Ο αυτοτραυματισμός σε σκύλους μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Εάν ο σκύλος σας τραβάει τα μαλλιά του, ξύνει μανιωδώς, δαγκώνει τα πόδια του ή τρέχει για να πιάσει την ουρά του, είναι πιθανότατα αυτοτραυματισμός. Αλλά γιατί το κάνει αυτό ο σκύλος σας; Και πάνω από όλα, πώς να το διορθώσετε;
Τι είναι ο αυτοτραυματισμός στους σκύλους;

Με τους φίλους μας τα σκυλιά, ο αυτοτραυματισμός εκφράζεται μέσω συμπεριφορών που διαφέρουν πολύ από το ένα άτομο στο άλλο. Ό,τι κι αν κάνει ο σκύλος σας στον εαυτό του, όλες αυτές οι συμπεριφορές αντικατοπτρίζουν μια αδιαθεσία στο ζώο σου, χωρίς εξαίρεση. Στην πραγματικότητα, ένας σκύλος που αυτοτραυματίζεται δυστυχώς αναζητά διέξοδο από την ταλαιπωρία που νιώθει. Αυτό μπορεί να αντιστοιχεί σε πολύ δυνατό συναίσθημα, ψυχολογικό και μερικές φορές ακόμη και σωματικό πόνο. Μπορείτε να πείτε ότι ο σκύλος σας αυτοτραυματίζεται εάν τον παρατηρήσετε να γλείφει ή να μασάει επανειλημμένα τον εαυτό του μέχρι να προκαλέσει τραυματισμό. Μπορεί επίσης να περιστρέφεται πολύ τακτικά και προσπαθώντας με εμμονή να πιάσει την ουρά του. Μερικοί σκύλοι επίσης ξύνουν υπερβολικά μέχρι να προκαλέσουν πληγή ή να σκίσουν ξέφρενα τα μαλλιά τους. Όλα αυτά τα σήματα θα πρέπει να σας ειδοποιούνγιατί ο σκύλος σας σίγουρα νιώθει μια βαθιά ενόχληση.
Ποιοι είναι οι λόγοι του αυτοτραυματισμού;

Δυστυχώς, υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για αυτοτραυματισμό σε σκύλους, όσοι και σκύλοι που πονούν. Ο αυτοτραυματισμός συνδέεται πολύ συχνά με σημαντικό στρες. Προσπαθώντας να εκκενώσετε αυτό το άγχος με κάθε μέσο, ο σκύλος σας καταλήγει να βρει τη «λύση» του αυτοακρωτηριασμού. Πράγματι, είναι ένας τρόπος για να μεταφέρει τον πόνο σε άλλο μέρος. Ο σκύλος μπορεί επίσης να αυτοτραυματιστεί από πλήξη και να αναπτύξει τικ συνήθειας. Μερικά ζώα διαχειρίζονται πραγματικά την απογοήτευσή τους πολύ άσχημα και μασούν τα πόδια τους για να περάσουν την ώρα τους. Είναι επίσης πιθανό μετά από μια θεραπεία με παράσιτα, ο σκύλος σας να συνεχίσει να ξύνει εκεί που τα παράσιτα ήταν απλώς από συνήθεια. Τέλος, για ορισμένα σκυλιά, ο αυτοτραυματισμός συνδέεται με την έλλειψη προσοχής. Εάν ο σκύλος σας καταφέρει να τραβήξει την προσοχή σας αυτοτραυματιζόμενος, θα το επαναλάβει ξανά και ξανά ως κλήση. Να είστε προσεκτικοί όμως, δεν θα αυτοτραυματιστούν απαραίτητα όλα τα σκυλιά που αισθάνονται αδιαθεσία. Μερικές φορές το εκφράζουν διαφορετικά με το να γίνονται καταστροφικά σκυλιά Για παράδειγμα.
Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας αυτοτραυματιστεί;

Να ξεκινήσω, σας συμβουλεύουμε ανεπιφύλακτα να κλείσετε ραντεβού με τον κτηνίατρό σας. Εάν ο σκύλος σας είναι πραγματικά τραυματισμένος, είναι απαραίτητο να εξετάσετε και να περιποιηθείτε τις πληγές του. Για αρχή, να ξέρετε ότι αν ο σκύλος σας τραυματιστεί δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτοτραυματίζεται. Πράγματι, μπορεί επίσης να υποφέρει από παράσιτα ή από ασθένεια που προκαλεί φαγούρα. Σε αυτή την περίπτωση, ο κτηνίατρός σας δεν θα πάρει πολύ χρόνο για να το διαγνώσει και να βρει την κατάλληλη θεραπεία. Διαφορετικά, εάν αποδειχθεί ότι ο σκύλος σας δεν πάσχει από κάποια δερματική ασθένεια, τότε είναι απαραίτητο να βρείτε την αιτία της δυσφορίας του σκύλου σας με τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας. Ανάλογα με το τι ανακαλύφθηκε, μπορείτε να προσαρμόσετε τη θεραπεία ή τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Μόνο ο κτηνίατρός σας μπορεί να κάνει τη διάγνωση για να μάθετε αν ο σκύλος σας πάσχει από δερματοπάθεια ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή λόγω δυσφορίας. Πάνω από όλα, μην πανικοβληθείτε, αλλά συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Όσο πιο γρήγορα ανακαλύψετε τη διαταραχή από την οποία πάσχει ο σκύλος σας, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία που θα σας συνταγογραφήσει ο κτηνίατρός σας.