in

τα απαραίτητα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτόν τον γίγαντα

Το Great Dane, ή Great Dane, είναι ένα από τα ψηλότερα σκυλιά στον κόσμο. Αλλά μην ξεγελιέστε από τις εμφανίσεις, πίσω από την μαστόδον εμφάνισή του, αυτό το σκυλάκι είναι στην πραγματικότητα ατελείωτα ευγενικό! Με ολυμπιακή ηρεμία, έχει τη φήμη του πιο φιλήσυχου από όλα τα κυνηγόσκυλα. Η καλοφτιαγμένη σωματική του διάπλαση, τα αρμονικά του σχήματα και η κομψή εμφάνισή του του έχουν επίσης κερδίσει το παρατσούκλι «Απόλλων της κυνικής φυλής». Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό το μεγάλο αδέξιο!

Ο Μεγάλος Δανός είναι μέρος της ομάδας 2 «Σκύλοι τύπου Pinscher και Schnauzer, Molossoids and Swiss Mountain and Cattle Dogs», στον αριθμό 235 (FCI).

1. Η μικρή ιστορία

Αρχαίες καταβολές

Αυτή η φυλή λέγεται ότι κατάγεται από τους μεγάλους μολοσσούς τουαρχαιότητα. Λίγο αργότερα στο Μεσαίωνα, οι σκύλοι τύπου Mastiff χρησιμοποιήθηκαν επίσης από τους ευρωπαίους ευγενείς για να κυνηγούν μεγάλα θηράματα (αρκούδες, αγριογούρουνα, ελάφια κ.λπ.), να φυλάνε κάστρα και να κάνουν παρέα στους άρχοντες. Υπάρχουν επίσης ίχνη του Μεγάλου Δανού στα γραπτά του Μπουφόν, ενός Γάλλου φυσιοδίφη του 18ου αιώνα.

Ωστόσο, η ποικιλία στην προέλευση του σημερινού Μεγάλου Δανού αναπτύχθηκε στη Γερμανία προς τα τέλη του 18ου αιώνα, μετά διελεύσεις μεταξύ κυνηγετικά σκυλιάαπο κάπρο σκυλιά και Bullenbeissers, διαφορετικά σκυλιά που συνδυάζουν την ταχύτητα του Greyhound και τη δύναμη του αγγλικού Mastiff.

Η επισημοποίηση της φυλής

Στην αρχή, ο όρος “Dogue” χρησιμοποιήθηκε για να χαρακτηρίσει όλους μεγαλόσωμοι σκύλοι χωρίς σαφώς καθορισμένη ράτσα. Όμως σταδιακά, ο όρος βελτιώθηκε και εμφανίστηκαν διάφορες παραλλαγές για να διαφοροποιηθούν αυτά τα ζώα με βάση το τρίχωμα τους: Ulm Mastiff, English Mastiff, Danish Hatzrüde, Saupacker, Great Mastiff…

Το 1878, μια επιτροπή αποφάσισε να συγκεντρώσει όλες αυτές τις ποικιλίες μαζί με το όνομα «Μεγάλος Δανός». Τα κριτήρια της φυλής καθορίστηκαν με σαφήνεια δύο χρόνια αργότερα, στην έκθεση του Βερολίνου. Ωστόσο, χρειάστηκε μέχρι το 1888 για το Λέσχη Great Dane επιτέλους να δημιουργηθεί.

Μεγάλος Δανός

2. Ο μεγαλύτερος σκύλος στον κόσμο!

Είναι μια από τις μεγαλύτερες ράτσες, δίπλα σε σκύλους όπως το Mastiff, ο Saint Bernard, το Borzoi ή το Leonberger. Παρόλα αυτά, είναι ένας Μεγάλος Δανός που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ! Τον κάλεσαν ο Δίας και τελείωσε 1,10 μ στο ακρώμιο. Μόνο αυτό ! Στεκόμενος στα πίσω του πόδια, θα μπορούσε να φτάσει τα 2,26 μ. ύψος! Ο Δίας μας άφησε δυστυχώς το 2014, σε ηλικία 5 ετών, αλλά ο θρύλος του παραμένει και το αρχείο του παραμένει χαραγμένο στα χρονικά.

