in

Πώς να διαχειριστείτε έναν σκύλο με πολύ ανεπτυγμένο ένστικτο αρπακτικής;

Δεν περνάει μια βόλτα χωρίς το σκυλάκι σου να κυνηγάει το θήραμα και αυτό σε ενοχλεί; Να ξέρετε ότι αυτή είναι μια φυσική συμπεριφορά στα σκυλιά που ονομάζεται ένστικτο αρπακτικών. Μάθετε περισσότερα για αυτό και ανακαλύψτε μερικές συμβουλές για μπόνους για να ηρεμήσετε τις παρορμήσεις του τετράποδου φίλου σας.

Τι είναι το ένστικτο της αρπακτικής και πώς εκδηλώνεται;

κυνηγετικό σκύλο
Credits: Jelena-Safronova / iStock

Πρώτα από όλα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η θήραση είναι κάτι έμφυτο και άρα φυσικό στα ζώα. Ήταν μέρος του ενστίκτου του για γενιές. Είναι επίσης μια δραστηριότητα που δίνει μεγάλη ευχαρίστηση στο ζώο. Όσο περισσότερο έχει την ευκαιρία να το εξασκήσει, τόσο περισσότερο θα έχει μια ακατάσχετη επιθυμία να ξεκινήσει από την αρχή, λίγο σαν παρόρμηση. Όταν ο σκύλος μπαίνει σε ληστρική συμπεριφορά, ακολουθεί μια σειρά τυπικών συμπεριφορών. Για παράδειγμα για κυνήγι:

  • Το έναυσμα: ο σκύλος θα μυρίσει μια μυρωδιά ή θα δει ένα θήραμα. Στη συνέχεια στρέφεται προς την κατεύθυνση της.
  • Η επιφυλακή: ο σκύλος θα κοιτάζει επίμονα και θα παρατηρεί έντονα τη λεία του. Στη συνέχεια μπορεί να υιοθετήσει τη λεγόμενη στάση στάσης.
  • Η καταδίωξη: ο σκύλος θα πλησιάσει διακριτικά το θήραμά του σέρνοντας και στη συνέχεια ακινητοποιώντας τον εαυτό του σε μια στάση επιφυλακής.
  • Η επιδίωξη : Μόλις ο σκύλος νομίζει ότι βρίσκεται σε καλή απόσταση, επιτίθεται στο θήραμά του κυνηγώντας το.
  • Λήψη: ο σκύλος αρπάζει το θήραμά του ή το σκάει για να το ζαλίσει.
  • Δολοφονία: ο σκύλος δαγκώνει και κουνάει το θήραμά του για να το σκοτώσει.
  • Η αναφορά : Το θήραμα που μπορεί να φαγωθεί αμέσως μεταφέρεται από τον σκύλο σε ένα ήσυχο μέρος για να το φάει.
  • Ανάκτηση: αν ο σκύλος πιστεύει ότι το θήραμα είναι πολύ μεγάλο για να το φάει αμέσως, το θάβει.

Ο οικόσιτος σκύλος που γνωρίζουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα γενετικής επιλογής που έγινε από τον άνθρωπο. Ο τελευταίος επέλεξε τις συμπεριφορές του κάθε σκύλου για να επιλέξει και να κρατήσει μόνο αυτές που του ήταν χρήσιμες. Ακολουθώντας αυτές τις επιλογές βρίσκουμε πλέον τις λεγόμενες «σκύλοι συντροφιάς», αλλά και πιο «εξειδικευμένες» γραμμές. Για παράδειγμα, η καταδίωξη και το κυνήγι είναι τυπικές συμπεριφορές των σκύλων τεριέ, ενώ τα τσοπανόσκυλα έχουν επιλεγεί για την ικανότητά τους να καθηλώνουν και να οδηγούν κοπάδια βοοειδών χωρίς να τα βλάπτουν.

Όταν το ένστικτο της θήρευσης δημιουργεί πρόβλημα σε καθημερινή βάση

Σκύλος Τζακ Ράσελ που τρέχει πίσω από ένα πουλί
Πιστώσεις: alexei_tm / iStock

Εάν επιθυμείτε να κυνηγήσετε ή να πάρετε έναν σκύλο να σας βοηθήσει να δουλέψετε με το κοπάδι βοοειδών σας, το αρπακτικό ένστικτο ενός σκύλου είναι προφανώς περιζήτητο. Από την άλλη πλευρά, όταν θέλετε ένα σκύλο συντροφιάς, αυτό μπορεί να είναι κάπως προβληματικό. Έτσι, πριν πάρετε έναν σκύλο, μάθετε καλά για τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς της ράτσας.

