in

Πώς συναντήθηκαν για πρώτη φορά ο λύκος και ο άνθρωπος;

Λίγο σαν την ιστορία του κοτόπουλου και του αυγού, σήμερα θα προσπαθήσουμε να μάθουμε ποιος από τον λύκο ή τον άνθρωπο ήρθε σε επαφή με τον άλλο πρώτο. Το γεγονός ότι ο σκύλος κατέβηκε από τον λύκο δεν αποτελεί πια μυστήριο για κανέναν. Ωστόσο, ακόμα παλεύουμε να προσδιορίσουμε πότε και πού έγιναν οι πρώτες εξημερώσεις λύκων… Αυτό είναι το μυστήριο που θα προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε σε αυτό το άρθρο!

Ο σκύλος, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου εδώ και χιλιάδες χρόνια

πορτρέτο ενός άνδρα με τον Jack Russel του
Credits: Pinkypills / iStock

Μεταξύ όλων των οικόσιτων ζώων που μοιράζονται τη ζωή μας σήμερα, ο λύκος είναι το πρώτο ζώο που εξημερώθηκε και εξημερώθηκε. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης οστά σκύλων στη Σιβηρία και την Τσεχία μαζί με ανθρώπινα λείψανα. που είναι 30.000 και 26.000 ετών αντίστοιχα. Αυτά είναι λοιπόν τα πρώτα ίχνη μιας σύνδεσης που μπορέσαμε να βρούμε μεταξύ κυνοειδών και ανθρώπων. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε αν ήταν ήδη σκυλιά ή εξημερωμένοι λύκοι. Οπότε το ερώτημα παραμένει αναπάντητο…

Δύο αντίθετες θεωρίες

λύκος που περπατά στο χιόνι
Πιστώσεις: mtnmichelle / iStock

Κατά τη λαϊκή πεποίθηση, πιστεύεται ότι ένας από τους προγόνους μας μια ωραία μέρα ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με εγκαταλελειμμένα μικρά λυκάκια. Ο τελευταίος τότε θα είχε πάρει την πρωτοβουλία να τα υιοθετήσει και να τα δαμάσει. Με αυτόν τον τρόπο, ο άγριος και φυγάς λύκος που γνωρίζουμε ότι θα είχε γίνει σταδιακά το σκυλάκι που μοιράζεται πλέον τη ζωή μας.

Ωστόσο, αυτή η ιδέα δεν είναι κοινή από όλους. Μερικοί πιστεύουν, αντίθετα, ότι οι άνθρωποι έτειναν να τρομάζουν τους λύκους, επειδή τους έβλεπαν ως ανταγωνιστές για το κυνήγι. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι λύκοι θα ήταν επομένως στην πρωτοβουλία να φέρουν τους ανθρώπους κοντά. Στην πραγματικότητα, έναΓια να τραφούν με τα λείψανα των προγόνων μας, θα είχαν σταδιακά πλησιάσει τις κατοικίες τους. Οι πρόγονοί μας τότε θα είχαν συνειδητοποιήσει ότι αυτά τα ζώα δεν ήταν επιθετικά και στη συνέχεια θα άρχιζαν να τα δαμάζουν και να χρησιμοποιούν τις φυσικές τους ικανότητες. Για παράδειγμα, θα τα είχαν χρησιμοποιήσει ως φύλακες, γιατί γάβγιζαν στην προσέγγιση του κινδύνου. Με αυτόν τον τρόπο, θα ήταν μάλλον οι λύκοι που θα ήταν στην αρχή της προσέγγισης με τους Men και όχι το αντίστροφο.

Το μυστηριώδες μέρος αυτής της εξημέρωσης

λύκοι σε έναν βράχο
Πιστώσεις: gnagel / iStock

Υπάρχουν επίσης δύο αντίθετες θεωρίες σχετικά με το πού εξημερώθηκαν οι λύκοι. Η πρώτη θεωρία προτείνει ότι η Ευρώπη θα ήταν η γενέτειρα των εξημερωμένων λύκων και των προγόνων του σκύλου που γνωρίζουμε σήμερα. Ωστόσο, οι ερευνητές συνέκριναν τα γονίδια των σημερινών λύκων με αυτά των αρχαίων σκύλων και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρχε σχεδόν καμία ομοιότητα. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι τα σκυλιά που γνωρίζουμε σήμερα θα ήταν απόγονοι ενός είδους λύκου που έχει πλέον εξαφανιστεί.

Η δεύτερη θεωρία αναφέρει ότι τα πρώτα σκυλιά προήλθαν από την Κεντρική Ασία. Όπως και στην προηγούμενη μελέτη, οι επιστήμονες διεξήγαγαν έρευνα για το DNA των σκύλων. Για να γίνει αυτό, αναγνώρισαν το DNA περισσότερων από 5.000 σκύλων σε 38 ασιατικές χώρες. Διαπίστωσαν έτσι ότι η μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία βρίσκεται πράγματι σε αυτή την περιοχή του κόσμου. Τα σκυλιά, σύμφωνα με αυτούς, θα είχαν γεννηθεί επομένως στην Ασία.

Συνοψίζοντας, η ιστορία του λύκου και του ανθρώπου μοιάζει κάπως με αυτή του αυγού και του κοτόπουλου: δεν θα είμαστε ποτέ σίγουροι ποιος ήθελε να συναντήσει πρώτο τον άλλο. Παρ ‘όλα αυτά, τίποτα δεν μας εμποδίζει να χαρούμε τον ισχυρό δεσμό που καταφέραμε να δημιουργήσουμε με τα σκυλιά, γιατί αν κάτι είναι σίγουρο, είναι ότι είναι όντως οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου!

Written by admin

Το Alaskan Malamute, ένα σκυλί κατευθείαν από τον Άπω Βορρά

οι υπερβολές της επιλογής του σκύλου