in

Ιδρώνουν τα σκυλιά;

Κατά την τελευταία συνεδρία σας τζόκινγκ με τον σκύλο σας, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι δεν έμεινε ιδρώτας. Μήπως επειδή είναι ένας κορυφαίος αθλητής που δεν εξαντλεί τον εαυτό του για τόσο λίγα; Ή μήπως υπάρχει κάτι άλλο πίσω από όλα αυτά… Τα σκυλιά ιδρώνουν; Σας λύσαμε το μυστήριο!

Ο εσωτερικός θερμοστάτης του σκύλου

Ο υποθάλαμος είναι ένα μέρος του εγκεφάλου του σκύλου σας που περιέχει το ” κέντρο θερμορύθμισης “. Είναι ένα είδος θερμοστάτης υπεύθυνος για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος εντός των προτύπων. Λαμβάνει δεδομένα που του μεταδίδονται από θερμοϋποδοχείς, αισθητήρες θερμοκρασίας που βρίσκονται σε όλο το σώμα. Όταν η θερμοκρασία ενός ζώου ανεβαίνει πολύ, ενημερώνεται αμέσως ο υποθάλαμος και πυροδοτεί διάφορες διαδικασίες για να το κρυώσει.

θερμοστάτης
Συντελεστές: Olivier Le Moal/iStock

Ο ιδρώτας του σκύλου

ΜΕΓΑΛΟ’εξάτμιση είναι ένας καλός τρόπος για να διαχέετε τη θερμότητα: το νερό απορροφά πολύ από αυτήν καθώς εξατμίζεται. Ωστόσο, οι σκύλοι δεν μπορούν να χάσουν μεγάλες ποσότητες θερμότητας μέσω της εξάτμισης του δέρματος επειδή ιδρώνουν πολύ λίγο.

Υπάρχουν δύο τύποι αδένων που παράγουν ιδρώτα: οι ιδρωτοποιοί αδένες εκκρίνες et αποκρινες. Οι αποκρινείς αδένες εκκρίνουν ένα πυκνό, οσμή υγρό. Αντίθετα, οι εκκρινείς αδένες εκπέμπουν καθαρό ιδρώτα, χαμηλής μυρωδιάς και πολύ αποτελεσματικό στην απώλεια θερμότητας. Ωστόσο, οι σκύλοι έχουν πολύ λιγότερους ιδρωτοποιούς αδένες από τους ανθρώπους και η συντριπτική πλειονότητα βρίσκεται στα μαξιλάρια των ποδιών τους. Πρέπει λοιπόν να βρουν άλλους μηχανισμούς για να δροσιστούν.

Άλλοι τρόποι για να νικήσετε τη ζέστη

  • Το λαχάνιασμα: Η δερματική εξάτμιση δεν είναι πολύ αποτελεσματική στους σκύλους, ωστόσο μπορούν να εξατμίσουν το νερό που υπάρχει στην επιφάνεια της τραχείας τους, στους βρόγχους τους ακόμα και στη γλώσσα τους! Όσο πιο γρήγορα αναπνέουν, όσο περισσότερο εξατμίζονται, τόσο πιο δροσεροί γίνονται.

  • Μείωση της όρεξης και τουδραστηριότητα σωματική διάπλαση γιατί η τροφή και η κίνηση παράγουν θερμότητα.

  • Μια εκτεταμένη στάση : ο σκύλος σας βρίσκεται σε όλο το μήκος στο έδαφος. Αυτό καθιστά δυνατή την αύξηση των απωλειών θερμότητας σε επαφή με το έδαφος (με αγωγιμότητα).

  • Μια διαστολή των αγγείων δερματικό αίμα: το αίμα στη συνέχεια ανακατευθύνεται στις επιφανειακές περιοχές του δέρματος όπου χάνει τη θερμότητά του.

  • Μια τροποποίηση του η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑτο ζώο προσπαθεί να φύγει σε πιο δροσερό μέρος.

σκύλος εξάπλωσης
Συντελεστές: Pixabay

Υπερθερμία

Ωστόσο, εάν υπάρχει υπερβολική υπερβολική θερμότητα, οι μηχανισμοί ελέγχου μπορεί να υπερφορτωθούν και να αποτύχουν. Συντετριμμένοι, δεν μπορούν πλέον να ελέγξουν τη θερμοκρασία του σώματος που στη συνέχεια θα ανέβει: πρόκειται για υπερθερμία.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν κάνει πολύ ζέστη (π.χ. καύσωνας, σκύλος άφησε ένα αυτοκίνητο στον ήλιο), όταν το σώμα του ζώου παράγει πολλή θερμότητα (π.χ. εντατική άσκηση) ή όταν κάτι αλλάζει τους μηχανισμούς ψύξης του (π.χ. προβλήματα αναπνευστικός ή καρδιακός).

Σε περίπτωση υπερθερμίας επιβάλλεται να ψύχρα τον σκύλο του (σταδιακά, όχι πολύ απότομα) και να τον πάει σε κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Είναι μια απειλητική για τη ζωή επείγουσα ανάγκη που απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

Θα σας αρέσει επίσης:

Θερμοπληξία σε σκύλους: προσοχή στην υπερθέρμανση

Όλα για τον πυρετό στους σκύλους: όταν η θερμοκρασία χάνει τον έλεγχο

Δείτε τι πρέπει να κάνετε όταν βρείτε ένα σκυλί κλειδωμένο σε ένα αυτοκίνητο

Written by admin

Ο σκύλος μου με ακολουθεί στο σπίτι

Οι 3 χειρότεροι λόγοι για να υιοθετήσεις σκύλο