in

Σουηδικός Ποιμενικός Spitz, το μικρό σκυλάκι Βίκινγκ με τον αέρα του λύκου

Αν το όνομα αυτού του μικρού σκυλιού δεν σημαίνει τίποτα για εσάς, είναι πολύ πιθανό να το έχετε ακούσει με άλλο όνομα. Πράγματι, αυτός ο σκύλος που είναι ακόμα ελάχιστα γνωστός στη Γαλλία μπορεί να ονομαστεί με διαφορετικά ονόματα: Σουηδικός Ποιμενικός, Spitz des Visigoths ή Visigoths, Västgötaspets ή Swedish Vallhund. Στο χέρι σας είναι να επιλέξετε αυτό που θα θυμάστε καλύτερα!

Η μικρή ιστορία

Η προέλευση του Σουηδικού Ποιμενικού Spitz δεν είναι ακριβώς γνωστή. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι οι πρόγονοί του ζούσαν ήδη με τους Βίκινγκς πάνω από 1000 χρόνια πριν. Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν ο Σουηδικός Ποιμενικός κατάγεται από τη Σκανδιναβία και μεταφέρθηκε αργότερα στην Ουαλία ή το αντίστροφο. Φαίνεται επίσης προφανές ότι έχει σχέση με le Welsh Corgi, αλλά είναι το Corgi που γέννησε τον Σουηδικό Ποιμενικό ή το αντίθετο; Από τη μια πλευρά το παλτό του σε αποχρώσεις του γκρι ας σκεφτούμε τον λύκο. Έχει τριγωνικό κεφάλι, χαρακτηριστικό του spitz και συνεπώς των σκύλων σκανδιναβικής καταγωγής. Αλλά από την άλλη πλευρά, τα μικρά πόδια και το μακρύ σώμα του το κάνουν εξαίρεση μεταξύ των φυλών που προέρχονται από αρκτικές περιοχές. Στην πραγματικότητα, η αμφιβολία είναι πάντα επιτρεπτή.

Ο Σουηδικός Ποιμενικός Σπιτς, μικρός αλλά δυνατός

Τα ρούχα δεν κάνουν τον άντρα θα μπορούσε να είναι το μότο του σουηδικού Spitz. Μην σας ξεγελάει λοιπόν το μικρό του μέγεθος. Πράγματι, η φυλή είναι στην ομάδα των πρωτόγονων της διεθνούς κυνολογικής ομοσπονδίας (FCI), αλλά είναι πράγματι τσοπανόσκυλο, τύπου μπουβιέ. Κατά τον Μεσαίωνα και μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, οι Vallhund, όνομα που σημαίνει “τσοπανόσκυλο” στα σουηδικάήταν πολύ δημοφιλές στις φάρμες, όπως ήταν γνωστό ότι ήταν σπουδαίος ειδικός στην κτηνοτροφία των βοοειδών και των προβάτων. Να προσέχεις όμως, δεν είναι ένα σκυλί φτιαγμένο για να οδηγεί ένα κοπάδι όλη μέρα όπως θα μπορούσε κανείς κόλεϊ συνόρων ή ένα Αυστραλός ποιμενικός. Πολύ ευκίνητο χάρη στα μικρά του πόδια, μπορούσε να δαγκώσει τις οπλές των βοοειδών χωρίς να κινδυνεύει να κλωτσηθεί.

Ένας σκύλος κοντά στον άνθρωπο και πολύπλευρος

Αυτό το μικρό σκυλάκι, που συχνά περιγράφεται ως όν πάντα με καλή διάθεση, φέρνει ένα χαμόγελο σε όποιον διασχίσει το δρόμο του. Είναι ένας σκύλος που χρειάζεται πολλή επαφή, τόσο με εμάς όσο και με τους συνανθρώπους του. Πραγματικό δοχείο με κόλλα, ο Σουηδικός Ποιμενικός Spitz είναι πολύ κοντά στον άνθρωπο. Προσοχή, παρ’ όλα αυτά, δεν δίνει τόσο εύκολα την αυτοπεποίθησή του. Παρά το μικρό του μέγεθος, μπορείτε να διασκεδάσετε με έναν Σουηδικό Ποιμενικό Spitz. Διαπρέπει σε πολλούς κλάδους, όπως ευκινησία, περιοδείες, canicross, herding, flyball κ.λπ. Αυτή η λίστα φυσικά δεν είναι εξαντλητική! Στην πατρίδα του, ο σουηδικός στρατός το χρησιμοποιεί ακόμη και ως σκύλος έρευνας και διάσωσης. Είναι επίσης ένας μεγάλος σκύλος βοήθειας και θεραπείας.

Σουηδική Vallhund: πρότυπο φυλής και ιδιαιτερότητες

Με καταγωγή από τη Σουηδία, το αρσενικό σουηδικό Vallhund έχει κατά μέσο όρο 33 cm στο ακρώμιο έναντι 31 cm για ένα θηλυκό. Τα μαλλιά του μπορεί να είναι γκρίζα, γκρίζα μέχρι καστανά, γκρι-ελαφάκι ή ακόμα και κόκκινο-καφέ. Έχει ακόμα πιο σκούρα μαλλιά στην πλάτη, στα πλευρά και στο λαιμό του. Τα λευκά σημάδια γίνονται δεκτά. Βρίσκεται γενικά ως μάσκα, στο λαιμό, στο στήθος ή στα πόδια. Μια άλλη μικρή ιδιαιτερότητα της φυλής: ο Σουηδικός Ποιμενικός Spitz γεννιέται με ή χωρίς ουρά! Ζωηρής, θαρραλέας, ενεργητικής αλλά και άγρυπνης φύσης, το προσδόκιμο ζωής του κυμαίνεται μεταξύ 12 και 15 ετών. Η φυλή είναι στην ομάδα 5 των πρωτόγονων στο FCI : σκύλοι τύπου spitz και πρωτόγονοι σκύλοι, αρ. FCI 14.

Αν προσθέσουμε ότι είναι πολύ υγιή σκυλιά σε σύγκριση με άλλες ράτσες, ο Σουηδικός Ποιμενικός Spitz έχει τα πάντα για να σας κάνει να ραγίσετε. Σε αντίθεση με τα άλλα κοντόποδα συγγενικά του, δεν αναπτύσσει νόσο του ενδοσπονδυλίου δίσκου. Ωστόσο, θα πρέπει να κάνετε υπομονή αν πέσετε στο πρόσωπο του Σουηδού Vallhund. Αυτή η φυλή είναι πράγματι πολύ σπάνια στη Γαλλία. και οι κτηνοτρόφοι είναι σπάνιοι.

Written by admin

Συμβουλές και κόλπα για την επιλογή του ονόματος του σκύλου σας

το λέει η επιστήμη