in

μπορεί ένας ιδιοκτήτης να σας απαγορεύσει τα σκυλιά;

Πολλοί Γάλλοι στρέφονται στην ενοικίαση. Όταν είναι κάτοχοι μιας μπάλλας μαλλιών, μερικές φορές προκύπτει μια δύσκολη ερώτηση: μπορεί ένας ιδιοκτήτης να απαγορεύσει τα σκυλιά; Τι λέει ο νόμος; Σας εξηγούμε τα διαφορετικά σενάρια.

Τις περισσότερες φορές, δεν μπορείς να απαγορεύσεις τα σκυλιά

Εάν πρόκειται για κατοικία για χρήση κατοικίας, ο νόμος είναι σαφής: ο ιδιοκτήτης σας δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τα σκυλιά. Είτε επιπλωμένο είτε μη, κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, αν τα έπιπλα είναι καινούργια ή παλιά, είτε σας είπαν εκ των προτέρων είτε όχι, αν οι γείτονες είναι διστακτικοί ή όχι, δεν έχει σημασία, είναι παράνομο να απαγορεύονται τα σκυλιά.

Εάν παρόλα αυτά ο ιδιοκτήτης σας το έχει συμπεριλάβει στο μίσθωμα που υπογράψατε, μην πανικοβληθείτε, ο νόμος θεωρεί αυτή τη ρήτρα ως άγραφος. Με άλλα λόγια, η σύμβαση παραμένει σε ισχύ, απλώς αγνοούμε την παράγραφο για τα σκυλιά.

Οι υπερβολές των ιδιοκτητών…

Αν και είναι παράνομη η απαγόρευση ενός σκύλου σε μια ενοικίαση, ορισμένοι ιδιοκτήτες δεν το γνωρίζουν ή δεν τους ενδιαφέρει και θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει ένα ζώο εισβάλλουν στην περιουσία τους. Δεν μπορούν όμως να το κάνουν ανοιχτά και νόμιμα.

Έτσι, κάποιοι θα αρνηθούν να νοικιάσουν σε ιδιοκτήτες σκύλων διεκδικώντας άλλους λόγους (π.χ.: «Βρήκα άλλον υποψήφιο με καλύτερο προφίλ, καλύτερους εγγυητές, καλύτερα δελτία αποδοχών, πιο σταθερή κατάσταση…»). Υπάρχουν πολλοί άλλοι μάλλον υποκειμενικοί λόγοι που επιτρέπουν στον ιδιοκτήτη να επιλέξει έναν ενοικιαστή έναντι του άλλου. Και θα είναι πολύ δύσκολο να αποδείξουμε ότι αυτό είναι μόνο μια δικαιολογία για να παρακάμψουμε τον νόμο για τα κατοικίδια προς ενοικίαση.

Για να αποφευχθεί αυτό το είδος παράνομων διακρίσεων, ορισμένοι κύριοι επιλέγουν να μην το κάνουν τρομερός πιθανούς ιδιοκτήτες ότι έχουν σκύλο. Και δεν είναι τίποτα παράνομο. Ο νόμος δεν απαιτεί απολύτως να τους το πεις.

σκύλος πίσω από μια κουβέρτα
Συντελεστές: Alexander Puffer/Unsplash

Ωστόσο, ο πλοίαρχος παραμένει υπεύθυνος για οποιαδήποτε ενόχληση

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 1243 του Αστικού Κώδικα, ο πλοίαρχος είναι υπεύθυνος για κάθε ζημιά που προκαλείται από το ζώο του, είτε είναι υπό τη φροντίδα του, είτε χαθεί είτε έχει διαφύγει.

Υλικές ζημιές

Εάν ο σκύλος ενός ενοικιαστή προκαλέσει υλικές ζημιές, ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα παρακρατήσει τα έξοδα από την κατάθεσή του. Ωστόσο, πρέπει να του προσκομίσει αποδεικτικά για όλες τις επισκευές που έχει αφαιρέσει.

Κανόνες συνιδιοκτησίας

Επιπλέον, στα κτίρια, πρέπει να σέβεστε τους κανόνες της συνιδιοκτησίας ανεξαρτήτως της έκβασης. Για παράδειγμα, ορισμένοι απαγορεύουν να αφήνουν σκύλους να περιφέρονται χωρίς λουρί σε κοινόχρηστους χώρους.

