in

Πώς να κάνετε καρδιακό μασάζ σε έναν σκύλο;

Δυστυχώς οι καρδιακές ανακοπές δεν αφορούν μόνο εμάς αλλά και τους τετράποδους φίλους μας. Αν και δεν θέλουμε πραγματικά να προβάλλουμε τον εαυτό μας σε αυτή την κατάσταση, είναι πιθανό να συμβεί μια μέρα. Επομένως, είναι σημαντικό να μάθετε για τις χειρονομίες πρώτων βοηθειών που πρέπει να γίνονται σε ένα ζώο. Πράγματι, όπως και για εμάς, υπάρχουν επείγουσες ενέργειες για να σώσετε τη ζωή του σκυλιού σας. Δείτε πώς να κάνετε ΚΑΡΠΑ σε σκύλο και θα δείτε ότι δεν απέχει πολύ από την τεχνική που προορίζεται για τον άνθρωπο.

Ελέγξτε την κατάσταση συνείδησης και προετοιμάστε τον σκύλο πριν από το καρδιακό μασάζ

Πριν προβείτε σε οποιονδήποτε χειρισμό, ελέγξτε την κατάσταση συνείδησης του ζώου. Μιλήστε του ή/και κινήστε τον απαλά για να προσπαθήσετε να πάρετε μια αντίδραση.

Αν δεν αντιδράσει, μετά ελέγξτε την αναπνοή του. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει απλώς να παρατηρήσετε το στήθος του σκύλου για να δείτε αν κάνει κάποια κίνηση που σχετίζεται με το πέρασμα της αναπνοής. Εάν δεν είστε σίγουροι, μπορείτε να βάλετε το χέρι σας απαλά στο στήθος του για να πάρετε μια πιο ακριβή διάγνωση.

Τελικά, ελέγξτε τον σφυγμό του ζώου. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε ένα δάχτυλο στο εσωτερικό του μηρού του σκύλου, ακριβώς πάνω από το γόνατο. Εάν δεν μπορείτε να νιώσετε τίποτα, μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε το χέρι σας απευθείας στο στήθος του, όπου ο αγκώνας αγγίζει τη μέση του στήθους. Μπορείτε επίσης να πάρετε τον σφυγμό τοποθετώντας τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλό σας στον καρπό, στον αστράγαλο ή στη μηριαία αρτηρία. Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι επαληθεύσεις, θα μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

Απελευθέρωση αεραγωγών και φούσκωμα

Αυτό το βήμα θα απελευθερώσει τους αεραγωγούς του σκύλου. Για αυτό, συνιστάται να τοποθετήστε το ζώο στη δεξιά του πλευρά, αν είναι δυνατόν, καρδιά ψηλά. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το σε μια επίπεδη, σκληρή επιφάνεια γείρει το κεφάλι του πίσω για να ελευθερωθούν οι αεραγωγοί.

Στη συνέχεια, ανοίξτε το στόμα του σκύλου και βγάλτε τη γλώσσα του για να δείτε εάν α αντικείμενο που θα μπορούσε να εμποδίσει τους αεραγωγούς υπάρχει και η αποσύρετε εάν είναι απαραίτητο.

Αφού γίνουν όλοι οι έλεγχοι και σε περίπτωση που ο σκύλος δεν αναπνέει πλέον, θα χρειαστεί να επιτευχθεί αυτό που ονομάζεται εμφύσηση. Τοποθετήστε τα χέρια σας γύρω από το ρύγχος του σκύλου και κρατήστε το σταθερά ώστε να έχετε ακάλυπτη μόνο τη μύτη. Φυσήξτε στα ρουθούνια του σκύλου εκτελώντας περίπου πέντε αναπνοές περισσότερο ή λιγότερο βαθιές ανάλογα με τον σκύλο. Πράγματι, πρέπει να ξέρετε ότι τα μεγάλα σκυλιά χρειάζονται μακρύ και βαθύ αερισμό. Αντίθετα, για πολύ μικρόσωμους σκύλους, είναι καλύτερο να ασκείτε μια πιο κοντή, πιο ρηχή οπή. Αναπνεύστε μέχρι να δείτε το στήθος του σκύλου να ανεβαίνει και μετά χαλαρώστε.

τεχνική από στόμα σε στόμα σε σκύλο
© Journal of Veterinary Emergency and Critical Care

Για μικρά σκυλιά, όπως τα Τσιουάουα ή τα Γιορκσάιρ, το καλύτερο είναι ότι το στόμα σας καλύπτει ολόκληρο το στόμα του σκύλου : ρουθούνια και στόμα.

Πώς να κάνετε καρδιακό μασάζ;

Ανάλογα με τη ράτσα και το μέγεθος του σκύλου, τα χέρια σας δεν πρέπει να τοποθετούνται με τον ίδιο τρόπο. Για μεγάλους και μεσαίου μεγέθους σκύλους, τοποθετήστε και τα δύο χέρια στο πιο φαρδύ μέρος του στήθους. Στην περίπτωση ενός σκύλου τύπου λαγωνικού, θα χρειαστεί να συμπιέσετε τη μασχάλη του σκύλου απευθείας στο επίπεδο της καρδιάς. Για σκύλους με διογκωμένο θώρακα όπως τα μπουλντόγκ, ξαπλώστε τον σκύλο ανάσκελα και συμπιέστε το στέρνο του.

τεχνικές καρδιακού μασάζ σκύλων
© Journal of Veterinary Emergency and Critical Care

Για μικρά σκυλιά, περιβάλετε το στέρνο με το χέρι σας και βάλτε το άλλο κάτω από την πλάτη για υποστήριξη. Τέλος, για τα κουτάβια και ανάλογα με το μέγεθός τους, τοποθετήστε ένα χέρι ή αντίχειρα απευθείας στο στήθος.

τεχνική καρδιακού μασάζ σε ένα μικρό σκυλί
© Journal of Veterinary Emergency and Critical Care

Για να κάνετε το μασάζ, τα χέρια σας πρέπει να είναι τοποθετημένα με την παλάμη προς τα κάτω. Χρησιμοποιήστε τις φτέρνες των χεριών σας για να κάνετε θωρακικές συμπιέσεις. Ο ρυθμός του καρδιακού μασάζ πρέπει να είναι 30 συμπιέσεις εναλλάσσονταν με δύο αναπνοές (βλ. προηγούμενη παράγραφο). Ελέγχετε τακτικά εάν το ζώο ανακτά τις αισθήσεις του. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, συνεχίστε τους κύκλους μασάζ και αερισμού για 20 λεπτά.

Written by admin

Γιατί ο σκύλος μου φτερνίζεται όταν είναι χαρούμενος;

Ετοιμάστε τσάι από βότανα για τη φροντίδα του σκύλου σας σε καθημερινή βάση