in

Μπορεί ένας σκύλος να θυμάται το παρελθόν και να προβάλλεται στο μέλλον;

Όταν ο σκύλος σας ξαπλώνει στον καναπέ, πιστεύετε ότι σκέφτεται αυτή τη μύγα που πετά γύρω από τον πολυέλαιο ή σκέφτεται την παιδική του ηλικία με συγκίνηση και νοσταλγία και, στη συνέχεια, φανταστείτε το μέλλον του σχεδιάζοντας τα έργα και τα όνειρά του; Να τι λέει η επιστήμη!

Προϋποθέσεις για νοητικό ταξίδι στο χρόνο

1. Να είστε προικισμένοι με αυτογνωσία

Το πρώτο στοιχείο που είναι απαραίτητο για την εκτέλεση νοητικού ταξιδιού στο χρόνο (αναμνήσεις του παρελθόντος ή προβολή στο μέλλον) είναι η αυτογνωσία. Είναι η ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς τον εαυτό του ως άτομο διαφορετικό από άλλα άτομα, να κατανοούν τις έννοιες του «εαυτού» και του «άλλου». Αν δεν έχεις επίγνωση της δικής σου ύπαρξης, της ατομικότητάς σου, δεν μπορείς να φανταστείς πουθενά τον εαυτό σου.

διάφορος έχουν γίνει μελέτες για να διαπιστωθεί εάν ο σκύλος έχει αυτογνωσία – ή όχι. Απέτυχε σε ένα από τα πιο διάσημα: το τεστ καθρέφτη. Ο σκύλος δεν αναγνώριζε την αντανάκλασή του. Ωστόσο, πολλοί επικριτές έχουν διαμαρτυρηθεί ότι αυτό το πείραμα δεν είναι κατάλληλο για το είδος του σκύλου επειδή βασίζεται στην όραση. Ομολογουμένως, ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον κόσμο κυρίως με τα μάτια του, αλλά δεν είναι η περίπτωση του σκύλου που το κάνει ειδικά με την όσφρησή του. Ως εκ τούτου, έχουν αναπτυχθεί άλλες μελέτες λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την παράμετρο. Έδειξαν ότι ο σκύλος είναι ικανός να αναγνωρίσει τον «εαυτό» του όχι οπτικά, αλλά οσφρητικά. Το θέμα παραμένει ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο στην επιστημονική κοινότητα.

σκύλος καθρέφτης
Πιστώσεις: NinGNunG/iStock

2. Να έχετε επεισοδιακή και σημασιολογική μνήμη

Αυτά είναι δύο είδη μνήμης μακροπρόθεσμα. Περιλαμβάνουν πράγματα που μπορούν να θυμηθούν και να γνωρίζουν. Η επεισοδιακή μνήμη αποθηκεύει γεγονότα προσωπικά έμπειρος. Όσο για τη σημασιολογική μνήμη, καταγράφει η γνώσημαθημένα γεγονότα (π.χ. τη σημασία των λέξεων).

Ces 2 μνήμες είναι ουσιώδης να μπορείς να σχεδιάζεις το μέλλον. Δίνουν τη δυνατότητα να φανταστούμε το περιβάλλον αυτού του υποθετικού μέλλοντος. Η επεισοδιακή μνήμη είναι επίσης απαραίτητη για να μπορεί κανείς να ταξιδεύει διανοητικά στο παρελθόν του γιατί είναι αυτό που αποθηκεύει τις αναμνήσεις.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο σκύλος είναι προικισμένος με σημασιολογική μνήμη. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είναι δεν είμαι σίγουρος αν έχει επίσης επεισοδιακή μνήμη. Η εμπειρία της ομάδας του Dr. Fugazza, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Τρέχουσα Βιολογία, φαίνεται να δείχνει ότι έχει ένα. Αλλά δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες. Συνοπτικά: για άλλη μια φορά, η επιστήμη διστάζει.

