in

Ο σκύλος σας βιώνει τη γεύση με τον ίδιο τρόπο;

Η γεύση, μια ουσιαστική αίσθηση για να μπορούμε να εκτιμήσουμε αυτό που τρώμε, γίνεται αντιληπτή χάρη στους γευστικούς κάλυκες. Βρίσκονται στην άκρη της γλώσσας, μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε νέες γεύσεις. Αναπτύχθηκαν όμως και στους σκύλους φίλους μας; Όταν τους βλέπουμε να μας κοιτάζουν με ορθάνοιχτα μάτια καθώς προσπερνάμε το τραπέζι, θα νομίζαμε ότι απολαμβάνουν να τρώνε όσο κι εμείς. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι έτσι…

Είναι η γεύση ανεπτυγμένη αίσθηση στους σκύλους;

Σκυλί που ζητά την τούρτα στο τραπέζι
Συντελεστές: Ksenia Raykova / iStock

Πρέπει να ξέρετε ότι οι άνθρωποι έχουν 10.000 γευστικούς κάλυκες έναντι… 1700 για τον σκύλο σας! Οι γευστικοί κάλυκες του είναι επομένως πολύ λιγότεροι από τους δικούς μας. Λογικά και ενάντια σε κάθε προσδοκία, η γεύση δεν είναι επομένως πολύ ανεπτυγμένη αίσθηση στους σκύλους. Αλλά τότε, γιατί το σκυλάκι σας φαίνεται τόσο ελκυσμένο από αυτό που τρώτε αν καταλήξει να το καταπιεί ούτως ή άλλως χωρίς ιδιαίτερη γεύση; Λοιπόν, αυτό συμβαίνει επειδή δεν είναι η γεύση που κάνει ένα γεύμα ελκυστικό στον σκύλο σας, αλλά η μυρωδιά.

Ωστόσο, ο σκύλος σας μυρίζει ορισμένες γεύσεις, αλλά με πιο ελαφρύ τρόπο από εμάς. Θα ανίχνευε επίσης τη γλυκιά γεύση ιδιαίτερα καλά, γεγονός που εξηγεί γιατί ο σκύλος σας τείνει να ζητά ένα κομμάτι από τη σοκολάτα σας, μια καραμέλα και άλλα γλυκά. Αυτή η ικανότητα να ανιχνεύει πιο εύκολα τη ζάχαρη προέρχεται από τους προγόνους του. Ο τελευταίος θα είχε αναπτύξει αυτή τη δυνατότητα να εκτιμά τα γλυκά τρόφιμα και επομένως περισσότερη ενέργεια, για παράδειγμα φρούτα.

Τι γίνεται με τις άλλες αισθήσεις στα σκυλιά;

Ρύγχος του σκύλου που μυρίζει την κροκέτα του
Πιστώσεις: Khaneeros / iStock

Σε αντίθεση με το γούστο, Η όσφρηση είναι η πιο ανεπτυγμένη αίσθηση στους σκύλους. Εξάλλου, εκτιμάται ότι είναι 35 φορές πιο ανεπτυγμένο από το δικό μας. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό όταν περπατάτε: το σκυλάκι σας έχει σίγουρα μια μύτη που ξαφρίζει το έδαφος τις περισσότερες φορές. Το sniffing είναι σχεδόν ζωτικής σημασίας για τον σκύλο, γιατί είναι το μέσο που του επιτρέπει να αναλύσει τον κόσμο γύρω του. Ο σκύλος σας ζει σε έναν κόσμο πάνω από όλα οσφρητικό!

Όσο για την όραση, ο σκύλος δεν βλέπει ασπρόμαυρο, σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να σκεφτεί κανείς. Ωστόσο, δεν βλέπει τόσα χρώματα όπως ο άνθρωπος και αυτά είναι λιγότερο έντονα. Άλλωστε δεν θα έβλεπε το κόκκινο. Ωστόσο, ο σκύλος έχει πολύ ευρεία όραση αφού βλέπει στις 250 μοίρες. Για σύγκριση, οι άνθρωποι βλέπουν μόνο σε 120 μοίρες (διόφθαλμη όραση).

Η ακοή είναι μια άλλη αίσθηση που αναπτύσσεται ιδιαίτερα στους κυνόδοντες. Ένας σκύλος ακούει περίπου 2 έως 3 φορές καλύτερα από τους ανθρώπους. Εντοπίζει κιόλας ήχους που δεν μπορούμε να ακούσουμε, όπως υπερηχογράφημα. Δεν χρειάζεται να του φωνάξετε αν δεν έρθει κοντά σας όταν του τηλεφωνήσετε, σας έχει ακούσει τέλεια και σίγουρα σας τρελαίνει (προσέξτε αν και αυτό είναι συχνό, ο σκύλος σας μπορεί να υποφέρει από διαταραχές ακοής).

Η αφή είναι μια σχετικά υπανάπτυκτη αίσθηση στους σκύλους. Παρόλα αυτά, η μύτη και τα μαξιλαράκια είναι αρκετά ευαίσθητες περιοχές που πρέπει να προσέχετε.

Written by admin

Σκύλοι και επιθετικότητα: 5 παρανοήσεις

φτιάξτε αδιάβροχες μπότες για τον σκύλο σας