in

Ο σκύλος μου πηδά σε όλους, πώς μπορώ να το φτιάξω;

Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών σκύλων είναι εξοικειωμένοι με αυτό το πρόβλημα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βγείτε έξω για μόλις πέντε λεπτά για να πάρετε το ψωμί στον κάτω όροφο για να σας κάνει χαρούμενους όταν επιστρέψετε. Οπότε ένα σκυλάκι που σε υποδέχεται έτσι είναι χαριτωμένο, αλλά λίγο λιγότερο όταν αρχίζει να χοροπηδάει πάνω σου και να σε ξύνει κατά λάθος στο δρόμο. Πολύ περισσότερο όταν συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο με τους καλεσμένους σας που δεν τους αρέσουν απαραίτητα… Γιατί λοιπόν το σκυλάκι σας συμπεριφέρεται έτσι και πώς το διορθώνετε;

Γιατί ο σκύλος σας πηδάει πάνω σε όλους;

σκυλάκι που πηδά πάνω σε κάποιον
Credits: Kerkez / iStock

Όπως ίσως γνωρίζετε, δύο σκυλιά που συναντιούνται στη ζωή μυρίζουν το ένα το πίσω μέρος του άλλου. Είναι ο τρόπος τους να επικοινωνούν να λένε «γεια». Και μπορεί να πηδήξει επάνω σας όταν επιστρέφετε από τη δουλειά, ο σκύλος σας θέλει επίσης να σας πει ένα γεια. Για εκείνον, είναι απλώς ο τρόπος του να σου λέει «γεια» και αφού είσαι πολύ μεγάλος για να φτάσει στα μούτρα σου, πηδάει πάνω σου…

Παρ ‘όλα αυτά, πρέπει να καταλάβετε ότι όταν ο σκύλος σας ενεργεί με αυτόν τον τρόπο, είναι ότι το έχετε εξουσιοδοτήσει σιωπηρά. Για παράδειγμα, όταν ήταν κουτάβι το έκανε ήδη; Αν ναι, τότε νομίζεις ότι είναι χαριτωμένο. Ωστόσο, τώρα ζυγίζει 30 κιλά και δεν είναι πια το ίδιο… Όταν πηδήξει πάνω σου ή τους καλεσμένους σου, πες του «Όχι! προσπαθεί να τον επαναφέρει κάτω; Ο σκύλος σας είναι ικανοποιημένος με λίγα και για αυτόν αυτή η κατάσταση του επιτρέπει να έχει προσοχή. Γι’ αυτό συνεχίζει να το κάνει.

Λάθη που δεν πρέπει να κάνετε όταν ο σκύλος σας πηδάει

σκύλος που χαϊδεύεται από κάποιον
Credits: Jesse-Holanda / iStock

Υπάρχουν πολλά λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες σκύλων καγκουρό. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε όλοι είναι να απομακρύνουμε τον σκύλο μας. Πράγματι, όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη παράγραφο, ένας σκύλος που πηδά πάνω σας προσπαθεί απλώς να τραβήξει την προσοχή σας. Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά με το να τον απωθήσετε, του δίνετε μερικά. Άρα δεν υπάρχει λόγος να σταματήσει ή να μην ξαναρχίσει την επόμενη μέρα.

Το ίδιο όταν τον μαλώνετε ή φωνάζετε πολλά «Όχι! ” το ενα μετα το αλλο. Είναι επίσης άχρηστο και σίγουρα το έχετε ήδη δει. Πράγματι, ο σκύλος σας είναι σε τέτοια κατάσταση ενθουσιασμού που απλά καταλαβαίνει ότι του μιλάτε και αυτό είναι τόσο ωραίο!

Τέλος, το να τον τιμωρούμε σπάζοντας τη μύτη του ή συνθλίβοντας τα πόδια του (ναι ναι, αυτή είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούν ορισμένοι, ευτυχώς δεν είναι η πλειοψηφία) είναι μια πρακτική που δεν χρειάζεται να αναπτύξουμε… Το να χτυπάς τον σκύλο σου προφανώς απαγορευμένο!

Ποια μέθοδο πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε τον σκύλο σας να καταλάβει ότι δεν πηδά πια;

σκύλος που πηδά σε μια γυναίκα που τρέχει
Credits: Brezina / iStock

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος όταν ο σκύλος σας πηδά πάνω σας είναι να την αγνοήσετε. Πράγματι, ο σκύλος σας θέλει να τραβήξει την προσοχή σας μέσω αυτής της συμπεριφοράς. Αν ενεργήσετε με οποιονδήποτε τρόπο, ο σκύλος σας θα καταλάβει ότι αυτό που κάνει είναι σωστό, γιατί παίρνει αυτό που θέλει. Πώς όμως να αγνοήσετε τον σκύλο σας; Απλώς μην το αγγίζεις, μην το κοιτάς και μην του μιλάς. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά αν θέλετε να λειτουργήσει, θα πρέπει να το πάρετε πάνω σας.

Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, αγνοήστε τελείως τον σκύλο σας και συνεχίστε τη ζωή σας μέχρι να ηρεμήσει. Μόλις και τα τέσσερα πόδια είναι στο έδαφος, μπορείτε να επικυρώσετε τη συμπεριφορά του κοιτάζοντάς τον και χαϊδεύοντάς τον. Αν ο σκύλος σας ξαναρχίσει, αρχίστε να τον αγνοείτε ξανά μέχρι να ηρεμήσει ξανά και επιβραβεύστε τον ξανά. Σιγά σιγά, ο σκύλος σας θα καταλάβει ότι ηρεμώντας καταφέρνει να αποκτήσει αυτό που περιμένει από εσάς. Κάποιοι γυρίζουν την πλάτη στον σκύλο τους για να μην έρθουν σε επαφή μαζί του. Μόλις ο σκύλος προσπαθήσει να σας αντιμετωπίσει, γυρίστε μέχρι να ηρεμήσει.

Μια άλλη μέθοδος είναι να πάτε σπίτι με ένα κέρασμα που λατρεύει. Τη στιγμή που γυρνάς σπίτι, δείξτε του τη λιχουδιά και μόλις η προσοχή του είναι σε αυτήν ζητήστε του να καθίσει. Προφανώς, ο σκύλος σας πρέπει πρώτα να γνωρίζει τη σειρά που του ζητάτε. Μόλις καθίσει ο σκύλος, περιμένετε λίγο, πρέπει να κρατήσει τη θέση όσο το δυνατόν περισσότερο. Ιδιωτικό μπάνιο, επιβραβεύστε τον δίνοντάς του τη λιχουδιά του. Σιγά σιγά, ο σκύλος σας θα καθίσει όταν φτάσετε για να πάρει τη λιχουδιά του. Αργότερα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάτι λιγότερο δυνατό, όπως η μπάλα του, και τελικά ένα απλό χάδι θα κάνει το κόλπο. Αυτή η μέθοδος εξακολουθεί να έχει το μειονέκτημα να θυμάσαι πάντα να έχεις λιχουδιές…

Τέλος, η διδασκαλία του σκύλου σας να μην πηδά δεν γίνεται μόνος του. Όταν φιλοξενείτε οικογένεια ή φίλους, εμπλέξτε τους, διαφορετικά όλες οι προσπάθειές σας και του σκύλου σας μπορεί να πάνε χαμένες. Για να το κάνετε αυτό, εξηγήστε τους ποια συμπεριφορά πρέπει να υιοθετήσουν απέναντι στο ζώο σας.

Written by admin

Θα αναγνωρίσετε τις ράτσες σκύλων σε αυτά τα μινιμαλιστικά σχέδια;

Τα σκυλιά αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη;