in

Πώς να αντιδράσετε όταν δύο σκυλιά τσακώνονται;

Μια από τις καταστάσεις που φοβούνται περισσότερο οι ιδιοκτήτες σκύλων σε μια βόλτα είναι προφανώς να συναντήσουν έναν άλλο σκύλο να επιτίθεται στο δικό τους. Πράγματι, ακόμα κι αν γνωρίζετε τέλεια το ζώο σας, αυτός που αποφασίζει να έρθει να το συναντήσει σας είναι εντελώς άγνωστος. Κανείς δεν θέλει να δει τον αγαπημένο του σύντροφο να κινδυνεύει να βλάψει τον εαυτό του, αλλά και να πληγώσει τον συνάνθρωπο του! Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να μάθετε τις σωστές χειρονομίες για να αντιδράσετε γρήγορα χωρίς να ενδώσετε στον πανικό.

Πριν φτάσουμε στην ουσία του θέματος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι πριν μάθετε πώς να σταματήσετε μια σύγκρουση μεταξύ δύο σκύλων, το καλύτερο είναι προφανώς να ξέρετε πώς να την αποφύγετε! Αυτό είναι καλό, από εκεί θα ξεκινήσουμε.

Γιατί ένας σκύλος επιτίθεται στον συνάδελφό του;

δύο σκυλιά τσακώνονται
© Milan Krasula – iStock

Πρέπει να το ξέρεις τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα. Προτού ξεκινήσει μια μάχη, ένας σκύλος που έχει όλους τους κυνικούς κωδικούς θα στείλει τον συγγενή του πλήθος σημάτων για αποφυγή σύγκρουσης. Εάν ένας σκύλος ξεκινά έναν καυγά, είναι επομένως επειδή στα μάτια του, υπήρχε μόνο αυτή η λύση για να γίνει κατανοητός. Στην πραγματικότητα, ένας σκύλος δεν θα επιτεθεί ποτέ σε άλλο σκυλί χωρίς λόγο. Οι αιτίες για τις οποίες μπορεί να ξεσπάσει καυγάς είναι Πολλά. Μπορεί να σχετίζεται με ξαφνικό φόβο, ένα ζώο ανεπαρκώς κοινωνικοποιημένο ή σε ένα σκυλί που δεν ήξερε πώς να γίνει κατανοητό, επειδή τα σήματα που έστελνε δεν ελήφθησαν καλά από τον συγγενή του. Μπορεί επίσης να είναι ένας σκύλος που προστατεύει τους πόρους. Αυτή η λίστα προφανώς δεν είναι εξαντλητική.

Ευτυχώς, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι τσακωμοί που ξεσπούν, αν και πολύ εντυπωσιακοί, είναι συχνά πολύ σύντομο και όχι σοβαρό.

Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια πριν από μια πιθανή σύγκρουση

Πάνω απ ‘όλα, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε πώς να καταλαβαίνετε το σκυλί σας για να μπορείτε να εντοπίσετε πότε νιώθει άβολα σε επαφή με άλλο σκύλο. Το να μάθετε να παρατηρείτε και να κατανοείτε τα σήματα του σκύλου σας είναι πράγματι πραγματικά απαραίτητο πρόληψη πιθανής σύγκρουσης. Όσο περισσότερα ξέρετε πώς να αποκωδικοποιήσετε τις στάσεις του σκύλου σας, τόσο περισσότερα θα μπορείτε να γνωρίζετε αν είναι εντάξει με την αλληλεπίδραση με τον άλλο σκύλο ή αν θέλει να τερματίσει την αλληλεπίδραση. Προσοχή λοιπόν ηρεμιστικά σήματα του σκύλου σας:

  • Χασμουριέται
  • Γυρίζει το κεφάλι του μακριά
  • Γλείφει τις μπριζόλες του
  • Τραβάει τα αυτιά του πίσω
  • Στραβίζει
  • Απομακρύνεται
  • Αφήνει το άσπρο των ματιών του να φανεί

Υιοθετώντας αυτές τις συμπεριφορές, ο σκύλος σας δείχνει ότι δεν θέλει να είναι επιθετικός, αλλά ότι δεν είναι απαραίτητα άνετος. Επιπλέον, ορισμένοι ιδιοκτήτες τείνουν να τιμωρούν τον σκύλο τους που αρχίζει να γρυλίζει. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο, ο σκύλος προσπαθεί απλώς να προειδοποιήσει ότι δεν του αρέσει αυτό που κάνει ο άλλος σκύλος. Επομένως, είναι σημαντικό να το αφήσουμε ώστε να μπορεί να γίνει κατανοητός στον συγγενή του.

