in

Ο σκύλος μου είναι πολύ φοβισμένος: πώς μπορώ να τον βοηθήσω;

Ο παραμικρός θόρυβος τρομάζει το σκυλάκι σας; Δυσκολεύεστε να του αρέσουν οι βόλτες γιατί δεν νιώθει ασφάλεια στο περιβάλλον του; Να ξέρετε ότι το άγχος που νιώθει ο σκύλος σας δεν προκύπτει από το πουθενά. Για να βοηθήσετε τον φοβισμένο σκύλο σας, πρέπει να τον βοηθήσετε να ελέγξει τον φόβο του και να του δώσετε αυτοπεποίθηση. Μετά από αυτό, όλα θα πάνε σαν ρολόι!

1. Γιατί φοβάται ο σκύλος μου;

Πάσχει από σύνδρομο αισθητηριακής στέρησης.

Μπορεί να νομίζετε ότι αυτή η έκφραση πονάει το κεφάλι σας, ωστόσο το όνομά της της δίνει όλο της το νόημα. Αυτή η διαταραχή ονομάζεται επίσης «σύνδρομο ρείθρων». Με λίγα λόγια, αναφέρεται σε σκύλους που δεν είχαν αρκετή αλληλεπίδραση με τον κόσμο. πρώτοι 3 μήνες της ζωής τους. Για να προετοιμαστεί ένα κουτάβι για την ενήλικη ζωή του, πρέπει να πειραματιστεί με διάφορες καταστάσεις και περιβάλλοντα, ώστε να συνηθίσει να τα αντιμετωπίζει. Ένας σκύλος που προέρχεται από μια φάρμα αναπαραγωγής και το γνωρίζει μόνο θα έχει πολύ πρόβλημα να κατανοήσει τον έξω κόσμο και στη συνέχεια θα γίνει ένας φοβισμένος σκύλος ως ενήλικας. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει επιλέξτε το σωστό ρείθρο όπου θα υιοθετήσετε ένα κουτάβι.

φοβισμένα κουτάβια σκυλιών
Συντελεστές: Judi Neumeyer/Unsplash

Αν είναι ήδη πολύ αργά, έχετε προθεσμία μέχρι να γίνει 3 μηνών για να κάνετε ό,τι χρειάζεται. Πράγματι, ένας σκύλος που υιοθετεί τρομακτική συμπεριφορά λόγω του περιβάλλοντος του Για περισσότερο από ένα χρόνο θα έχει πολύ περισσότερη δουλειά να κάνει με τον εαυτό του. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αδύνατο, αλλά συνιστάται η βοήθεια ενός επαγγελματία. Αλλά πριν φτάσετε εκεί, ο ρόλος σας είναι να κάνετε τα πάντα για να εξασφαλίσετε ότι ο τετράποδος φίλος σας θα ζήσει ποιοτικές εμπειρίες και να είναι σε επαφή με τα συγγενή του, τα ζώα και τους ανθρώπους.

Τραυματίστηκε από ένα αντικείμενο ή μια κατάσταση

Το σκεπτικό του σκύλου βασίζεται σε συνειρμός των ιδέων. Για παράδειγμα, αν ο δικός σας φοβάται την ηλεκτρική σκούπα, είναι πιθανώς επειδή ο θόρυβος που κάνει του θυμίζει κακή ανάμνηση. Αλλά και πάλι, για παράδειγμα, επειδή τον πάτησες κατά λάθος περνώντας τον. το σκυλάκι σου θα συσχετίσει λοιπόν τον πόνο στο πέρασμα αυτού του παράξενου και θορυβώδους αντικειμένου! Ομοίως, ένας σκύλος από ένα καταφύγιο είναι πιθανό να έχει βιώσει ατυχή γεγονότα στη ζωή του. Αν είναι φοβισμένος ή επιθετικός, σίγουρα οφείλεται ένα τραύμα. Σε αυτή την περίπτωση, η εκπαίδευσή του πρέπει να ενισχυθεί με τη βοήθεια ειδικού.

2. Τι πρέπει να κάνω όταν ο σκύλος μου φοβάται;

Το πρώτο σας ένστικτο είναι πιθανότατα να τρέξετε κοντά στο μαλλί σας και να το χαϊδέψετε για να το καθησυχάσετε. Μεγάλο λάθος! Κάνοντας αυτό, ενισχύετε την ιδέα ότι είναι φυσιολογικό ο σκύλος σας να φοβάται. Μην του φωνάζετε, καθώς αυτό θα τον τρομάξει περισσότερο. Θα νομίζει ότι φοβάσαι κι εσύ, κάτι που στη συνέχεια θα δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του.