Παρεμπιπτόντως, ο μεγαλύτερος επιζών σκύλος είναι επίσης Μεγάλος Δανός. Το όνομά της είναι Φρέντυζει στο Ηνωμένο Βασίλειο και μέτρα 1.035 μ στο ακρώμιο. Κατά ειρωνικό τρόπο, όταν ήταν μωρό, ήταν ο πιο μικρός στην γέννα του!

3. Τιτάνια σωματική διάπλαση

Κατά μέσο όρο, αυτός ο γίγαντας μετρά 80 εκ ύψος (72 cm για τα θηλυκά) και βάρος 50 έως 70 κιλά. Αυτό το ζώο έχει ένα ισχυρό και καλοφτιαγμένο σώμα. Το μάλλον ιδιαίτερο γενικό του σχήμα μπορεί σχεδόν να χωρέσει σε ένα τετράγωνο. Η σιλουέτα είναι όμορφα κομμένη και οι γραμμές αρμονικές.

Ο λαιμός είναι μακρύς, αδύνατος και μυώδης. Εξευγενίζεται μέχρι το κεφάλι σηκώνοντας μεγαλοπρεπώς» λαιμό χήνας “. Η πλάτη είναι ίσια και η κοιλιά τραβάει μια ωραία καμπύλη προς τα πίσω. Η ουρά, εν τω μεταξύ, βρίσκεται ψηλά και παίρνει το σχήμα σπαθιού όταν ο σκύλος είναι σε δράση. Τέλος, τα άκρα είναι προικισμένα με έναν μακρύ, στιβαρό σκελετό και καταλήγουν σε ” πόδια γάτας με έντονα τοξωτά δάχτυλα. Ο ρυθμός είναι αρκετά εύπλαστος και ελαστικός.

Μεγάλος Δανός
Συντελεστές: Mtajmr/Pixabay

4. Ο Απόλλωνας της κυνοφυλής

Η σωματική του διάπλαση που συνδύαζε τη δύναμη, την αρχοντιά, την υπερηφάνεια και την κομψότητα του χάρισε αυτό το ολυμπιονικό παρατσούκλι κατευθείαν από την ελληνική μυθολογία.

Ένα όμορφα σχεδιασμένο κεφάλι

Το κρανίο είναι στενό, επίμηκες και λεπτώς πελεκημένο. Το ρύγχος και το μέτωπο έχουν παρόμοιο μήκος και οι άνω γραμμές τους είναι απόλυτα παράλληλες. Η στάση μεταξύ τους είναι ξεκάθαρα σημειωμένη.

Σε γενικές γραμμές, το πρόσωπο είναι πολύ εκφραστικός. Το ζώο από αμυγδαλωτά μάτια αρκετά σκούρα, αλλά πιο ανοιχτά χρώματα επιτρέπονται επίσης σε μπλε και αρλεκίνους μαστίφ. Επιπλέον, τα τόξα των φρυδιών είναι αρκετά ανεπτυγμένα, γεγονός που ενισχύει την ένταση του βλέμματος.

Τα αυτιά προσκολλώνται ψηλά και πέφτουν απαλά χωρίς να πλακώνονται. Χαμηλότερα, μεγάλα χείλη με σκούρα χείλη ευθυγραμμίζονται με ένα φαρδύ σαγόνι, ισχυρός και καλοντυμένος. Το τελευταίο καταλήγει σε μια μαύρη μύτη, με στίγματα με μαύρο, σάρκα ή ανθρακί.

Ένα λαμπερό και ποικίλο παλτό

Το παλτό είναι απλό, κοντό και λείο. Μπορεί να πάρει διαφορετικά χρώματα: νουάρ, αρλεκίνος (λευκό ή γκρι διαφοροποιημένο με μαύρο), bleu (ατσάλι), Αγριόγατα (χρυσοκίτρινο) ή ελαφάκι (χρυσοκίτρινο με μαύρες ρίγες που ακολουθούν την κατεύθυνση των πλευρών).