σκυλιά που γρυλίζουν
© anakesenadee – iStock

5 συμβουλές για να προσπαθήσετε να τερματίσετε έναν καυγά

1- Μείνετε ήρεμοι και υιοθετήστε έναν σταθερό τόνο

Αν και αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, να παραμείνετε ήρεμοι είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν βλέπεις έναν καυγά ανάμεσα σε δύο σκυλιά. Αν χάσεις την ψυχραιμία σου, μπορείνα διατηρηθεί και μάλιστα να αυξηθεί η έχθρα ανάμεσα στα δύο σκυλιά. Οπότε μείνετε ψύχραιμοι, γιατί ένας σκύλος που τσακώνεται βρίσκεται ήδη σε μεγάλη συναισθηματική δυσφορία. Επίσης, να το θυμάστε τα σκυλιά μπορούν να αισθανθούν συναισθήματα. Εάν φοβάστε και πανικοβληθείτε, θα το νιώσουν και θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση.

Μόλις ξεσπάσει ένας καυγάς, οι φωνές είναι άχρηστες, γιατί σε τέτοιες καταστάσεις τα σκυλιά δεν είναι καθόλου προσεκτικά. Είτε έτσι είτε αλλιώς, πιθανότατα θα κάνουν περισσότερο θόρυβο από εσάς. Μπορείτε να προσπαθήσετε να τους σταματήσετε με ένα «Σταματήστε! κλείνει, αλλά προφανώς δεν λειτουργεί πάντα…

2- Μην επεμβαίνετε προσπαθώντας να βάλετε τα χέρια σας στο ύψος του στόματος του σκύλου

Ακόμα κι αν το πρώτο ένστικτο που μπορεί να έχετε είναι να ριχτείτε στο κολάρο του σκύλου σας για να τον βοηθήσετε, αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση. Εάν θέλετε να παρέμβετε, κάτι που είναι φυσιολογική αντίδραση, Ποτέ μην βάζετε τα χέρια σας στο ύψος του στόματος των δύο σκύλων που τσακώνονται κινδυνεύεις να σε δαγκώσουν! Σε τέτοιου είδους καταστάσεις, η συναισθηματική τους κατάσταση είναι τόσο έντονη που δεν θα σας δώσουν σημασία και μια μπουκιά ήρθε πολύ γρήγορα… Ομοίως, μην προσπαθήσετε να το κουβαλήσετε ή να το πιάσετε από την ουρά, για τον ίδιο λόγο.

3- Πιάστε τα από τα πίσω πόδια

Να τους χωρίσουμε χωρίς να δαγκωθείμπορείτε να τα πιάσετε στο επίπεδο των οπισθίων και πιο συγκεκριμένα από τα πίσω πόδια. Τραβήξτε τα απαλά προς το μέρος σας κάνοντας κυκλικές κινήσεις προς αποκαταστήστε την ισορροπία των σκύλων και αφήστε τα να φύγουν. Αν μόνο ο ένας σκύλος επιτεθεί στον άλλο, πιάστε το. Από την άλλη, αν οι δύο επιτεθούν ο ένας στον άλλο, οι δύο κύριοι θα πρέπει να κάνουν το ίδιο πράγμα στα δύο σκυλιά ταυτόχρονα.

4- Χρησιμοποιήστε πίδακα νερού

Εάν ο αγώνας μεταξύ των δύο σκύλων γίνει στο σπίτι σας, χρησιμοποιήστε το λάστιχο του κήπου σας για να τα ψεκάσετε με νερό για να τους εκπλήξει. Αυτή η απροσδόκητη αίσθηση θα πρέπει να αποσπάσει την προσοχή τους και ενδεχομένως να το επιτρέψει τερματίσει τη σύγκρουση. Εάν είστε σε μια βόλτα και έχετε δώσει ένα μπουκάλι νερό, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να κάνετε τον ελιγμό με αυτό.

5- Αποσπάστε την προσοχή τους κάνοντας θόρυβο

Τέλος, μπορείτε να προσπαθήσετε να κάνετε θόρυβο με αντικείμενα για να τραβήξετε την προσοχή τους και να τους αποσπάσετε από τον καυγά. Υπάρχει επίσης ένα αεροζόλ αφιερωμένο σε τέτοιες καταστάσεις: le «Pet Corrector». Αυτό το σπρέι εκπέμπει έναν πολύ ισχυρό ήχο μέσω ενός άοσμου και ξηρού πίδακα αέρα για να αποσπάσει την προσοχή του σκύλου που συμπεριφέρεται ανεπιθύμητα. Αυτό είναι προφανώς ανώδυνο, αλλά κάνει έναν δυσάρεστο ήχο για το ζώο.

Written by admin

τα απαραίτητα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το μικρό σκυλί με μεταξένια μαλλιά

τα απαραίτητα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτόν τον πιστό σκύλο