Θόρυβος

Εάν το ζώο προκαλεί ηχορύπανση (π.χ. γαύγισμα) που επηρεάζει την ηρεμία της γειτονιάς, οι ιδιοκτήτες και οι γείτονες έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν να σταματήσουν. Παρ ‘όλα αυτά, δεν απαγορεύονται όλα τα γαβγίσματα. Για να είναι κατακριτέα, πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενα (π.χ.: κάθε μέρα), μακροχρόνια (π.χ.: όλη μέρα) ή υψηλής έντασης (ο σκύλος ουρλιάζει στο θάνατο). Ωστόσο, αυτά τα κριτήρια έχουν ένα στοιχείο υποκειμενικότητας και εξακολουθούν να αφήνουν περιθώρια για διάφορες ερμηνείες…

Οι γείτονες συνήθως προσπαθούν πρώτα να διορθώσουν το πρόβλημα φιλικά μιλώντας με τον κύριο. Είναι η καλύτερη λύση. Ωστόσο, εάν η διαφορά δεν επιλυθεί, μπορούν να του στείλουν μια προειδοποιητική επιστολή, στη συνέχεια, εάν επιμείνει, καλέστε την αστυνομία για να δουν το πρόβλημα και να γράψουν μια αναφορά. Τέλος, έχουν το δικαίωμα να κάνουν μήνυση για σάλο. Οι ποινές ποικίλλουν: πρόστιμο 450 ευρώ, καταβολή αποζημιώσεων, λύση της μίσθωσης ή ακόμη και κατάσχεση του ζώου στις πιο ακραίες περιπτώσεις.

σκύλος που γαβγίζει

Συντελεστές: Lianne Viau / Flickr

Εξαιρέσεις

Υπάρχουν μερικές ειδικές περιπτώσεις όπου ο εκμισθωτής έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει τα ζώα. Ετσι, σκυλιά πρώτης κατηγορίας μπορεί να απορριφθεί. Αυτά είναι τα σκυλιά επίθεσης που θεωρούνται επικίνδυνα όπως το Mastiff, το Tosa και το Staffordshire Terrier χωρίς γενεαλογία. Ωστόσο, αυτή η απαγόρευση δεν είναι αυτόματη, πρέπει να αναγράφεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο για να είναι έγκυρη.

Δεύτερη εξαίρεση: στέγαση που χαρακτηρίζεται ως «επιπλωμένος τουρισμός “. Αυτά είναι εποχιακά, ενοίκια διακοπών. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να απαγορεύσει ορισμένα ή όλα τα ζώα. Και πάλι όμως πρέπει να το έγραψε στο μίσθωμα. Και αν δεχτεί το ζώο σας, δικαιούται να ζητήσει υψηλότερη εγγύηση.

Όλοι αυτοί οι νόμοι αφορούν σκύλους και άλλα «κατοικίδια» ζώα (γάτες, κουνάβια, χάμστερ, χρυσόψαρα κ.λπ.). Ετσι, «άγνωστα» ζώα μπορεί να απορριφθεί. Οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν ορισμένα NAC (Νέα Κατοικίδια) που θεωρούνται επικίνδυνα (π.χ. ταραντούλες, σκορπιοί) ή απειλούμενα (π.χ. σκαντζόχοιροι). Ωστόσο, σε αντίθεση με την έννοια του “οικιακού” ζώου, η έννοια του “κατοικίδιου ζώου” δεν έχει σαφή νομικό ορισμό, επομένως μερικές φορές υπόκειται σε ερμηνεία από τους δικαστές.

Θα σας αρέσει επίσης:

Έχουν δικαιώματα τα σκυλιά;

Ζώντας με σκύλο σε διαμέρισμα: 5 πιθανές ράτσες!

Ο σκύλος μου γαβγίζει τη νύχτα: γιατί και πώς να το σταματήσω;

Written by admin

6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη γλώσσα του σκύλου σας

Το Fox Terrier, ένα ρουστίκ και κομψό κυνηγετικό σκυλί