εγκεφαλικός σκύλος
Συντελεστές: wildpixel/iStock

Άλλα ζώα φαίνονται ικανά για διανοητικό ταξίδι στο χρόνο

Απο σπουδές έχουν δείξει ότι αρκετά άλλα είδη ζώων παρουσιάζουν συμπεριφορές που μοιάζουν έντονα με το νοητικό ταξίδι στο χρόνο. Ήταν τονίζεται σε ορισμένα πουλιά, αρουραίους, μαλάκια, πιθήκους και ακόμη και σε μέλισσες.

Τα παραδείγματα της πραγματικής ζωής δείχνουν επίσης αυτό. Μπορούμε να παραθέσουμε την ιστορία του χιμπατζή σε έναν σουηδικό ζωολογικό κήπο που σχεδίαζε στρατηγικά πώς επρόκειτο να ξεφορτωθεί τους επισκέπτες του πάρκου. Το ζώο περνούσε τα βράδια του συλλέγοντας πέτρες τις οποίες μετέφερε στον χώρο του περιβόλου με την καλύτερη γραμμή πυρός στους επισκέπτες, περιμένοντας την επαναλειτουργία του ζωολογικού κήπου και στη συνέχεια άρχισε να μπεκάτσα τις οικογένειες.

Ο άνθρωπος πίστευε από καιρό ότι τα ζώα ζούσαν μόνο στο παρόν και ότι ήταν ο μόνος που μπορούσε να θυμηθεί το παρελθόν του και να προβάλει τον εαυτό του στο μέλλον. Ωστόσο, όλο και περισσότερα στοιχεία τείνουν να έρχονται σε αντίθεση με αυτήν την πεποίθηση. Αλλά αγγίξτε το μύθος του “άνθρωπος: ένα μοναδικό και ξεχωριστό είδος” θα παραμένει πάντα βλασφημία για κάποιους.

ταξίδι στο χρόνο
Credits: Natalia_80/iStock

Τι γίνεται με τον σκύλο; Ζει μόνο την παρούσα στιγμή;

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση των σκυλιών, όπως φαίνεται παραπάνω, ορισμένες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όντως έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις να ταξιδεύει διανοητικά στο χρόνο. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετές μελέτες που διαφωνούν.

Δίνει και ο γιατρός Μπέκοφ παραδείγματα καθημερινές καταστάσεις που θα έδειχναν κάποιο σχεδιασμό για το μέλλον από την πλευρά του σκύλου. Πρόκειται για τη Sadie, ένα μικρό σκυλάκι που πηγαίνει συχνά στο πάρκο για να παίξει με την καλύτερή της φίλη Roxy the Boxer. Αλλά μερικές φορές συμβαίνει να μην είναι εκεί. Σε αυτή την περίπτωση, η Sadie τον αναζητά, μετά τα παρατάει τελικά και πηγαίνει να παίξει με τα άλλα σκυλιά. Αυτό θα το έδειχνεσχεδιάζει να παίξει με τη Roxyαλλά το εγκαταλείπει όταν συνειδητοποιεί ότι η πραγματικότητα έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδιά της.

Λοιπόν, ο σκύλος ζει μόνο στο παρόν; Λοιπόν είναι δύσκολο να πω με βεβαιότητα στην τρέχουσα κατάσταση της γνώσης. Αλλά οι νέες ανακαλύψεις συχνά δείχνουν ότι τα σκυλιά είναι πολύ πιο έξυπνα από ό,τι νομίζεις. Περιμένοντας την επιστήμη να μάθει περισσότερα, θα σας αφήσω να φανταστείτε μόνοι σας όλα τα πράγματα που μπορεί να συμβαίνουν στο μικρό κεφαλάκι του φουρνιού σας!

συλλογισμένος σκύλος
Συντελεστές: Mor Shani/Unsplash

Θα σας αρέσει επίσης:

Τα σκυλιά αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη;

Ονειρεύονται τα σκυλιά; Η απάντηση είναι ναι !

Η επιστήμη έχει μιλήσει: Στα σκυλιά δεν αρέσουν οι άνθρωποι που είναι κακοί με τους ιδιοκτήτες τους

Written by admin

Γιατί ο σκύλος σας δαγκώνει τα πόδια του;

Είναι δυνατόν να εκπαιδεύσετε έναν σκύλο σε οποιαδήποτε ηλικία;