in

μια πειθαρχία με πολλά οφέλη

Έχετε ακούσει ποτέ για την ιδιοδεκτικότητα; Αν όχι, ίσως η φυσική κατάσταση του σκύλου σας μιλάει περισσότερο… Ακόμα όχι; Λοιπόν, διαβάστε αυτό το άρθρο προσεκτικά, γιατί αυτή η δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι ευεργετική τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα του σκύλου σας. Πάμε, σας λέμε όλα για τα οφέλη αυτής της πειθαρχίας, αλλά και τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνετε ανάλογα με τον κάθε σκύλο.

Τι είναι η ιδιοδεκτικότητα;

Μεγάλο σκυλί που στέκεται σε δύο μεγάλες χνουδωτές μπάλες
Πιστώσεις: chris-mueller / iStock

Αν αναφερθούμε στον ορισμό του, η ιδιοδεκτικότητα δηλώνει την αντίληψη, συνειδητή ή μη, της θέσης των διαφορετικών μερών του σώματός μας. Πράγματι, μπορεί να είναι και συνειδητό και ελεγχόμενο («Αποφασίζω να σηκώσω το χέρι μου»), αλλά και ασυνείδητο και μπορεί σε αυτή την περίπτωση να θεωρηθεί ως αντανακλαστικό (για να προσαρμόζει κανείς τα βήματα του όταν περπατά, για παράδειγμα). Σε καθημερινή βάση, αυτό που ονομάζεται ιδιοδεκτικό σύστημα επεμβαίνει συνεχώς για να μας το επιτρέπει να μείνει σε ισορροπία. Οι ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας σε σκύλους μπορούν να συγκριθούν με την πειθαρχία του Pilates ή της γιόγκα για εμάς τους ανθρώπους. Αυτό το είδος δραστηριότητας διεγείρει μέρη του σώματος που δεν χρησιμοποιούμε απαραίτητα στις καθημερινές δραστηριότητες και ως εκ τούτου βελτιώνει τις ικανότητές μας.

Γιατί είναι χρήσιμο για τον σκύλο σας;

Σκύλος που κάθεται σε μια δοκό άσκησης
Πιστώσεις: chris-mueller / iStock

Τα σκυλιά έχουν μια μάλλον κακή αντίληψη για ορισμένα μέρη του σώματός τους και ειδικά το πίσω άκρο τους. Η ιδιοδεκτικότητα θα τους επιτρέψει έτσι να έχουν καλύτερη επίγνωση του σώματος. Εκτός από το να βοηθήσει το κατοικίδιο ζώο σας να συνειδητοποιήσει τα άκρα του και να τοποθετηθεί στο διάστημα, αυτή η πειθαρχία θα το κάνει βελτιώστε την ισορροπία σας et ενισχύστε τους μυς μέσα από συγκεκριμένες θέσεις και κινήσεις. Ο σκύλος θα είναι έτσι πιο σε εγρήγορση και επομένως θα μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού. Επιπλέον, εάν είναι ιδιαίτερα ενεργό, τοΟι ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας θα βελτιώσουν επίσης τη συγκέντρωσή του. Εκτός από τα σωματικά και ψυχικά οφέλη, αυτή η δραστηριότητα ενισχύει τον δεσμό σας. Όλες οι ασκήσεις πρέπει να ασκούνται με θετικό τρόπο.

Πριν ξεκινήσετε την ιδιοδεκτικότητα με τον σκύλο σας, πρέπει να λάβετε μερικές μικρές προφυλάξεις. Το πρώτο είναι να ελέγξετε το ζώο σας από έναν σκύλο οστεοπαθητικό ή τον κτηνίατρό σας. Αυτοί οι ειδικοί θα μπορούν να σας πουν εάν ο σκύλος σας μπορεί να κάνει αυτό το είδος άσκησης. Κάντε επίσης προσέξτε τα νύχια, ειδικά όταν πρόκειται για νεαρά αναπτυσσόμενα σκυλιά. Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλες, γιατί θα μπορούσαν να διαταράξουν την ισορροπία του και την ανάπτυξη των οστών του. Τέλος, πριν αναγκάσετε τον σκύλο σας να κάνει ασκήσεις που δεν γνωρίζετε, είναι καλύτερο να ζητήσετε συμβουλές από έναν ειδικό σε αυτόν τον κλάδο. Κατά τη διάρκεια μιας πρακτικής άσκησης ή άλλης, μπορεί να σας συνοδεύσει και να σας ενημερώσει για τις ευεργετικές στάσεις για το ζώο σας.

