in

Σκύλοι και επιθετικότητα: 5 παρανοήσεις

Ποιος ιδιοκτήτης σκυλιών δεν έχει ακούσει ποτέ στη ζωή του τέτοιες φράσεις: «Ο σκύλος σου γρυλίζει και γαβγίζει εκεί, ανησυχώ λίγο…», «Θέλετε να υιοθετήσετε ένα Αμερικανικό Επιτελείο; Θα το σκεφτόμουν δύο φορές στη θέση σου, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σαν σκύλος! » Υπάρχουν πολλές πεποιθήσεις γύρω από την επιθετική συμπεριφορά στους τετράποδους φίλους μας. Κάποιοι δικαιολογούνται, αλλά άλλοι δέχονται μόνο ιδέες που υπονομεύουν τη φήμη των σκυλιών μας ή ακόμα και την ασφάλειά σας… Εδώ είναι οι 5 πιο γνωστές!

1. “Ο σκύλος που γαβγίζει δεν δαγκώνει”

σκύλος σαμογιέντ που γαβγίζει
© infinityyy / iStock

Αν και ενώ ο σκύλος είναι απασχολημένος με το γάβγισμα, του είναι αδύνατο να δαγκώσει, δυστυχώς αυτό το ρητό δεν είναι πολύ αληθινό. Στην πραγματικότητα, ένας σκύλος μπορεί να γαβγίζει για πολλούς λόγους. Μπορεί να υψώσει τη φωνή του για να υπερασπιστεί την επικράτειά του, τον ενθουσιασμό κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας παιχνιδιού ή για να τραβήξει την προσοχή του κυρίου του. Ωστόσο, ένας άλλος καλός λόγος για να γαυγίζει ο σκύλος είναι να προειδοποιήσει ότι κάτι τον ενοχλεί ή ότι νιώθει ότι απειλείται και σκοπεύει να επιτεθεί.. Ανάλογα με την κατάσταση, παρατηρήστε τη συμπεριφορά που υιοθετεί ο τετράποδος φίλος σας και προσέξτε, γιατί ένας σκύλος που γαβγίζει μπορεί στην πραγματικότητα να δαγκώσει…

2. Ένας σκύλος μπορεί να δαγκώσει χωρίς λόγο

σκύλος που δάγκωσε το χέρι ενός άνδρα
© Sansargo / iStock

Λοιπόν, όχι, ένας σκύλος δεν ξυπνάει ένα πρωί και λέει: «Ε, τι θα γίνει αν δαγκώσω κάποιον σήμερα; » Θα έχει πάντα έναν καλό λόγο να δαγκώνει, το πρόβλημα είναι ότι συχνά μας διαφεύγει ή ότι δεν ξέρουμε πώς να το αναγνωρίσουμε. Πρέπει να μάθετε να παρατηρείτε και να καταλαβαίνετε το ζώο σας, γιατί αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, ένας σκύλος γενικά προειδοποιεί πριν δαγκώσει. Μπορεί να είναι από γρυλίσματα ή να γλείφει τις μπριζόλες του… Οι μόνες συνθήκες στις οποίες ένας σκύλος μπορεί να δαγκώσει χωρίς προειδοποίηση είναι ο φόβος, ο πόνος ή η έκπληξη. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ένας σκύλος δεν θα δαγκώσει χωρίς λόγο!

3. Μερικές ράτσες σκύλων είναι πιο επικίνδυνες από άλλες

ξαπλωμένος σκύλος rottweiler
© Bigandt_Photography / iStock

Ποιος δεν έχει ακούσει ποτέ ή ίσως και να σκέφτηκε ότι ράτσες όπως το Μαλινουά, το Αμερικανικό Staff ή το Ροτβάιλερ είναι πιο επικίνδυνα σκυλιά από τα άλλα; Εξαιτίας αυτού κακή εικόνα που κολλάει στο δέρμα τους, μερικοί άνθρωποι τρομάζουν ακόμη και στη θέα αυτών των σκύλων. Παρ ‘όλα αυτά, όλα τα σκυλιά μπορεί πραγματικά να δαγκωθεί μια μέρα αν το πλαίσιο τους ωθεί εκεί. Είτε πρόκειται για τσιουάουα, ροτβάιλερ ή κανίς δεν αλλάζει και πολύ.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ορισμένες ράτσες έχουν πιο ανεπτυγμένες προσωπικότητες και ένστικτα από άλλες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τείνουν να είναι πιο επικίνδυνα από άλλα σκυλιά, αλλά οι ανάγκες τους είναι διαφορετικές, ρεόπου η σημασία του γνωρίζουν καλά τη φυλή πριν την υιοθεσία. Πράγματι, πρέπει να κατανοήσετε και να ξέρετε πώς να καλύψετε τις ανάγκες του σκύλου σας για να αποφύγετε την εμφάνιση οποιασδήποτε επιθετικότητας.

4. Ένας σκύλος που έχει δαγκώσει μια φορά θα δαγκώσει ξανά αργά ή γρήγορα.

σκύλος που φαίνεται επιθετικός
© Volodymyr_Plysiuk / iStock

Δεν είναι επειδή ο σκύλος σας δάγκωσε την πρώτη φορά που θα γίνει επιθετικός και κυρίαρχος μαστίφ. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα σε αυτό το άρθρο, ένας σκύλος έχει πάντα έναν καλό λόγο να δαγκώσεικαι δεν είναι για να σε πληγώσει ή να σε τρομάξει! Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι επομένως να εντοπίσετε το έναυσμα που τον ώθησε να ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο. Για αυτό, συνιστάται ανεπιφύλακτα να συνοδεύεστε από εκπαιδευτή σκύλων ή κτηνίατρο συμπεριφοράς. Αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε την αιτία και να εργαστείτε αποτελεσματικά με τον σκύλο σας.

5. Ένας επιθετικός σκύλος πρέπει να στειρωθεί για να «γίνει καλός» ξανά.

σκύλος και ο ιδιοκτήτης του σε ένα παγκάκι
© Strelciuc-Dumitr / iStock

Εάν ένας αρσενικός σκύλος είναι επιθετικός, συνήθως δεν έχει να κάνει με το αν είναι στειρωμένο ή όχι. Uο ευνουχισμός δεν θα έχει καμία επίδραση, εκτός πιθανώς σε ένα πλαίσιο ιεραρχικού τύπου επιθετικότητας, επειδή το επίπεδο της ορμόνης θα τροποποιηθεί. Εάν ο σκύλος σας υιοθετεί μια ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν κυνολόγο ή έναν κτηνίατρο συμπεριφοράς. Αυτοί οι επαγγελματίες θα είναι σε θέση να αναλύσουν το σκυλί σας και να δημιουργήσουν μια διάγνωση για να βάλουν λύσεις.

Written by admin

Το Skye Terrier, ένα μικρό σκυλί κατευθείαν από το αρχιπέλαγος των Εβρίδων

Ο σκύλος σας βιώνει τη γεύση με τον ίδιο τρόπο;