in

οι υπερβολές της επιλογής του σκύλου

Σε προηγούμενο άρθρο, εξηγήσαμε πώς ο άνθρωπος δημιούργησε ράτσες σκύλων. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα χωρίς συνέπειες… Όταν ευνοεί την αισθητική σε βάρος της υγείας και της ευεξίας, είναι τα ζώα που υποφέρουν. Σήμερα, εξετάζουμε τη σκοτεινή πλευρά της επιλογής και των φαινομένων της μόδας που επηρεάζουν τον κόσμο των σκύλων.

Η κυνική επιλογή

Από την αρχή του χρόνου, άνθρωπε επιλεγμένο σκυλιά με χαρακτηριστικά της αρεσκείας του: τα κάνει να αναπαράγονται μεταξύ τους για να αναπτύξουν και να διορθώσουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Έτσι λέμε τεχνητή επιλογή και έτσι δημιουργούνται οι ράτσες σκύλων. Αλλά τότε τίθεται ένα ερώτημα: ποια χαρακτηριστικά επιλέξαμε; Είναι αυτά τα χαρακτηριστικά ευεργετικά ή επιζήμια για την υγεία αυτών των σκύλων;

Τι είναι τα υπερτυπικά σκυλιά;

Οι υπερτυπωμένοι σκύλοι είναι ζώα των οποίων η επιλογή έχει οδηγήσει σε χαρακτηριστικά τονίζεται στα άκρα. Αυτές οι μορφολογικές αλλαγές προκαλούν συχνά διάφορα προβλήματα υγείας και πολλή ταλαιπωρία των ζώων.

Επιλογή με βάση αισθητικά κριτήρια: η λατρεία του «χαριτωμένου»

Το πιο διάσημο παράδειγμα είναι αυτό των ράτσων με επίπεδη όψη όπως η Σκύλος μπουλντώκ και το Κάρλιν. Οι αεραγωγοί τους είναι επίσης λίγο-πολύ «επιπεδωμένοι», κάτι που προκαλεί πολλά προβλήματα (αποφρακτικό βραχυκεφαλικό σύνδρομο). Αυτός είναι ο λόγος που συχνά τα βλέπουμε να αναπνέουν επίπονα και θορυβώδη. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ αναπηρικό, ειδικά σε ζεστό καιρό, όταν ο σκύλος είναι παχύσαρκος ή όταν ασκείται. Μπορεί ακόμη και να πνιγεί. Συχνά καταλήγουμε να πρέπει να λειτουργούμε.

πλαϊνή πατημασιά
Credits: Freepik

Υπάρχουν και οι αγώνες που έχουμε επιλέξει για να έχουν πολλούς πτυχές του δέρματος όπως το Σαρ-Πέι. Ωστόσο, η διαβροχή, η έλλειψη αερισμού και η τριβή στο επίπεδο αυτών των πτυχών προωθούν πολλά δερματικές λοιμώξεις και φλεγμονές. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αυτιά τους που το άνοιγμα τους μειώνεται πολύ. Επίσης, τα βλέφαρά τους είναι τόσο χαλαρά που τείνουν να κυλούν προς τα μέσα (εντρόπιον). Οι τρίχες στη συνέχεια τρίβονται στο μάτι και το ερεθίζουν. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι αυτό των σκύλων που έχουν εκτραφεί για να έχουν μακριά πεσμένα αυτιά όλα χαριτωμένα. Αλλά προάγει τις μολύνσεις του αυτιού. Θα αναφέρουμε τον Κόκερ που έχει προδιάθεση σε τέτοιου είδους προβλήματα.

