in

μια μοναδική γοητεία και ένα αγαπημένο πρόσωπο

Δείχνει πάντα σκυθρωπός και γκρινιάρης, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να ξεσπάσουμε στο αξιολάτρευτο πρόσωπό του: μιλάμε φυσικά για το αγγλικό μπουλντόγκ! Παρά τη φήμη του ως ασυνήθιστου ροχαλητού (και ροχαλιστή), είναι δύσκολο να αντισταθείς στο φλέγμα και τη διασκεδαστική αδεξιότητα αυτού του ασυνήθιστου σκυλιού.

Η ιστορία του αγγλικού μπουλντόγκ

αγγλικό μπουλντόγκ κουτάβι που γλεντάει
Credits: Melnotte / iStock

Όπως υποδηλώνει το όνομα της φυλής, το αγγλικό μπουλντόγκ είναι βρετανικής καταγωγής. Τον 13ο αιώνα, αυτό το σκυλάκι που βρίσκουμε αξιολάτρευτο σήμερα επιλέχθηκε στην πραγματικότητα για την επιθετικότητά του. Τι σκοπό; Λοιπόν, για να πολεμήσουμε τους ταύρους… Πράγματι, αυτή η πειθαρχία που ονομάζεται “Bullbaiting” έβαλε ταύρους και σκύλους σε αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια των αγώνων. Η πειθαρχία που καταξιώθηκε από τους Άγγλους, ευτυχώς εξαφανίστηκε μετά την απαγόρευσή της κατά τη δεκαετία του 1830.

Επειτα, το αγγλικό μπουλντόγκ επιλέχθηκε τελικά για να γίνει ένας πολύ κοινωνικός και στοργικός σκύλος συντροφιάς. Το πρότυπο φυλής που γνωρίζουμε σήμερα χρονολογείται μόνο από το 2010. Πριν από αυτό, τα αγγλικά μπουλντόγκ είχαν εξαιρετικά πρότυπα που τα έκαναν να υποφέρουν και να τους έκαναν δύσκολη τη ζωή (πολύ κοντά πόδια, πολύ στενή λεκάνη, πολύ μεγάλο κεφάλι, αναπνευστικά προβλήματα κ.λπ.). Ακόμη και σήμερα, τα αγγλικά μπουλντόγκ υποφέρουν συχνά από προβλήματα, ιδιαίτερα αναπνευστικά προβλήματα λόγω του βυθισμένου ρύγχους τους.

Το αγγλικό μπουλντόγκ, μικρό σε μέγεθος, αλλά επιβλητικό στην κατασκευή

δύο αγγλικά σκυλιά μπουλντόγκ που κάθονται στην παραλία
Credits : Iryna-Melnyk / iStock

Τα κοντά και πολύ λεπτά μαλλιά των μπουλντόγκ ή των αγγλικών μπουλντόγκ μπορεί να είναι διαφορετικών χρωμάτων. Υπάρχουν συγκεκριμένα το λευκό, το ελαφάκι (μπεζ καφέ με μαύρη μάσκα), το brindle (με εφέ τίγρης), το κόκκινο (κόκκινο καφέ) ή στίγματα. Το μαύρο δεν αναγνωρίζεται από το πρότυπο της φυλής. Τα μάτια του έχουν συνήθως σκούρο χρώμα, αλλά περιστασιακά έχει μπλε μάτια.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε το αγγλικό μπουλντόγκ ανάμεσα σε χίλια χάρη στο χαρακτηριστικό κεφάλι του. Φαρδύ και δυνατό, αποτελείται από ένα πολύ κοντό, ακόμη και βυθισμένο ρύγχος, καθώς και από πολύ χαρακτηριστικές πτυχές. Τα αυτιά του είναι πολύ μικρά και λεπτά. Είναι πεσμένα και τοποθετημένα αρκετά μακριά από το πρόσωπό της. Το στήθος του είναι φαρδύ σε αντίθεση με τα πίσω του που είναι μάλλον στενά. Το μπουλντόγκ έχει κοντά πόδια και το μέγιστο μέγεθος που μπορεί να φτάσει στο ακρώμιο είναι 37 εκατοστά. Όσον αφορά το βάρος, ένα θηλυκό μπορεί να φτάσει μέχρι τα 23 κιλά και ένα αρσενικό τα 25 κιλά.

Το αγγλικό μπουλντόγκ, ένας σκύλος με καταστροφικό φλέγμα

Σκύλος αγγλικού μπουλντόγκ που φαίνεται να ξεκουράζεται
Πιστώσεις: jesse757 / iStock

Μην σας ξεγελάει η γκρινιάρης εμφάνιση του αγγλικού μπουλντόγκ, γιατί δεν είναι! Αν εσύ αποφασίστε να τον υιοθετήσετε, είναι ένας χαρούμενος και τρυφερός σκύλος που θα φέρετε στο σπίτι σας. Ωστόσο, έχει τον μικρό του χαρακτήρα και μερικές φορές μπορεί να είναι πεισματάρης, χωρίς να διστάζει να αγνοήσει τις εντολές σας αν πιστεύει ότι είστε πολύ αυστηροί μαζί του. Αυτός είναι ο λόγος που η εκπαίδευση ενός αγγλικού μπουλντόγκ δεν πρέπει να παραμεληθεί, ειδικά αφού είναι ένα επιβλητικό σκυλί. Ωστόσο, εάν είστε δίκαιοι και ευγενικοί μαζί του, θα εμφανιστεί στα καλύτερά του, πειθήνιος και προσεκτικός.

Το αγγλικό μπουλντόγκ θα ζήσει πολύ καλά με άλλα ζώα εάν έχει κοινωνικοποιηθεί από μικρή ηλικία. Τα παιδιά επίσης δεν αποτελούν πρόβλημα, αν και αυτή η φυλή δεν είναι γνωστή για τη λιχουδιά της. Επιπλέον, όταν ξεπεράσει την απαλή πλευρά του, αυτό το σκυλάκι έχει μια ξεχειλισμένη χαρά και θα λατρέψει τις στιγμές του παιχνιδιού μαζί σας. Συνοψίζοντας, είναι το πνεύμα της αντίφασης που αναδύεται από το αγγλικό μπουλντόγκ και που το κάνει τόσο αγαπητό. Είναι ένας φλεγματικός και γκρινιάρης σκύλος που μετατρέπεται σε μια πραγματική μπάλα ενέργειας που ξεχειλίζει από κέφι όταν βρίσκει κάτι που τραβά την προσοχή του.

Πόσο κοστίζει ένα μπουλντόγκ;

Όπως συμβαίνει με όλα τα καθαρόαιμα σκυλιά, η τιμή ενός αγγλικού μπουλντόγκ μπορεί ποικίλλουν ανάλογα με την καταγωγή τους, αλλά και το φύλο τους. Σημειώστε ότι τα θηλυκά είναι γενικά πιο ακριβά από τα αρσενικά. Για ένα μπουλντόγκ εγγεγραμμένο στο LOF, οι τιμές μπορεί να κυμαίνονται από 1500 ευρώ έως 2500 ευρώ για τις υψηλότερες γραμμές!

Written by admin

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εγκυμοσύνη και τη γονιμοποίηση των σκύλων

μια εναλλακτική λύση για να αποφύγετε να μαλώσετε τον σκύλο σας