in

Πρέπει να στειρώσετε τον σκύλο σας; Μέθοδος, πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, εναλλακτικές λύσεις

Η στείρωση του θηλυκού σκύλου είναι μια πολύ συχνή επέμβαση. Είναι επίσης ένα ευαίσθητο θέμα. Όταν έρθει η ώρα να το αντιμετωπίσουμε, κάποιοι δάσκαλοι φοβούνται. Κάνουμε απολογισμό αυτής της πρακτικής, των πλεονεκτημάτων, των μειονεκτημάτων και των εναλλακτικών της.

Η στείρωση του σκύλου πώς γίνεται;

Πότε να αποστειρωθεί;

Είναι καλύτερο να λειτουργήσει πριν την εφηβεία (πριν την πρώτη ζέστη που εμφανίζεται γύρω στους 5-6 μήνες στις μικρόσωμες φυλές, 7-10 μήνες στις μέτριες φυλές και έως 18-24 μήνες στις μεγαλόσωμες). Η προστατευτική δράση έναντι των όγκων του μαστού τότε δεκαπλασιάζεται. Επιπλέον, η επέμβαση είναι πιο απλή, υπάρχουν λιγότερες επιπλοκές και καλύτερη επούλωση. Ωστόσο, υπάρχει μια αντένδειξη: σε περίπτωση νεανικής κολπίτιδας, συνιστάται η στείρωση Μετά εφηβεία επειδή η ασθένεια υποχωρεί από μόνη της με την πρώτη θερμότητα.

Πριν την επέμβαση

Ο κτηνίατρός σας θα εκτελέσει α προαναισθητική αξιολόγηση. Μπορεί να σας προτείνει μια εξέταση αίματος για να ελέγξετε την κατάσταση της υγείας του σκύλου σας. Αυτό του επιτρέπει να προσαρμόσει το αναισθητικό πρωτόκολλο ή να αναβάλει τη στείρωση σε περίπτωση προβλήματος που μπορεί να αντιμετωπιστεί εκ των προτέρων (αν πρόκειται για απλή στείρωση, δεν είναι επείγουσα ανάγκη, επομένως πρέπει να γίνει σε υγιή ζώα).

Χειρουργική επέμβαση

Η επέμβαση γίνεται κάτω από Γενική αναισθησία. Το θηλυκό σκυλί φτάνει το πρωί με άδειο στομάχι. Ο κτηνίατρος ξεκινά βάζοντάς τον για ύπνο. Στη συνέχεια, κουρεύει την περιοχή της χειρουργικής επέμβασης και κάνει την ασηψία της (είδος καθαρισμού). Το επόμενο βήμα είναι να κάνετε μια τομή στο στομάχι ή στο πλευρό του σκύλου σας για να ανοίξει η κοιλιακή του κοιλότητα.

Στη συνέχεια ο κτηνίατρος αφαιρεί τις ωοθήκες (ωοθηκεκτομή : η επέμβαση γενικά συνιστάται επειδή είναι λιγότερο τραυματική) ή αφαίρεση των ωοθηκών ΚΑΙ της μήτρας (α ωοθηκο-υστερεκτομή που μερικές φορές είναι απαραίτητο σε περίπτωση παθολογίας της μήτρας). Τέλος, τα διάφορα υφάσματα κλείνονται με βελονιές.

Μετά το χειρουργείο

Ο σκύλος θα ξυπνήσει αργότερα και μπορεί να πάει σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα λάβει επίσης φάρμακα για θεραπεύστε κάθε πόνο. Θα πρέπει να επιστρέψετε στον κτηνίατρό σας 10 έως 12 ημέρες αργότερα για να το κάνετε έλεγχος την πληγή και αφαιρέστε τα ράμματα.

χειρουργική επέμβαση
Συντελεστές: Artur Tumasjan/Unsplash

Τα υπέρ και τα κατά

Τα πλεονεκτήματα της στείρωσης σε θηλυκούς σκύλους

Μειώνει την άβολη συμπεριφορά. Δεν υπάρχει πια ζέστη. Αυτές οι περίοδοι διαρκούν περίπου 3 εβδομάδες, δύο φορές το χρόνο, και μπορεί να είναι πραγματική ταλαιπωρία για τους ιδιοκτήτες: απώλεια αίματος, νευρικότητα, φωνές, φυγή, αναζήτηση αρσενικών…

Προλαμβάνει διάφορες ασθένειες όπως κύστεις ωοθηκών, νευρικές εγκυμοσύνες (ψευδοκοκήνωση) ή ορμονοεξαρτώμενοι καρκίνοι (ωοθηκών, κόλπων ή στήθος που δυστυχώς είναι κοινά). Βοηθά επίσης στην πρόληψη της πυομήτρας, μιας πολύ κοινής λοίμωξης της μήτρας που απαιτεί χειρουργική επέμβαση και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν δεν φροντιστεί σωστά.

Αποτελεί μέρος της θεραπείας διαφόρων ασθενειών : πυομήτρα, καρκίνος των ωοθηκών ή της μήτρας, συστροφή ή πρόπτωση της μήτρας και του κόλπου, υπερπλασία του κόλπου… Βελτιώνει επίσης τη θεραπεία της Διαβήτης επειδή οι ορμονικές παραλλαγές των απλήρωτων θηλυκών σκύλων παρεμβαίνουν στη θεραπεία.

Όχι ανεπιθύμητα κουτάβια. Όταν καταλήγουν με μια ολόκληρη στρωμνή, πολλοί ιδιοκτήτες έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία να τα υιοθετήσουν όλα. Μπορεί ακόμη και να τελειώσει με εγκαταλείπει.