Οι «νεοτενίες» είναι άλλα κοινά φαινόμενα. Αυτό συνίσταται στην επιλογή σκύλων που θα κρατήσετε παιδικά χαρακτηριστικά Όλη τους τη ζωή. Τα μωρά είναι χαριτωμένα. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα νεανικά χαρακτηριστικά είναι επικίνδυνα. Θα πάρουμε το παράδειγμα του Τσιουάουα του οποίου το μικροσκοπικό κεφάλι μερικές φορές συγκρατεί ένα fontanel: μέρος του κρανίου του δεν έχει κλείσει, παραμένει ένας χώρος χωρίς κόκαλο. Αυτή η περιοχή είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στο παραμικρό σοκ. Υπάρχει επίσης το Cavalier King Charles που είναι επιρρεπής στη νόσο Chiari: είναι μια δυσπλασία του κρανίου του που είναι τόσο μικρό, στρογγυλεμένο και πεπλατυσμένο που δεν μπορεί να συγκρατήσει σωστά όλο τον εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα. Το τελευταίο στη συνέχεια ωθείται προς τα πίσω και προεξέχει στο άνοιγμα που κανονικά προορίζεται για τον νωτιαίο μυελό.

Μεγάλος Δανός Τσιουάουα
Πίστωση: Eriklam/iStock

Η επιλογή υπερβολικών μορφών (πολύ μεγάλες, πολύ μικρές, κ.λπ.)

Μερικές ράτσες έχουν πολύ μεγάλα μεγέθη. Τους επιλέξαμε να είναι έτσι. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερος είναι ένας σκύλος, τόσο πιο επιρρεπής είναι δυσπλασία ισχίου και του αγκώνα, οστεοαρθρικές παθήσεις. Επιπλέον, τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για το ύψος εμπλέκονται στην ανάπτυξη και διαίρεση των κυττάρων. Η επιλογή τους γεννά πολλά καρκίνοι των όσων (π.χ. οστεοσάρκωμα). Θα αναφέρουμε ως παράδειγμα τον Μεγάλο Δανό. Επομένως, η διάρκεια ζωής των μεγαλόσωμων σκύλων έχει μειωθεί σημαντικά.

Έχουμε επίσης επιλέξει ορισμένα σκυλιά για να έχουν α μορφή μινιατούρα. Αυτά συχνά έχουν κατάγματα με το παραμικρό σοκ γιατί τα μικρά τους κόκαλα είναι πολύ πιο εύθραυστα.

Τέλος, αναπτύξαμε και εμείς παράλογες διαμορφώσεις. Ο έμβρυο Αγγλικά μπουλντόγκ έχουν τεράστια κεφάλια ενώ τους της μητέρας Πάρε λίγα πολύ στενές πισίνες. Έτσι, το 95% των εκτροφέων καταφεύγει σε καισαρική τομή και όχι σε φυσικό τοκετό. Υπάρχουν και ράτσες με πολύ κοντά άκρα και πολύ μακριά πλάτη (Basset, Dachshund….) που προκαλεί πολλά προβλήματα στην πλάτη.

είδος κυνηγετικού σκύλου
Συντελεστές: Andy Blackledge/Flickr

Τα ελαττώματα που κρύβουν πονηρά

Συμβαίνει ότι ορισμένα χαρακτηριστικά που φαίνονται ασήμαντα στην εμφάνιση συνδέονται στην πραγματικότητα με άλλα γενετικά ελαττώματα. Σε αυτή την περίπτωση, το ζώο δεν επιλέγεται απαραίτητα με βάση κάποιο επιβλαβές χαρακτηριστικό από μόνο του, ωστόσο το τελευταίο διατίθεται σε συσκευασία με ανύποπτα ελαττώματα. Για παράδειγμα, το Golden Retriever εκτράφηκε για να γίνεται όλο και πιο λευκό και μικρότερο. Λοιπόν, παράλληλα μπορέσαμε να παρατηρήσουμε όλο και περισσότεραιχτυόσε σε αυτόν τον σκύλο, μια γενετική δερματική ασθένεια. Έχει εξαπλωθεί και τώρα επηρεάζει περισσότερο από το 30% των Γκόλντεν Ριτρίβερ.