Αντίθετα, αγνοήστε αυτό που τρομάζει τον σκύλο σας. Η συμπεριφορά σας πρέπει να είναι συνεπής: δείξτε του ότι δεν έχει λόγο να αγχώνεται! Το καλύτερο είναι να του δημιουργήσετε μια γωνιά στην οποία θα καταφύγει και θα ηρεμήσει. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να της αποσπάσετε την προσοχή κάνοντας επαφή όπως θα κάνατε σε κάθε περίπτωση. Επομένως, ένας φοβισμένος σκύλος δεν πρέπει να ενισχύεται στις πεποιθήσεις του: υπηρετήστε τον ως πρότυπο και θα καθησυχαστεί με φυσικό τρόπο.

3. Πώς μπορώ να περιορίσω τον φόβο στον σκύλο μου;

Ο φόβος είναι μια αντίδραση ενστικτώδες και φυσικό σε όλα τα έμβια όντα. Σας επιτρέπει να σκεφτείτε πρώτα απ ‘όλα τη δική σας ασφάλεια, επομένως δεν πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς. Ο στόχος είναι απλά ο σκύλος σας να μην φοβάται σε σημείο να έχει υπερβολικά αντανακλαστικά. Υπάρχουν δύο είδη φόβου που μπορούν να εντοπιστούν:

  • Φόβος για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο: είναι όταν στην προσέγγιση ή στη θέα ενός απλού μπιμπελό, ο σκύλος σας παίρνει τα πόδια του γύρω από το λαιμό του. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο φόβος της ηλεκτρικής σκούπας. Απλώς πρέπει να συνηθίσετε το σκυλάκι σας να «ζει» με αυτό το αντικείμενο. Αφήστε το στη μέση ενός δωματίου και περιμένετε να το πλησιάσει ο σκύλος σας. Επιβραβεύστε τον όταν έχει το θάρρος να το κάνει, με λιχουδιές, αγκαλιές ή ακόμα και τα αγαπημένα του παιχνίδια! Αν δεν τολμήσει ή σκάσει, δεν πειράζει. Θα προσπαθήσετε ξανά την επόμενη φορά.
  • Μόνιμος φόβος που προέρχεται από το περιβάλλον: Θα προκαλέσει μια ένταση στον σκύλο, η οποία είναι πάντα άβολη, όπου κι αν βρίσκεται. Ο περιορισμός του φόβου σε αυτό το στάδιο είναι μια μακρά διαδικασία εγκλιματισμού. Η μέθοδος προσέγγισης εξαρτάται από τον σκύλο, τον χαρακτήρα του και την εμπειρία του. Επομένως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευτή σκύλων ή τον κτηνίατρό σας. Οι συμβουλές τους θα αποδειχθούν ανεκτίμητες και θα σας επιτρέψουν να δημιουργήσετε ένα κατάλληλο πρόγραμμα απευαισθητοποίησης.
τρομαγμένη ηλεκτρική σκούπα σκύλου
Πίστωση: igorr1/iStock

Αυτοί οι δύο τύποι φόβου προκαλούν μια μακρά δουλειάl, τότε θα πρέπει να επιδείξετε πολυ υπομονη με το πουγκί σου! Μπορείτε επίσης να συμπληρώσετε τη θεραπεία του φοβισμένου σκύλου σας χρησιμοποιώντας διαχυτήρες δωματίου ή αποστάγματα λουλουδιών. Τα λουλούδια Bach εκτιμώνται ιδιαίτερα για τις καταπραϋντικές τους ιδιότητες. Επικοινωνήστε με άτομα με γνώσεις για να μάθετε εάν μπορεί να είναι κατάλληλο για τον σκύλο σας.

Εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, όπως απώλεια όρεξης ή ύπνος, μη διστάσετε για ένα δευτερόλεπτο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Πηγή

Θα σας αρέσει επίσης:

Clicker-training: μια αποτελεσματική τεχνική εκπαίδευσης!

Ο σκύλος μου κρύβεται κάτω από έπιπλα: 7 πιθανοί λόγοι

Ο σκύλος μου δεν θέλει να πιει: 5 πιθανοί λόγοι

Written by admin

τα απαραίτητα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το ζωηρό και κοινωνικό σκυλί

τα απαραίτητα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το ευκίνητο σκυλί