Για παράδειγμα, ένα Border Collie, λόγω έλλειψης κοπαδιού, μπορεί να πέσει πίσω σε ποδηλάτες που βλέπει να πηγαίνουν για βόλτα ή ακόμα και στα παιδιά σας. Όσο για τα κυνηγετικά σκυλιά, μπορούν να κυνηγήσουν το θήραμα σε κάθε βόλτα. Μόλις ξυπνήσει η αίσθηση της θήρευσης σε έναν σκύλο, δεν θα σας ακούει πλέον και επομένως θα είναι πολύ δύσκολο να τον επαναφέρετε. Παρόλα αυτά, δεν λέμε ότι αυτά τα σκυλιά δεν έχουν θέση στις οικογένειες, μακριά από αυτό! Απλά πρέπει να γνωρίζετε ότι κάποιοι μπορεί να έχουν πιο ανεπτυγμένο ένστικτο από άλλους…

Αποδεχτείτε ότι ο σκύλος σας δεν μπορεί να αλλάξει

τσοπανόσκυλο στο κοπάδι προβάτων
Συντελεστές: Bigandt_Photography / iStock

Ας ειπωθεί αμέσως, η αρπακτική συμπεριφορά ενός σκύλου είναι αγκυροβολημένη μέσα του και δεν θα εξαφανιστεί ποτέ. Μερικές φορές, θα είναι δυνατό να μετριαστούν λίγο αυτές οι παρορμήσεις ή να βρεθούν αντίμετρα, αλλά Δεν μπορείς να καταστείλεις τη φυσική συμπεριφορά ενός σκύλου! Έτσι, εάν ο σκύλος σας τείνει να κυνηγάει το θήραμα για μεγάλες χρονικές περιόδους, ακόμη και αρκετές ώρες, μπορείτε να επιλέξετε το κολάρο GPS. Αυτό θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε να απολαμβάνετε βόλτες χωρίς λουρί χωρίς να ανησυχείτε για το πού έχει πάει το κατοικίδιό σας. μερικά κολιέ σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε την πρόοδο του σκύλου σας σε πραγματικό χρόνο περισσότερα από 10 χιλιόμετρα για να εξασφαλίσετε τις βόλτες σας.

Εάν θέλετε να αποφύγετε εντελώς το σκυλί σας να κυνηγάει το θήραμα, μπορείτε να δοκιμάσετε την τεχνική της μπάλας. Αυτό απαιτεί να γνωρίζετε πολύ καλά το ζώο σας για να ενεργήσετε την κατάλληλη στιγμή. Όταν αισθάνεστε ότι ο σκύλος σας αρχίζει να καραδοκεί, αποσπάσει την προσοχή του ρίχνοντάς τον μια μπάλα ή του αγαπημένο παιχνίδι. Ανακατευθύνοντας την προσοχή του σκύλου σας, θα τον αποτρέψετε από το να καταδιώκει το θήραμα και θα του επιτρέψετε επίσης να διασκεδάσει με άλλο τρόπο. Φρόντισε να του στείλεις την μπάλα στους θάμνους για να μην είναι πολύ εύκολο να το βρεις, αυτό θα τον τονώσει περισσότερο. Για ενισχύσει τον αντίκτυπο αυτής της άσκησης στις βόλτες, Αποφύγετε να κάνετε αυτού του είδους τα παιχνίδια στο σπίτι.

Για την κάλυψη των αναγκών των τσοπανόσκυλων, υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που να κάνουν μαζί τους, συμπεριλαμβανομένων le Treibball για το οποίο μιλήσαμε σε προηγούμενο άρθρο. Αυτή η πειθαρχία επινοήθηκε επίσης για τσοπανόσκυλα που δεν μπορούσαν να έχουν άμεση επαφή με ένα κοπάδι.

Written by admin

3 ράτσες σκύλων που ανέχονται αρκετά καλά τη μοναξιά

Ένας προσομοιωτής για να δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του σκύλου σας