Για το Shar-Pei, επιλέξαμε ένα ζαρωμένο δέρμα, ωστόσο αυτό το χαρακτηριστικό συνδέεται με μια πιο παγκόσμια γενετική αλλαγή που επηρεάζει πολλά άλλα όργανα. Ονομάζεται «πυρετός Σαρ Πέι». Ετσι, επιλέγοντας ένα ζαρωμένο δέρμα, έχουμε επιλέξει επίσης πολλά άλλα συμπτώματα αυτής της ασθένειας : επαναλαμβανόμενοι πυρετοί, προβλήματα αρθρώσεων και νεφρών…

Σαρ Πέι
Credits: Pxhere

Επιλογή που οδηγεί σε ψυχολογικά προβλήματα σε σκύλους

Ο σκύλος χρειάζεται το σώμα του για να εκτελεί πολλές φυσικές συμπεριφορές απαραίτητες για την ευημερία του. Για παράδειγμα, χρειάζεται ένα έγκυρο σώμα για να μπορεί να εξερευνά, να τρέχει και να παίζει. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει δύσκολο σε ορισμένους υπερτυποποιημένους σκύλους. Για παράδειγμα τα μπουλντόγκ που έχουν πολύ πεπλατυσμένο ρύγχος κόβουν την ανάσα με την παραμικρή άσκηση και τα πολύ κοντά πόδια τους περιορίζουν τις κινήσεις τους.

Ο σκύλος χρειάζεται επίσης τα αυτιά, την ουρά και τα μάτια του για να επικοινωνήσει και αλληλεπιδρούν με άλλα σκυλιά. Ωστόσο, γίνεται περίπλοκο όταν η ουρά του είναι πολύ κοντή ή τιρμπουσόν, όταν τα αυτιά του είναι κρεμαστά και επομένως δεν είναι πολύ κινητά ή όταν τα μάτια του είναι καλυμμένα με μακριά μαλλιά. Στη συνέχεια, δυσκολεύεται να γίνει κατανοητός και να κατανοήσει τους άλλους, κάτι που οδηγεί σε απογοήτευση, άγχος, ακόμη και επιθετικότητα.

Πώς να πολεμήσετε αυτές τις καταχρήσεις;

Διάφορα μέτρα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή για την καταπολέμηση του υπερτύπου:

Αλλάξτε τα πρότυπα φυλής. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που επέλεξαν οι κυνοκομικοί σύλλογοι για να καθορίσουν τις ράτσες τους. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς έχει δημιουργήσει διάφορα κείμενα στα οποία ζητά την τροποποίηση των πιο επιβλαβών προτύπων για την υγεία και την ευημερία των ζώων.

Εξαιρέστε τα σκυλιά που είναι πολύ υπερτυπικά από την αναπαραγωγή : για παράδειγμα, η κεντρική εταιρεία σκύλων (η ένωση που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των συλλόγων σκύλων) αναπτύσσει δοκιμές για να εντοπίσει τα μπουλντόγκ και τα πατημασιά που αναπνέουν πολύ κοπιαστικά και να τα αποκλείσει για αναπαραγωγή.

Ενημερώστε τους κτηνοτρόφους ώστε να αντιληφθούν τους κινδύνους και τη ζωική ταλαιπωρία που αντιπροσωπεύουν οι υπερτύποι.

Εκπαιδεύστε κυνόδοντες κριτές ώστε να μάθουν να αναγνωρίζουν και να επικυρώνουν αυτές τις καταχρήσεις.

Ευαισθητοποίηση. Η συντριπτική πλειοψηφία των δασκάλων δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις του Hypertype.

Εκπαιδεύστε τα ΜΜΕ ώστε να μην αναδεικνύουν υπερτυπικά σκυλιά, προάγοντας έτσι αυτές τις διαταραχές (ταινίες, διαφημίσεις κ.λπ.). Το φαινόμενο “mode” παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του προβλήματος.

Κτηνίατροι διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά τα μέτρα ευαισθητοποίησης.

Θα σας αρέσει επίσης:

Pug: τα απαραίτητα που πρέπει να ξέρετε για αυτόν τον αγαπημένο σκύλο!

Δυσπλασία ισχίου σκύλου: Αιτίες, διάγνωση και θεραπεία

Αυτές οι εταιρείες προσφέρουν την κλωνοποίηση του σκύλου σας: επικεντρωθείτε σε μια προβληματική επιχείρηση

Written by admin

Πώς συναντήθηκαν για πρώτη φορά ο λύκος και ο άνθρωπος;

Παίρνοντας το σκύλο σας στο γραφείο: και γιατί όχι;