in

Κυριαρχία στους σκύλους: μύθος ή πραγματικότητα;

«Ε, σε σπρώχνουν εκεί. Θυμήσου: εσύ είσαι το αφεντικό! Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν τουλάχιστον ένα άτομο γύρω τους που πιστεύει ότι είναι «εκπαιδευτής σκύλων» και του οποίου οι δεξιότητες προέρχονται από εκτενή εμπειρία: «Βλέπετε, πάντα υπήρχαν σκυλιά στην οικογένειά μου, άρα τα ξέρω πολύ καλά». Ακόμα κι αν δεν ξεκινά από κακή προσοχή, καλύτερα να φτιάξεις τη δική σου εμπειρία. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο ή έναν αξιόπιστο συμπεριφοριστή σκύλων! Σε αυτό το άρθρο, μάθετε τι πρέπει να γνωρίζετε για την κυριαρχία στα σκυλιά.

Τι είναι η κυριαρχία στους σκύλους;

Επιθετικός σκύλος προς τον αφέντη του
Συντελεστές: Piter1977 / iStock

Η κυριαρχία στα σκυλιά είναι μια θεωρία ότι ο κύριος σκοπός του σκύλου σας σε αυτόν τον πλανήτη είναι να σας εξουσιάζει. Αυτή η επιθυμία μπορεί επομένως να οδηγήσει τον σκύλο σε αναπτύξουν επιθετική συμπεριφορά. Αν ακολουθήσουμε τη λογική αυτής της θεωρίας, όταν ένας σκύλος αναπτύσσει προβληματικές και επιθετικές συμπεριφορές, πρέπει να του δείξεις ποιος είναι το αφεντικό. Για να λύσουμε το πρόβλημα, δείχνουμε λοιπόν στον σκύλο μας ότι είμαστε πιο δυνατοί από αυτόν. Αυτό συμβαίνει συχνά μέσω ισορροπίας δυνάμεων και υπερβολικών τιμωριών.

Ευτυχώς, σήμερα οι συμπεριφοριστές έχουν αλλάξει το όραμά τους. Αντίθετα, τείνουν να εργάζονται σε ένα θετική εκπαίδευση παρά σε μια κυρίαρχη/κυριαρχούμενη σχέση. Επί του παρόντος, διεξάγονται επίσης νέες μελέτες, ιδίως σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μάθηση. Ο στόχος τους είναι επομένως να κατανοήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά των ζώων μας.

Η κυρίαρχη/κυριαρχούμενη σχέση: μια θεωρία που πηγαίνει πίσω στον λύκο

Σκύλος που πηδά στο χέρι του κυρίου του
Συντελεστές: Ksenia Raykova / iStock

Δεδομένου ότι ο λύκος θεωρείται πρόγονος του σκύλου, η θεωρία της κυριαρχίας είναι με βάση παλιές μελέτες που έγιναν σε αιχμάλωτους λύκους. Κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεών τους, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι υπήρχε πολλή επιθετικότητα μέσα σε ένα πακέτο. Αυτή η συμπεριφορά επέτρεψε καθιερώστε μια ιεραρχία στην ομάδα. Με αυτόν τον τρόπο, τα ζώα μπορούσαν να «αποφασίσουν» ποιοι λύκοι είχαν πρώτα πρόσβαση σε τροφή και δικαίωμα αναπαραγωγής. Δεδομένου ότι τα σκυλιά θεωρούνται ότι κατάγονται από λύκους, φανταζόταν ότι η συμπεριφορά τους θα ήταν παρόμοια. Αυτή η θεωρία, ωστόσο, είναι διαψεύδεται πλήρως σήμερααλλά συμβαίνει ότι αυτή η ληφθείσα ιδέα εξακολουθεί να παραμένει στη φαντασία ορισμένων ανθρώπων.

Κυριαρχία στους σκύλους: σίγουρα μύθος!

Σκύλος που αγκαλιάζει την ερωμένη του
Credits: Eva Blanco / iStock

Όπως εξηγήθηκε στις προηγούμενες παραγράφους, η κυριαρχία στα σκυλιά είναι πράγματι ένας μύθος. Δυστυχώς, οι άνθρωποι που πιστεύουν σε αυτή τη θεωρία θα πρέπει φυσικά να εκπαιδεύσουν το κατοικίδιο ζώο τους υπό πίεση και καθιερώνοντας μια ισορροπία δυνάμεων. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η Η σχέση με το ζώο σας δεν μπορεί να είναι γαλήνια και ισορροπημένη με αυτό το είδος εκπαίδευσης. Αντίθετα, μπορεί ακόμη και να ενισχύσει την επιθετική συμπεριφορά. Ένας σκύλος δεν έχει την ικανότητα και απλώς τη θέληση να εκδικηθεί ή να κάνει στρατηγική για να βλάψει τον άνθρωπο του.

Εάν ο σκύλος σας είναι επιθετικός, τότε κάτι υπάρχει στο περιβάλλον του ή στον τρόπο ζωής του που δεν του ταιριάζει. Τότε σίγουρα θα γίνει δουλειά μαζί του για να εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος. Είναι επίσης απαραίτητο να μάθουμε για τις εκπαιδευτικές τεχνικές που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ευημερία και τη σχέση με το σκυλάκι σας. Για όλα αυτά, πλαισιώστε τον εαυτό σας με ειδικούς: κυνικός συμπεριφοριστής, κτηνίατρος συμπεριφοράς κ.λπ.

Για να μάθετε περισσότερα και να προχωρήσετε περαιτέρω σε αυτόν τον προβληματισμό, μπορείτε να διαβάσετε αυτό το πολύ πλήρες άρθρο!

Written by admin

Το Alaskan Klee Kai, ένα μικρό σκυλί που μοιάζει με χάσκι

Οι 10 πιο φιλικές προς τους σκύλους πόλεις στον κόσμο