Η κατηγορία των μαύρων Mastiffs περιλαμβάνει σκύλους με φόρεμα μονόχρωμη μαύρη λάκα, η Μεγάλοι Δανοί (μαύρο με λευκά σημάδια στο λαιμό, στο στήθος, στην κοιλιά και στα άκρα) και το Plattenhunde Mastiffs (λευκό με μεγάλα μαύρα πιάτα).

Από την άλλη πλευρά, το δέρμα πρέπει να είναι τεντωμένο, δεν είναι επιθυμητό το πολύ χαλαρό δέρμα ή το δέρμα. Είναι ομοιόμορφα χρωματισμένο σε μονόχρωμα Mastiffs ή ακολουθώντας τις κηλίδες του τριχώματος σε άλλα.

Μεγάλος Δανός
Συντελεστές: alles-so-schoen-bunt-hier/Pixabay

5. A Peaceful Hound

Αν μεγαλώσει σε καλές συνθήκες, χωρίς βία και σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη, ο Μεγάλος Δανός κάθε άλλο παρά επιθετικός είναι και μπορεί να γίνει ζώο ήρεμα, μαλακόςευγενικός και υπάκουος.

Ο ισορροπημένος, φιλικός και τρυφερός χαρακτήρας του το κάνει εξαιρετικό σύντροφος. Μπορεί επίσης να τα πάει πολύ καλά με τα παιδιά. Προικισμένος με μεγάλη ευαισθησία, αγαπά τα αφεντικά του με όλη του την καρδιά και ζητά χάδια και παρέα το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, είναι καλό σκύλος φύλακας. Δυσπιστία στους ξένους, παρακολουθεί το σπίτι του με άγρυπνο μάτι. Δεν είναι επιθετικός από τη φύση του, ωστόσο η επιβλητική του σωματική διάπλαση τον κάνει εξαιρετικό αποτρεπτικό σκύλο. Η παρουσία του και μόνο τρομάζει τους κακούς χωρίς καν να χρειαστεί να επιτεθεί,

6. Ένα ζώο που χρειάζεται χώρο

Οποιοσδήποτε πιθανός πλοίαρχος θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ξεκάθαρα το μέγεθος αυτού του κολοσσού και δεν πρέπει να το πάρει χαμπάρι. Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να είναι πολύ περιοριστικό. Ο Μεγάλος Δανός είναι ένας ευγενικός και στοργικός σκύλος, όσο κι αν είναι το μέγεθός του απαιτεί ευρύχωρο χώρο διαβίωσης. Το ζώο χρειάζεται πολύ χώρο, δεν πρέπει να είναι κλειδωμένο σε ένα μικρό διαμέρισμα. Επιπλέον, πρέπει να βγαίνει τακτικά γιατί η ευεξία του απαιτεί άσκηση.

7. Μια τιμή που πρέπει να ληφθεί υπόψη

Αγορά, το Great Dane κοστίζει γύρω στα 1000 με 2000 ευρώ. Αυτό ποικίλλει ανάλογα με την γενεαλογία του, την ηλικία του, το φύλο του, τη συμμόρφωσή του με τα πρότυπα της φυλής…

Επιπλέον, η κάπως εύθραυστη υγεία του μπορεί να προκαλέσει κτηνιατρικό κόστος πρόσθετος. Πράγματι, οι αγγλοσάξονες φίλοι μας έχουν ονομάσει ακόμη και το παρατσούκλι αυτής της ράτσας “the heartbreak breed”.

Επιπλέον, πρέπει να προσθέσετε το συνέντευξη προϋπολογισμού που είναι ανάλογο με το μέγεθός του. Αυτός ο μολοσσός έχει σημαντικές ανάγκες σε τρόφιμα που θα γίνουν αισθητές στην τιμή του φαγητού. Όμως παρ’ όλα αυτά, θυμόμαστε ακόμα ότι αυτή η αξιολάτρευτη γούνα σαφώς αξίζει τον κόπο!

