Μετρώ. Είναι μια δράση που πραγματοποιούμε σε καθημερινή βάση. Τι γίνεται όμως με το μαλλί σου; Ξέρουν τα σκυλιά να μετράνε; Μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών φαίνεται ότι βρήκε την απάντηση…
Τα σκυλάκια κάνουν μαγνητική τομογραφία
Ενα σύνολο από Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα αποφάσισε να ενδιαφερθεί για τις μαθηματικές δεξιότητες των αγαπημένων μας φουσκωτών. Η δουλειά τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επιστολές Βιολογίας, μελετά τους εγκεφάλους 11 σκύλων. Τοποθετήθηκαν ο καθένας με τη σειρά τους σε ένα Μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας. Στη συνέχεια, οι ερευνητές πρόβαλαν έναν μεταβλητό αριθμό κουκκίδων σε μια οθόνη μπροστά τους. Αυτά τα ζώα είχαν λάβει αρ προπόνηση στις φιγούρες, οι αντιδράσεις τους ήταν επομένως αυθόρμητες συμπεριφορές.
Ο νευροεπιστήμονας Γκρέγκορι Μπερνς: «Το να μελετάς σκύλους είναι πολύ πιο ευχάριστο από το να μελετάς ανθρώπους» https://t.co/XUJmXJHeAL pic.twitter.com/vLcBaNwoQf
— Guardian Science (@guardianscience) 8 Απριλίου 2018
Σκύλοι που έχουν σημασία…
Χρησιμοποιώντας απεικόνιση, οι ερευνητές παρατήρησαν αυτό το μέρος του εγκεφάλου των ζώων ήταν πολύ πιο δραστήρια όταν ο αριθμός των πόντων διέφερε (π.χ.: 2 βαθμοί, μετά 10 βαθμοί) από ό,τι όταν παρέμενε ο ίδιος (π.χ.: 6 βαθμοί, μετά 6 άλλα σημεία διαφορετικού μεγέθους και διάταξης). Αυτό το πείραμα δείχνει ότι τα σκυλιά είναι σε θέση να πουν τη διαφορά μεταξύ των αριθμών.
Ένας μηχανισμός παρόμοιος με αυτόν των ανθρώπων
Για να υπολογίσετε τους αριθμούς, χρησιμοποιήθηκαν αυτές οι γούνινες μπάλες ίδια μέρη του εγκεφάλου με τους άνδρες. Πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται στον βρεγματικό και μετωπιαίο λοβό του εγκεφαλικού φλοιού. Και οι δύο χρησιμοποιούμε έναν παρόμοιο γνωστικό μηχανισμό που ονομάζεται «το σύστημα των κατά προσέγγιση αριθμών».
Στους μαιάνδρους τουδαρβινική εξέλιξη, άνθρωπος και σκύλος χώρισαν και πήραν χωριστούς δρόμους πριν από σχεδόν 80.000 χρόνια. Αυτός ο μηχανισμός που μοιράζονται είναι επομένως τουλάχιστον τόσο παλιός όσο αυτός.

Δεν είναι όμως και σπουδαίοι μαθηματικοί.
Υπάρχουν δύο γνωστικές διαδικασίες για την αναπαράσταση των αριθμών:
-
« Το κατά προσέγγιση αριθμητικό σύστημα να υπολογίσει με ανακρίβεια τον αριθμό των αντικειμένων σε ένα σύνολο. Αυτό είναι το κοινό στοιχείο που έχουν ο άνθρωπος και ο σκύλος.
-
« Το σύστημα παράλληλης εξατομίκευσης να επεξεργάζονται μικρές ποσότητες με μεγαλύτερη ακρίβεια. Το τελευταίο υπάρχει στους ανθρώπους, αλλά δεν έχει αποδειχθεί σε σκύλους.
Ούτε τα σκυλάκια είναι μαθηματικοί υψηλού επιπέδου. Αυτοί δεν μπορεί να εκτελέσει σύνθετους υπολογισμούς που βρίσκονται στην ακτίνα δράσης του ανθρώπου. Ένα άλλο μέρος του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για αυτό το έργο: ο προμετωπιαίος φλοιός. Ωστόσο, αυτά τα ζώα φαίνεται να έχουν ακόμα κάποια αίσθηση των αριθμών. Και το χρησιμοποιούν με σύνεση…
Εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας δεν μπορεί να μετρήσει, δοκιμάστε να βάλετε 3 λιχουδιές στην τσέπη σας και δώστε του μόνο 2.

Θα σας αρέσει επίσης:
Μπορεί ένας σκύλος να θυμάται το παρελθόν και να προβάλλεται στο μέλλον;
Ο νέος τύπος για τον υπολογισμό της ανθρώπινης ηλικίας του σκύλου σας
Γιατί μας αγγίζει το βλέμμα των σκύλων;