in

Ποιος ευθύνεται για ζημιές που προκαλούνται από σκύλο;

Τι συμβαίνει εάν ένα ζώο καταστρέψει κάτι, τραυματίσει ένα άτομο ή προκαλέσει οποιαδήποτε άλλη ενόχληση; Ποιος ευθύνεται για ζημιές που προκαλούνται από σκύλο; Ως κύριος, αυτές είναι σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για να μπορέσετε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας σε περίπτωση προβλήματος. Εδώ είναι τι λέει ο νόμος.

Ποιος ευθύνεται για τη ζημιά που προκαλείται από έναν σκύλο;

Δεν είναι πάντα ο ιδιοκτήτης

Σύμφωνα με το άρθρο 1243 αστικός κωδικός σας: «Ο ιδιοκτήτης ενός ζώου ή το άτομο που το χρησιμοποιεί, ενώ είναι στη χρήση του, ευθύνεται για τη ζημιά που προκάλεσε το ζώο, είτε το ζώο βρισκόταν υπό την κηδεμονία του είτε χάθηκε ή έπεσε. » Αυτό ονομάζεται στη νομική ορολογία: το ευθύνη των ζώων.

Ποιος είναι λοιπόν υπεύθυνος; Λοιπόν, δεν είναι πάντα ο κύριος του σκύλου. Ήταν το άτομο που το είχε επιμέλεια και ποιος ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψή του τη στιγμή της ζημίας. Μπορεί να είναι ο ιδιοκτήτης Ή τρίτος στον οποίο είχε εμπιστευθεί το ζώο. Για παράδειγμα, εάν εμπιστευτείτε τον σκύλο σας σε συγγενή, σε σύνταξη σκύλου ή σε κτηνίατρο, αυτοί θα είναι αυτοί που θα είναι υπεύθυνοι για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί από το ζώο σας ενώ βρισκόταν υπό την επίβλεψή τους. Επιπλέον, αυτός ο «φύλακας» παραμένει υπεύθυνος σε όλες τις περιστάσεις, ακόμη και αν έχει χάσει το ζώο ή αν έχει τραπεί σε φυγή.

Ο φύλακας και ο σκύλος είναι ενωμένοι ενώπιον του νόμου

Η δικαιοσύνη θεωρεί ότι τα ζώα μπορεί να είναι προβληματικά σε ορισμένες περιπτώσεις και ότι τα άτομα που επιθυμούν να τα έχουν πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες των κινδύνων που εγκυμονεί το ζώο τους για τους άλλους. Ο «κηδεμόνας» λοιπόν θα θεωρηθεί υπεύθυνος ακόμα κι αν δεν έχει δεσμευτεί κανένα σφάλμα, καμία εκπαιδευτική έλλειψη και καμία έλλειψη εποπτείας. Ο «φύλακας» και το ζώο είναι ενωμένοι και ενωμένοι ενώπιον των δικαστηρίων.

σιλουέτα άνθρωπος σκύλος χέρι πόδι
Credits: ChristinLola / iStock

Οι 4 απαιτούμενες προϋποθέσεις

Για να κρίνει ένα δικαστήριο υπεύθυνο για ζημιά που προκλήθηκε από σκύλο, πρέπει να πληρούνται 4 προϋποθέσεις:

  1. Ποια ζώα επηρεάζονται; Όλοι εκτός από αυτούς που είναι άγριοι. Ωστόσο, μόλις ένα θηρίο «συλληφθεί» από κάποιον, αυτό το άτομο γίνεται ο φύλακάς του.

  2. Εντοπίστηκε υπεύθυνος. Όπως είδαμε προηγουμένως, μπορεί να είναι ο ιδιοκτήτης ή άλλο άτομο που είχε την επιμέλεια του σκύλου.

  3. Η ύπαρξη ζημιάς. Πράγματι, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν όλες οι συμπεριφορές του σκύλου επιβλαβείς. Για παράδειγμα, δεν απαγορεύονται όλα τα γαβγίσματα. Για να είναι κατακριτέα, πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενα (π.χ.: κάθε μέρα), μακροχρόνια (π.χ.: όλη μέρα) ή υψηλής έντασης (ο σκύλος ουρλιάζει στο θάνατο). Από την άλλη, ορισμένες ενοχλήσεις της γειτονιάς θεωρούνται «φυσιολογικές» για λόγους δικαιοσύνης (περιστασιακά και χαμηλής έντασης γαβγίσματα, ήχος από καμπάνες ή κοκόρια που λαλούν στην εξοχή κ.λπ.).

  4. Η ύπαρξη αιτιώδους συνδέσμου. Πρέπει να υπάρχουν στοιχεία ότι αυτή η ζημιά προκλήθηκε πράγματι από αυτό το ζώο. Αν κάτι σπάσει στον κήπο των γειτόνων σας, δεν φταίει απαραίτητα ο σκύλος σας. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε γείτονές σας ή λόγω βανδάλων για παράδειγμα.

χειροπέδες σκύλου
Πιστώσεις: WilleeCole / iStock

Εξαιρέσεις

Εάν πληρούνται οι 4 προηγούμενες προϋποθέσεις, υπάρχουν ακόμη 2 καταστάσεις στις οποίες ο τερματοφύλακας μπορεί να εκπληρώσει την ευθύνη του:

  1. Αυτή είναι μια τυχαία κατάσταση : εξωτερικό, απρόβλεπτο και ακαταμάχητο γεγονός (π.χ. ένα ζώο γκρεμίζει κάποιον επειδή τρομάζει από ένα χτύπημα βροντής).

  2. Το θύμα υπέπεσε σε σφάλμα (π.χ.: εισέβαλε στο σπίτι σας τη νύχτα και ο σκύλος-φύλακας τη δάγκωσε).

Θα σας αρέσει επίσης:

Έχουν δικαιώματα τα σκυλιά;

Ενοικιαζόμενα καταλύματα: μπορεί ένας ιδιοκτήτης να σας απαγορεύσει τα σκυλιά;

Κυνικός συμπεριφοριστής: είναι καλή επιλογή για τον σκύλο μου;

Written by admin

Πώς δημιουργούνται οι ράτσες σκύλων;

Ο Αυστραλός Κέλπι, ένας βοσκός που κατάγεται από το Ντίνγκο