου είδους μνήμη, ζείτε μόνο την παρούσα στιγμή και δεν μπορείτε να ανακαλέσετε το παρελθόν του συνειδητά. Αυτή η μνήμη είναι επίσης απαραίτητη για να μπορεί κανείς να προβάλει τον εαυτό του στο μέλλον. Είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι έχουν επεισοδιακή μνήμη, ωστόσο οι ερευνητές δεν έχουν δεν είμαι σίγουρος αν αυτό συμβαίνει και με τα σκυλιά. Μερικές εμπειρίες φαίνεται να δείχνουν ότι έχουν ένα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διαμάχη στην επιστημονική κοινότητα.

σουβενίρ βόλτα στην παραλία
Πιστώσεις: DGLimages / iStock

αισθητηριακή μνήμη

Βασίζεται στο αντιλήψεις των 5 αισθήσεων : ό,τι είδαμε, μυρίσαμε, ακούσαμε, γευτήκαμε ή αγγίξαμε. Όλα τα δεδομένα που γίνονται αντιληπτά περνούν από αυτή τη μνήμη. Είναι ένα είδος διοχέτευσης που λαμβάνει όλες τις πληροφορίες, τις αποθηκεύει για πολύ μικρό χρονικό διάστημα (μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου έως λίγα δευτερόλεπτα), στη συνέχεια τις ξεχνά ή τις μεταφέρει στους άλλους τύπους μνήμης.

Συμπερασματικά, οι σκύλοι έχουν ένα αρκετά μεγάλη μνήμη. Αλλά μην με παρεξηγήσετε, αυτό δεν θα τους εμποδίσει από το να προσποιούνται ότι έχουν ξεχάσει ότι δεν πρέπει να μασάτε τα παπούτσια σας ή να τρυπάτε το πιάτο σας όταν γυρίζετε την πλάτη σας!

Θα σας αρέσει επίσης:

Μελέτη για τη νοημοσύνη των σκύλων: οι ράτσες στην κορυφή της κατάταξης!

Γνωρίστε τον Chaser, τον πιο έξυπνο σκύλο στον κόσμο

Πώς να διδάξετε κόλπα στον σκύλο σας: όλες οι συμβουλές μας!

Written by admin

πώς να αντιμετωπίσω αυτή τη συμπεριφορά;

Σύντομα υποχρεωτικό «πιστοποιητικό ευαισθητοποίησης» για υιοθεσία ζώου;