Μερικές ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας για να κάνετε με τον σκύλο σας

σκύλος που κάθεται σε μια μεγάλη μπάλα
Πιστώσεις: chris-mueller / iStock

Ξεκινώντας, να ξέρετε ότι αν έχετε ήδη μάθει στον σκύλο σας να δίνει το πόδι, να κάνει το όμορφο, να γυρίζει μόνος του ή να κάνει backup, έχετε ήδη ξεκινήσει τη δουλειά! Πράγματι, όλες αυτές οι ασκήσεις λειτουργούν στην ιδιοδεκτικότητα. Στόχος τώρα θα είναι να του ζητήσουμε να εκτελεί αυτές τις ασκήσεις πιο αργά, ήρεμα και με συγκέντρωση. Στην αρχή, μπορεί να μην θέλετε πραγματικά να επενδύσετε σε εξοπλισμό και αυτό δεν είναι πρόβλημα, επειδή υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε χωρίς ένα συγκεκριμένο αντικείμενο:

  • Παραλλαγές θέσης: μετακινήστε το από το καθιστικό στο ξαπλωμένο, μετά πίσω στο καθιστό, μετά στο όρθιο κ.λπ.
  • Πύργους όπως το ωραίο, η ευλάβεια, το να δίνεις το πόδι, να γυρίζει τον εαυτό του προς τη μια κατεύθυνση, μετά προς την άλλη κ.λπ.
  • Τα πλαϊνά βήματα προς τα δεξιά και προς τα αριστερά.
  • Σηκώστε τα πόδια ανεξάρτητα το ένα από το άλλο (μπροστά είναι πολύ απλό αν ξέρει “το πόδι”, αλλά θα πρέπει να δουλέψει και στα πίσω πόδια!)
  • Το πίσω: βάλτε τον να το κάνει σε επίπεδο έδαφος και μετά σε πλαγιά και ανηφόρα.
  • Το σλάλομ ανάμεσα στα πόδια σου.
  • Πιάνοντας ένα ιπτάμενο παιχνίδι ή καραμέλα.
  • και τα λοιπά.

Εργασία ιδιοδεκτικότητας με εξοπλισμό

Εάν θέλετε να εργαστείτε εκτενέστερα με τον σκύλο σας, θα γίνει γρήγορα απαραίτητο να επενδύσετε σε κάποιο εξοπλισμό. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα για να αναπτύξετε την ιδιοδεκτικότητα του κατοικίδιου ζώου σας. Για να ξεκινήσετε, μπορείτε να φέρετε ένα αντιολισθητικό χαλάκι στην προπόνηση χωρίς κίνδυνο. Ένας αφρός ή ένα χαλάκι γιόγκα θα κάνει μια χαρά.

Στη συνέχεια, υπάρχουν όλα τα είδη μαξιλαριών για να δουλέψετε στην ισορροπία του σκύλου σας. Το μαξιλάρι ισορροπίας, που ονομάζεται επίσης “δισκός ισορροπίας”, επιτρέπει στον σκύλο σας να βάλει τα δύο μπροστινά και πίσω πόδια του ή και τα τέσσερα πόδια του ταυτόχρονα. Μπορείτε επίσης να του ζητήσετε να του βάλει δύο πόδια και να περιστρέφεται με τα άλλα δύο διαθέσιμα πόδια του. Le «traxpeanut», ένα μαξιλάρι σε σχήμα φιστικιού, le «fit bone», ένα μαξιλάρι σε σχήμα οστού ή λοβοί ποδιώντέσσερα μικρά μαξιλάρια που λειτουργούν στην ανεξαρτησία των ποδιών, όλα σας επιτρέπουν να εργαστείτε στην ισορροπία του σκύλου σας.

Μπορείτε επίσης να επενδύσετε σε καβαλέτιτα οποία είναι μικρά εμπόδια για να βοηθήσουν το σκυλί να εργαστεί στο βήμα του, ή μέσα έναν πίνακα ισορροπίας. Φυσικά, υπάρχει ακόμα πληθώρα αντικειμένων κάθε είδους για να κάνετε το σκύλο σας να δουλέψει. Αλλά αν έχετε ήδη μερικά από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα διασκεδάσετε ήδη πολύ με το σκυλάκι σας!

Written by admin

Το Bobtail, ένα πολύ δυνατό αγγλικό τσοπανόσκυλο

πώς να αντιμετωπίσω αυτή τη συμπεριφορά;