in

Πώς δημιουργούνται οι ράτσες σκύλων;

Σήμερα υπάρχουν 349 ράτσες σκύλων αναγνωρισμένο από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI). Ωστόσο, όλα προέρχονται από έναν μόνο πρόγονο: τον γκρίζο λύκο (Κυνικός λύκος). Πώς φτάσαμε λοιπόν εδώ; Πώς δημιουργούνται οι ράτσες σκύλων; Σήμερα, βουτάμε στην καρδιά της κυνικής ποικιλομορφίας!

Για τη δημιουργία μιας φυλής, χρησιμοποιείται μια διαδικασία που ονομάζεται «τεχνητή επιλογή» ή «επιλεκτική αναπαραγωγή». Αποτελείται από πολλά βήματα:

Βήμα 1: επιλέξτε τα επιθυμητά κριτήρια για τη φυλή σας

Η ερώτηση: θέλεις ράτσα σκύλου μεγάλο ή μικρόφιλικό ή επιθετικό, λεπτό ή στιβαρό, μακριά ή κοντά μαλλιάσγουρά ή λεία (…);

Για παράδειγμα, οι πρώτοι άντρες που εξημέρωσαν τον γκρίζο λύκο ήθελαν ζώα λιγότερο επιθετικήσυν μικρόσυν φιλικός κι αλλα υπάκουος με τους ανθρώπους. Σταδιακά, οι ανάγκες των ανδρών έχουν εξελιχθεί. Έπειτα ήθελαν ζώα με καλές ικανότητες για κυνήγι, για βοσκή βοοειδών, για εργασία, για την προστασία του αφεντικού τους ή για να του κάνουν παρέα.

Βήμα 2: βρείτε μερικά δείγματα που πληρούν τέλεια αυτά τα κριτήρια

Η διαδικασία : Είναι πλέον απαραίτητο να βρεθούν σκύλοι με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά. Είναι λοιπόν θέμα μελέτης των υπαρχουσών φυλών και ενεργητικής αναζήτησης κατάλληλα δείγματα. Στο παρελθόν, αρκεστήκαμε στο να κοιτάξουμε γύρω μας. Σήμερα, μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε σε φάρμες, μέρη όπου πωλούνται ζώα, εκθέσεις, εκθέσεις σκύλων, βάσεις δεδομένων…

Για παράδειγμαστα τέλη του Μεσαίωνα η αριστοκρατία χρειαζόταν σκύλους γρήγορα περισσότερο ισχυρός να πάει για κυνήγι. Γι’ αυτό επέλεξε λαγωνικά (τα πιο γρήγορα σκυλιά στον κόσμο) και τύπου σκυλιά μαντρόσκυλο (με ογκώδες και επιβλητικό σώμα). Ο Μεγάλος Δανός (συνδυάζοντας ταχύτητα και δύναμη) γεννήθηκε από τις διασταυρώσεις τους.

Σκύλοι
Πίστωση: GlobalP/iStock

Βήμα 3: ζευγάρωμα

Η διαδικασία :

Το επόμενο βήμα είναι η αναπαραγωγή. Είναι απαραίτητο διασταυρώστε τα επιλεγμένα δείγματα (η πρώτη μας γενιά). Μια γέννα απογόνων θα ληφθεί: η δεύτερη γενιά. Αλλά δεν θα έχουν όλοι τα επιθυμητά χαρακτηριστικά, η μητέρα φύση δεν είναι τέλεια μηχανή.

Ως εκ τούτου, θα είναι απαραίτητο επιλέξτε τους λίγους απογόνους που ταιριάζουν καλύτερα με τα κριτήριά μας. Στη συνέχεια θα τα κάνουμε να αναπαραχθούν για να αποκτήσουμε μια τρίτη γενιά με την οποία θα επαναλάβουμε τη διαδικασία. Και ούτω καθεξής. Χρειάζονται πολλές γενιές για να φτάσουμε σε μια σταθερή νέα φυλή. Μπορεί να πάρει δεκαετίες.

Ενα παράδειγμα :

ο Westie κατάγεται από το Cairn Terrier. Το τελευταίο έχει χρώμα κρεμ, κόκκινο ή γκρι. Ωστόσο, το DNA μερικές φορές υφίσταται τυχαίες μεταλλάξεις. Έτσι, μερικά λευκά κουτάβια εμφανίστηκαν μια μέρα σε ορισμένες γέννες του Cairn. Καθώς είναι ένα σπάνιο συμβάν και δεν αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης, πιθανότατα δεν θα είχε εξαπλωθεί από μόνο του (επιλογή φυσικός : η φύση σπρώχνει τους πιο προσαρμοσμένους να επιβιώσουν να εξαπλωθούν).