Κουτάβι Great Dane
Συντελεστές: JaguarE/Pixabay

8. Εύθραυστη υγεία

Αρκετά μικρή διάρκεια ζωής

Ο Μεγάλος Δανός ζει 8 απαντ κατά μέσο όρο. Η ευαίσθητη υγεία του μειώνει το προσδόκιμο ζωής του αρκετά δραστικά.

Είναι επιρρεπής σε ορισμένες ασθένειες

Δυσπλασία ισχίου και σύνδρομο διαστολή-στρέψη στομάχου.

Πανοστέιτης ηωσινόφιλος, βλάβη του μυελού των οστών που επηρεάζει δευτερογενώς το οστό. Προσβάλλει κυρίως τα μακριά οστά και προκαλεί πόνο και ξαφνική χωλότητα. Παρόλα αυτά είναι μια αυτοπεριοριζόμενη νόσος που εξαφανίζεται αυθόρμητα, η πρόγνωσή της είναι πολύ καλή.

Κρανιογναθική οστεοπάθεια, μη φυσιολογικός πολλαπλασιασμός των οστών στο κρανίο (ιδιαίτερα προς την κάτω γνάθο). Οδηγεί σε παραμόρφωση της γνάθου, διαταραχές μάσησης και πόνο που μπορεί να οδηγήσει το ζώο να σταματήσει να τρώει.

Σύνδρομο του Wobbler, μια ανωμαλία στις αυχενικές δομές (σπόνδυλοι, δίσκοι, σύνδεσμοι κ.λπ.) με αποτέλεσμα τη συμπίεση και συνεπώς τον εκφυλισμό του νωτιαίου μυελού. Προκαλεί διάφορα συμπτώματα: πόνο στον αυχένα, κινητικές διαταραχές, πάρεση κ.λπ.

Ακμή στο πηγούνι.

Σκύλοι οι αρλεκίνοι μπορεί να αναπτύξουν ορισμένες διαταραχές

Το χρώμα τους οφείλεται στο γονίδιο «Merle». Σε ένα αντίγραφο, προκαλεί μόνο αυτή την απόχρωση. Αλλά όταν υπάρχει σε δύο αντίγραφα, μπορεί επίσης να προκαλέσει α δυσπλασία των ματιών (μικροφθαλμία) ή κώφωση.

Άλλες πιο σπάνιες προδιαθέσεις

Έχουν επίσης αναφερθεί και άλλες προδιαθέσεις: προβλήματα νευρολογικός (π.χ. παρεγκεφαλιδικός εκφυλισμός, εκφυλιστική μυελοπάθεια σε μεγαλόσωμους σκύλους, παράλυση λάρυγγα, μεγαοισοφάγος) δερματικός (π.χ.: αραιωμένη έγχρωμη αλωπεκία), προσοφθάλμιους φακούς (π.χ. εντρόπιες, εκτρόπιες, ενόφθαλμος, πολύ ευρεία βλαχινοσχισμή, εκτροπή της μεμβράνης διέγερσης, γλαυκώμακαταρράκτης, δυσπλασία αμφιβληστροειδούς), καρδιακός (π.χ. μεσοκοιλιακή επικοινωνία, επιμονή του 4ου αορτικού τόξου, στένωση αορτής, βαλβιδική δυσπλασία, διατατική μυοκαρδιοπάθεια) ορμονική (π.χ.: υποθυρεοειδισμός)…

Θα σας αρέσει επίσης:

Δυσπλασία ισχίου σκύλου: Αιτίες, διάγνωση και θεραπεία

Στρέψη του στομάχου σε σκύλους: μια ζωτική έκτακτη ανάγκη

Οι 10 μεγαλύτερες ράτσες σκύλων στον κόσμο

Written by admin

Ο σκύλος μου δαγκώνει το λουρί ενώ περπατάει: οι αιτίες και οι λύσεις

Ο σκύλος μου τρέχει πίσω από όλα όσα κινούνται: τις αιτίες και τις λύσεις