Η στείρωση είναι νομική υποχρέωση εάν ο θηλυκός σκύλος σας είναι ράτσας επίθεσης πρώτης τάξης (Pitbull, Mastiff, Tosa χωρίς γενεαλογικό)

πλεονεκτήματα του σκύλου με στείρωση/στειρώσεις
Συντελεστές: Wordle

Τα μειονεκτήματα της στείρωσης του θηλυκού σκύλου

– Το θηλυκό σκυλί δεν μπορεί ποτέ να αποκτήσει απογόνους. Η στειρότητα είναι προφανώς ο επιθυμητός στόχος σε περίπτωση στείρωσης, ωστόσο πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι μη αναστρέψιμη. Πρέπει επομένως να είστε σίγουροι ότι δεν θέλετε ποτέ να βάλετε το θηλυκό σας σκυλί σε αναπαραγωγή. Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι είναι πάνω απ’ όλα θέμα επιθυμίας των κυρίων γιατί τα θηλυκά σκυλιά δεν χρειάζεται να έχουν απογόνους για να αισθάνονται καλά ψυχολογικά. Και αυτό δεν ωφελεί την υγεία τους (αντίθετα, η κύηση και ο τοκετός μπορεί να συνοδεύονται από πληθώρα ασθενειών).

Αύξηση βάρους. Η στείρωση αυξάνει την όρεξη των θηλυκών σκύλων και μειώνει τις ενεργειακές τους ανάγκες. Είναι επομένως επιρρεπείς σε αύξηση βάρους εάν δεν αλλάξει η διατροφή τους. Ωστόσο, μπορεί να αποφευχθεί με μια κατάλληλη διατροφή: υπάρχουν πολλές κροκέτες ειδικά σχεδιασμένες για στειρωμένα ζώα. Επομένως, η αύξηση βάρους δεν είναι αναπόφευκτη. Πρέπει όμως να προσέχετε πολύ τη διατροφή και να ζυγίζετε τακτικά το θηλυκό σκυλί σας για να παρακολουθείτε την πρόοδό του γιατί η παχυσαρκία προάγει πολλά προβλήματα υγείας (καρδιοπάθειες, ορθοπεδικές παθήσεις, διαβήτη κ.λπ.).

– Κίνδυνος γιαακράτεια ούρων. Ο σφιγκτήρας της ουρήθρας τους μπορεί να δυσλειτουργεί μετά από αποστείρωση. Αλλά είναι σπάνιο (σπανιότερο από καρκίνους και πυομήτρα αν δεν στειρώσεις). Αυτή η ακράτεια χαρακτηρίζεται από συνεχή ή διακοπτόμενη απώλεια ούρων. Προωθεί επίσης την ουρολοιμώξεις. Ωστόσο, μπορούν να προσφερθούν διαφορετικές θεραπείες.

– Ο χειρουργικούς κινδύνους (αναισθησία κ.λπ.) και μετεγχειρητικά (αιμορραγίες, λοιμώξεις κ.λπ.). Αλλά είναι πολύ σπάνιο γιατί η στείρωση δεν είναι μια επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση. Είναι μια χειρουργική επέμβαση ρουτίνας.

Αποστείρωση
Συντελεστές: Wordle

Εναλλακτικές λύσεις στη στείρωση του θηλυκού σκύλου

Υπάρχει επίσης ένα ιατρικός έλεγχος των γεννήσεων με βάση τις ορμόνες. Καθιστά δυνατή τη διακοπή της γονιμότητας προσωρινά και αναστρέψιμα. Μπορεί να προσφερθεί σε ζώα που οι ιδιοκτήτες θέλουν να εκτρέφουν στο μέλλον. Ωστόσο, αυτός ο τύπος αντισύλληψης δεν έχει όλα τα πλεονεκτήματα της στείρωσης. Αντιθέτως, προάγει ακόμη και πολλές ασθένειες (όγκους μαστού, πυομήτρα, διαβήτη, παχυσαρκία, δυσλειτουργία των επινεφριδίων, προβλήματα συμπεριφοράς κ.λπ.). Επομένως, δεν συνιστάται για μακροπρόθεσμη χρήση.

ο απολίνωση του κέρατος της μήτρας είναι μια άλλη χειρουργική τεχνική. Μικρό ενδιαφέρον έχει γιατί δεν έχει όλα τα πλεονεκτήματα της στείρωσης και απαιτεί χειρουργική επέμβαση όπως και η τελευταία.

Καλύτερα λοιπόν να αποστειρωθεί ή όχι;

Στο τέλος, είναι μια επιλογή που ανήκει στους ιδιοκτήτες και κανείς δεν μπορεί, ούτε πρέπει, να τους το επιβάλει. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ακόμη ότι ο ισολογισμός κλίνει σαφώς υπέρ της στείρωσης. Αν μιλάμε για υγεία και του ευημερία ζώο, αυτή είναι η βέλτιστη λύση. Τα πλεονεκτήματα υπερτερούν κατά πολύ των μειονεκτημάτων. Μπορούν επίσης να ληφθούν διάφορα μέτρα για την καταπολέμησή τους. Όσον αφορά τις μη χειρουργικές εναλλακτικές, είναι πολύ πιο επιβλαβείς για την υγεία του ζώου. Συνοπτικά: στείρωση παρατείνει το προσδόκιμο ζωής κατά 26,3% στο θηλυκό σκυλί.

Θα σας αρέσει επίσης:

Θερμότητα στον θηλυκό σκύλο: χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε

Παχυσαρκία σε σκύλους: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ξηρά τροφή: ποια συστατικά προτείνουν οι κτηνίατροι;

Written by admin

ένα μουσείο σκύλων άνοιξε στη Νέα Υόρκη

Ποια ράτσα σκύλου σας ταιριάζει; Επικεντρωθείτε στις φυλές της ομάδας 2