Όταν ο σκύλος σας συναντά για πρώτη φορά έναν άλλο σκύλο, υπάρχει πάντα κάποια ανησυχία. Θα πάει καλά η συνάντηση; Ο άλλος σκύλος δεν θα είναι επιθετικός με το δικό σου; Θα θέλουν να παίξουν μαζί; Αυτή είναι η τελευταία ερώτηση που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το άρθρο. Θα δούμε πώς να αποκρυπτογραφήσετε τη συμπεριφορά του σκύλου σας για να μάθετε αν θέλει να παίξει (ή όχι) με τον νέο του φίλο!
Γιατί είναι σημαντικό να αφήνετε τον σκύλο σας να παίζει με άλλους συνομηλίκους σας;

Όπως λέμε συχνά, ο σκύλος είναι κοινωνικό ζώο! Χρειάζεται πολλή επαφή μαζί σου, αφέντη του, αλλά χρειάζεται να έχει και λίγη επαφή με τους συγγενείς του. Εάν η συνεδρία παιχνιδιού είναι υγιής, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο να του επιτρέψετε να αποκτήσει μια συγκεκριμένη κοινωνική ευκολία. Παίζοντας με άλλα σκυλιά, το κουτάβι θα μάθει να επικοινωνεί μαζί τους. Λέμε πάντα ότι πρέπει να κοινωνικοποιήσεις τον σκύλο σου για να έχεις ένα ζώο που είναι καλό στο κεφάλι του και καλό με άλλα σκυλιά. Περνάει από αυτές τις στιγμές παιχνιδιού. Αυτή η συνήθως σύντομη αλλά έντονη δραστηριότητα εξαντλεί επίσης τον σκύλο σας τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.
Το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για τα κουτάβια. Καλό είναι επίσης να τον βάλετε να παίζει με έναν ενήλικο σκύλο που είναι ήδη καλά ισορροπημένος και κωδικοποιημένος. Με αυτόν τον τρόπο, ο ενήλικος σκύλος θα μπορεί να παραμείνει ανεκτικός στο νεαρό κουτάβι ενώ το βάζει στη θέση του όταν το παρακάνει λίγο. Το κουτάβι λοιπόν μαθαίνει να διοχετεύεται και καταλαβαίνει τα όρια για να μην περάσει με τον νέο του φίλο.
Πώς να αναγνωρίσετε έναν σκύλο που θέλει να παίξει;

Γενικά, είναι αρκετά εύκολο να αναγνωρίσεις έναν σκύλο που θέλει να παίξει. Πολύ εκφραστικό, θα υιοθετήσει μια τυπική στάση παιχνιδιού: το πίσω μέρος στον αέρα και το κεφάλι στο έδαφος τοποθετημένο ανάμεσα στα δύο μπροστινά του πόδια επίσης χαμηλωμένο. Ο σκύλος μπορεί επίσης να υιοθετήσει άλλες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, ένας σκύλος που γαβγίζει στον συνάδελφό του μπορεί να θέλει να παίξει. Μπορεί επίσης να διασκεδάσει τρέχοντας γύρω του.
Υπάρχουν πολλά είδη παιχνιδιών που μπορούν να παρατηρηθούν μεταξύ δύο σκύλων. Για παράδειγμα, το παιχνίδι μάχης που μπορεί να είναι αρκετά ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ. Τα σκυλιά είναι συνήθως πολύ δυνατά, γρυλίζουν ή χτυπούν τα δόντια τους. Είναι ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού όπως αυτό που οι κύριοι τείνουν να παρεμβαίνουν. Αλλά μην ανησυχείτε, είναι ακόμα παιχνίδι και τα σκυλιά δεν θα πληγωθούν! Το κυνηγητό είναι επίσης ένα παιχνίδι πολύ δημοφιλές στα σκυλιά. Αυτό αναδεικνύει τα αρπακτικά τους ένστικτα. Βεβαιωθείτε, ωστόσο, ότι οι ρόλοι αντιστρέφονται τακτικά και ότι ο σκύλος που καταδιώκεται δεν φοβάται. Τα σκυλιά μπορούν επίσης να παίξουν μαζί με ένα παιχνίδι, όπως με ένα σκοινί που θα τραβήξει ο καθένας στο πλάι. Ωστόσο, μερικά σκυλιά δεν τους αρέσει καθόλου να μοιράζονται και μπορεί να επιδιώξουν να υπερασπιστούν το παιχνίδι τους.
Πώς μπορώ να ξέρω αν ο σκύλος μου δεν θέλει να παίξει;

Πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι όλα τα σκυλιά άνετα στο παιχνίδι. Μερικοί είναι εξαιρετικά κοινωνικοί, αλλά μπορεί να μην έχουν όρεξη να παίξουν αυτή τη στιγμή και απλώς θέλουν να συνεχίσουν την επιχείρησή τους ανενόχλητοι. Άλλα σκυλιά μπορούν επίσης να γίνουν επιθετικά εάν το παιχνίδι δεν είναι ισορροπημένο. Αυτό συμβαίνει τακτικά με κουτάβια που, υπερβολικά ενθουσιασμένα που έχουν έναν φίλο για παιχνίδι, καταλήγουν να βάζουν τον ενήλικο σκύλο στο τέλος.
Ωστόσο, ένας σκύλος που δεν θέλει να παίξει θα προσπαθήσει να εκπέμπει σήματα κατευνασμού για να ηρεμήσουν το συγγενή τους. Η πρώτη λύση είναι να φύγετε για να αποφύγετε οποιαδήποτε επαφή με τον άλλο σκύλο. Επομένως, είναι σημαντικό να μην ευτελίζετε τη συμπεριφορά του σκύλου σας που έρχεται να καταφύγει στα πόδια σας. Αυτό μπορεί συχνά να σας κάνει να χαμογελάτε, ωστόσο ο σκύλος σας σας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο: ζητά τη βοήθειά σας, γιατί δεν επιθυμεί να έρθει σε επαφή με αυτόν τον άλλο σκύλο. Σε αυτήν την περίπτωση, σταματήστε γρήγορα την αλληλεπίδραση. Ένας σκύλος που δεν θέλει να παίξει μπορεί επίσης απλά περίμενε να ηρεμήσει ο άλλος για να επιστρέψουν ήσυχα στις ασχολίες τους. Τέλος, το ζώο σας μπορεί επίσης να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του με γίνεται επιθετικός για να τρομάξει τον συγγενή του.
Τις περισσότερες φορές οι συνεδρίες παιχνιδιού πάνε πολύ καλά, οπότε δεν υπάρχει τίποτα να ανησυχείτε. Επιπλέον, είναι πολύ συχνά η παρέμβαση των δασκάλων, που είναι λίγο υπερβολικά προστατευτικοί και σίγουρα τονίζεται, γεγονός που οδηγεί σε δυσκολίες. Οπότε, αφήστε το σκυλάκι σας να διασκεδάσει φροντίζοντας απλώς ότι το παιχνίδι είναι καλά ισορροπημένο (οι ρόλοι πρέπει να ανταλλάσσονται τακτικά) ώστε η περίοδος παιχνιδιού να μην εκφυλιστεί.