Ωστόσο, οι άντρες αποφάσισαν να υπερισχύσουν έναντι της μητέρας φύσης. Επέλεξαν τα μικρά λευκά Cairns, τα εκτράφηκαν, επέλεξαν μόνο τους λευκούς απογόνους τους, τους εκτράφηκαν και ούτω καθεξής… Έτσι δημιούργησαν αυτό που σήμερα ονομάζεται Westie (επιλογή τεχνητός : ο άντρας ωθεί την επιλογή του να εξαπλωθεί).

κελαηδούσε ο Γουέστι
Credits: SergiyN/iStock

Βήμα 4: επίσημη αναγνώριση

Γιατί έχει αναγνωριστεί η φυλή σας;

Οι ράτσες σκύλων δεν είναι μια επιστημονική ταξινόμηση αλλά μια κοινωνική κατασκευή. Αν λοιπόν η φυλή σας δεν είναι κοινωνικά αναγνωρισμένη, ποιο είναι το νόημα; Το “Breed” είναι μια πρόσφατη δυτική έννοια που αφορά μόνο μια μειοψηφία σκύλων. Η κυνική ποικιλομορφία είναι μια συνέχεια. Ωστόσο, εμείς οι άνθρωποι αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε τυχαίες γραμμές κατά μήκος αυτού του ανεμιστήρα. Επιλέξαμε ορισμένα πολύ ακριβή χαρακτηριστικά και κατατάξαμε τα σκυλιά που τα κατέχουν στην ίδια φυλετική ομάδα. Υπάρχουν όμως πολλά μισά σκυλιά που τότε αποκλείσαμε και τα λέγαμε «μιγάδες».

Αυτά τα πρότυπα φυλής δεν έχουν γραφτεί από κτηνιάτρους ή επιστήμονες., είναι γραμμένα από εκτροφικούς συλλόγους. Και δεν βασίζονται σε επιστημονικά επιχειρήματα. Γιατί λέμε ότι ένας κρεμ, κόκκινος ή σκούρο γκρι σκύλος είναι Cairn Terrier αλλά ένας άλλος πανομοιότυπος σκύλος εκτός από το ότι είναι μαύρος δεν είναι Cairn; Απλά επειδή το Cairn Kennel Club το αποφάσισε και έγραψε στα στάνταρ του: «το μαύρο είναι ελάττωμα εξάλειψης».

Υπάρχουν συχνά πολλά σωματεία σκύλων για την ίδια ράτσα, καθένα από τα οποία ορίζει αυτή τη φυλή με διαφορετικό τρόπο: Επομένως, τα κριτήρια φυλής μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα (ένας σκύλος μπορεί να θεωρηθεί Westie σε μια χώρα και μιγαδικός σε μια άλλη!). Και κάποια κριτήρια αλλάζει με το χρόνο (ένας σκύλος που θεωρείται Westie σήμερα μπορεί να μην είναι αύριο). Βλέπουμε λοιπόν την αφηρημένη πλευρά της έννοιας της φυλής.

σκυλιά κατά μέγεθος
Πίστωση: Eriklam/iStock

Η επίσημη διαδικασία αναγνώρισης

Αν λοιπόν μόλις ολοκληρώσατε τα βήματα 1-3, η τελευταία φάση είναι να δημιουργήσετε το ρείθρο σας και να γράψετε τα πρότυπα της φυλής σας. Μπορείτε να εισάγετε εκεί τα χαρακτηριστικά που θέλετε. Θα καθορίσουν τη φυλή σας. Τότε θα χρειαστεί να προσεγγίσετε α επίσημη οργάνωση να το αναγνωρίσουν. Στις ΗΠΑ είναι το AKC και στον Καναδά το CKC. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αυτό είναι το FCI. Κάθε ένας από αυτούς τους οργανισμούς είναι υπεύθυνος για την καταχώριση και τη διάδοση των προτύπων φυλής στις χώρες μέλη του.

Έτσι, τώρα ξέρετε πώς δημιουργούνται οι ράτσες σκύλων. Ωστόσο, είναι καλό αυτό; Το επόμενο άρθρο μας για το θέμα θα διερευνήσει τις πολλές καταχρήσεις…

Θα σας αρέσει επίσης:

Υπερτυποποιημένα σκυλιά θύματα της μόδας: οι υπερβολές της επιλογής σκύλων

Ταξινόμηση φυλών σκύλων (FCI)

Οι 10 μεγαλύτερες ράτσες σκύλων στον κόσμο

Written by admin

Πώς να αναγνωρίσετε τα σήματα ενός σκύλου που αισθάνεται ότι απειλείται;

Ποιος ευθύνεται για ζημιές που προκαλούνται από σκύλο;