in

Οι σκύλοι βλέπουν ασπρόμαυρο ή έγχρωμο;

Σε αντίθεση με τους μύθους για την όραση των σκύλων, οι σκύλοι δεν βλέπουν τον κόσμο ασπρόμαυρο. Διακρίνουν τα χρώματα λιγότερο καλά από τα ανθρώπινα όντα, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να έχουν οξεία όραση με τον δικό τους τρόπο!

1. Αντίληψη χρώματος

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι σκύλοι είναι διχρωμικά. Σημαίνει ότι έχουν μόνο στα μάτια τους δύο έγχρωμοι δέκτεςενώ αυτά ο άντρας Πάρε λίγα τρία. Αυτοί οι υποδοχείς ονομάζονται κώνοι.

Έτσι, τα χρώματα από τη σκοπιά των σκύλων είναι μάλλον χλωμός. Διακρίνουν τα κίτρινος και το bleuπερισσότερο όχι κόκκινο και πράσινο. Θα μπορούσατε να πείτε ότι τα σκυλιά έχουν χρωματική αντίληψη παρόμοια με αυτή των ανθρώπων αχρωματοψία.

2. Ένα λιγότερο λεπτομερές όραμα…

Στην πραγματικότητα, τα σκυλιά είναι μύωπικός. Εκτός 25 εκατοστάέχουν πρόβλημα προσδιορίσει λεπτομέρειες πράγματα που κοιτάζουν. Ομοίως, η αντίληψή τους για το βάθος είναι μειωμένο.

Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι ο σκύλος βλέπει ασαφήςΣε κάθε περίπτωση από μακριά.

3. … αλλά πιο αποτελεσματικό τη νύχτα

Χύνω δείτε στο σκοτάδιτα μάτια μας έχουν μπαστούνιααπο νυχτερινοί υποδοχείς κάπως. Τα σκυλιά έχουν πολύ περισσότερα από εμάς και επομένως βλέπουν καλά στο σκοτάδι. Κάτι που δεν είναι ντροπή για τους απόγονοι λύκων !

σκύλος λύκος
Credits: christels/Pixabay

Αυτή η ικανότητα είναι ενισχυμένος μιλώ φωτεινό χαλί ένα λεπτό ανακλαστικό στρώμα που βρίσκεται κάτω από το αμφιβληστροειδής χιτώνας από το μάτι του σκύλου. Όταν δεν υπάρχει πολύ φως, αυτό είναι πιο ζωηρό χάρη σε αυτό ιδιορρυθμία.

4. Πεδίο και συχνότητα όρασης

Αν το οπτικό πεδίο ο άντρας είναι του 180°, αυτό του chien βρίσκεται μεταξύ 250° και 280° ! Πράγματι, τα μάτια του είναι τοποθετημένα έτσι πιο πλευρικά στο κεφάλι του. Τότε μπορεί ανιχνεύουν κινήσεις περισσότερο εύκολα κι αλλα γρήγορα.

Η συχνότητα της όρασης των σκύλων είναι τέτοια που αντιλαμβάνονται τις κινήσεις σχεδόν σε αργή κίνηση. Αυτό τους επιτρέπει να αντιδράσουν ταχέως : αυτός είναι ο λόγος που ένας σκύλος έχει πολύ καλά αντανακλαστικά !

Μπορεί έτσι αντιλαμβάνομαι μια κίνηση μακρινόςαλλά δείτε μόνο ένα ον ακίνητος σε μια απόσταση Κλείσε. Λες και το διαδοχή εικόνων που διακρίνει ήταν εντελώς σπασμωδικά.

5. Το μάτι λοιπόν δεν είναι η πιο οξεία αίσθηση του σκύλου

Σε γηράσκωντα σκυλιά μπορούν να βιώσουν μείωση της όρασής τους. Μπορεί επίσης να προσβληθούν από ασθένειες, όπως π.χ καταρράκτης. Ευτυχώς, τους υπερανεπτυγμένη όσφρηση και τα δικά τους εξαιρετική ακοή αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την οπτική ανεπάρκεια.

Είναι ενδιαφέρον ότι η όραση είναι το περισσότερο χρησιμοποιείται στον άνθρωπο. Στους σκύλους, είναι ο συνδυασμός των διαφορετικών αισθήσεων που τους επιτρέπει να τα καταφέρνουν σε καθημερινή βάση.

βιβλιογραφικές αναφορές
ΧΟΡΟΒΙΤΣ, Αλεξάνδρα. Μέσα ενός σκύλου: Τι βλέπουν, μυρίζουν και ξέρουν τα σκυλιά. Simon και Schuster, 2010.

BYOSIERE, Sarah-Elizabeth, CHOUINARD, Philippe A., HOWELL, Tiffani J., et al. Τι βλέπουν τα σκυλιά (Canis familiaris); Μια ανασκόπηση της όρασης σε σκύλους και επιπτώσεις για τη γνωστική έρευνα. Ψυχονομικό δελτίο & κριτική, 2018, τόμ. 25, σελ. 1798-1813. /επεκτείνουν]

Written by admin

μια ενστικτώδης και αρχαία συνήθεια στα σκυλιά

λίστα με όλα τα ονόματα