in

τα απαραίτητα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το σκυλί με τον αέρα του λύκου

Ο Χάσκι είναι ένας σκύλος που κατάγεται από το ρωσικό Άπω Βορρά. Το άγριο βλέμμα του, το χαρακτηριστικό βάδισμά του και τα ουρλιαχτά του θυμίζουν αυτά του λύκου. Αλλά μην κάνετε λάθος, το Husky είναι ακόμα σκυλάκι! Γρήγορο σαν βέλος και δυνατό σαν λιοντάρι, είναι το κατεξοχήν σκυλί έλκηθρου. Προικισμένο με αξιοσημείωτη αντοχή, μόλις εκτοξευθεί, δεν σταματά! Ευγενικός, έξυπνος και κοινωνικός, είναι επίσης ένας υπέροχος σύντροφος. Αυτά είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτόν τον βασιλιά της Αρκτικής!

Αυτή η φυλή ταξινομείται στην ομάδα 5 «Σκύλοι τύπου Spitz και πρωτόγονου τύπου», ενότητα 1 «Σκανδιναβικοί σκύλοι έλκηθρου», στον αριθμό 270 (FCI).

1. Η μικρή ιστορία

Το Husky είναι εγγενές στην περιοχή του ποταμού Kyloma Σιβηρία. Θα είχε εμφανιστεί εκεί πριν από περισσότερα από 2000 χρόνια. Η φυλή αναπτύχθηκε από τον Tchouktches, ένας ημινομαδικός αυτόχθονος λαός. Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο William Goosak, ένας Ρώσος έμπορος γούνας, αποφάσισε να εισάγει Husky στο Αλάσκα προκειμένου να τους κάνει να συμμετάσχουν στον αγώνα σκύλων ελκήθρου του «All Alaska Sweepstakes». Ήταν μια πίστα 653 χιλιομέτρων που διέσχιζε την Πολιτεία από την πόλη Nomes σε αυτήν του Candle. Παραδοσιακά ο διαγωνισμός περιελάμβανε κυρίως ομάδες των Μαλαμούτων. Το πολύ μικρότερο μέγεθος του Husky του χάρισε για πρώτη φορά το σκωπτικό παρατσούκλι “ αρουραίος χιονιού “. Ωστόσο, λόγω των εξαιρετικών του αποτελεσμάτων, κέρδισε γρήγορα τον σεβασμό όλων.

Στη συνέχεια, η φυλή αναπτύχθηκε μέσα και γύρω από την περιοχή. Στον Καναδά, ο όρος “Husky” άρχισε να χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει όλα τα βραχνά σκυλιά με καλές ικανότητες στο έλκηθρο. Επιπλέον, αυτά τα σκυλάκια είναι επίσης γνωστά χάρη σε ένα συγκεκριμένο γεγονός. Τον χειμώνα του 1925, μια επιδημία διφθερίτιδας αποδεκάτισε την πόλη Nome. Στη συνέχεια, ο ορός κατά της διφθερίτιδας μεταφέρθηκε εκεί χάρη σε μια ομάδα Husky με επικεφαλής μια μπάλα γούνας που ονομάζεται Μπάλτο. Σας θυμίζει κάτι; Λοιπόν, ναι, το διάσημο καρτούν “Balto” είναι βγαλμένο από αυτήν την ιστορία!

σκύλος γεροδεμένος
Συντελεστές: Simon Rae/Unsplash

2. Ο θρύλος του λύκου και του φεγγαριού

Ένας παλιός θρύλος των Τσούτσι το λέει αυτό ο γεροδεμένος θα ήταν ο καρπός της αγάπης μεταξύ ενός λύκου και του φεγγαριού. Αυτή είναι η ιστορία ενός λύκου που ερωτεύτηκε παράφορα το φεγγάρι. Κάθε βράδυ, της φώναζε το πάθος του και την απόγνωσή του. Με επιμονή, κατέληξε να κατακτήσει την καρδιά του αστεριού που κατέβηκε για να τον ενώσει στη Γη.

Από αυτή την ένωση γεννήθηκε ο Χάσκυς που κληρονόμησε έτσι α ρυθμός λύκου και ένα ουρά μισοφέγγαρου. Δυστυχώς, το φεγγάρι καταλήγει να καλείται πίσω στον ουρανό από τον αδερφό του, τον ήλιο. Από εκείνη την ημέρα, τα Husky ουρλιάζουν τις νύχτες με πανσέληνο με την ελπίδα να φέρουν τη μητέρα τους πίσω…

3. Σκύλος με ισορροπημένη σωματική διάπλαση

Το Husky είναι ένα ζώο του μεσαίου μεγέθους. Τα αρσενικά έχουν ύψος 54 έως 60 cm για 20 έως 28 kg και τα θηλυκά είναι περίπου 51 έως 56 cm για 15 έως 23 kg. Το επίμηκες και καλά ισορροπημένο σώμα: ούτε χοντρό όπως στα σκυλιά έλξης, ούτε ελαφρύ και εύθραυστο όπως στα σκυλιά αγώνων. ΕΓΩ’το πλαίσιο είναι μέτριο, με ουσία χωρίς να είναι βαρύ, που καθιστά δυνατό τον συνδυασμό στιβαρότητας και ταχύτητας. Επιπλέον, οι νευρώσεις είναι κυρτές και πεπλατυσμένες για να δίνουν μεγαλύτερη ευκολία κατά την κίνηση. Η ουρά, από την πλευρά της, είναι σε βούρτσα, καλά τροφοδοτημένη και πεσμένη σε κατάσταση ηρεμίας ή ανασηκωμένη σε δρεπάνι με προσπάθεια.

Το κεφάλι είναι στενό και ελαφρώς στρογγυλεμένο. Τα αυτιά τοποθετούνται ψηλά και μεταφέρονται ευθεία. Έχουν τριγωνικό σχήμα και καλύπτονται με θαμνώδη γούνα. Τα ελαφρώς λοξά μάτια σε σχήμα αμυγδάλου έχουν σκανταλιάρικο βλέμμα. Το χρώμα τους είναι μπλε κατά προτίμηση, καφέ, ακόμη και minnow. Το ρύγχος είναι πολύ κωνικό. Το ρύγχος και το μέτωπο έχουν παρόμοιο μήκος, με ελαφρύ σταμάτημα. Η μύτη είναι συνήθως μαύρη, το συκώτι στα Red Husky ή η σάρκα στα White Husky. Μερικές φορές φοράει ροζ ρίγες, τότε λέγεται “τρούφα χιονιού”.

σκύλος γεροδεμένος
Συντελεστές: Philippe Nick/Unsplash

4. Ένα κουτάβι χιονιού

Το Husky έχει μια σωματική διάπλαση που είναι πολύ κατάλληλη για βόρειες περιοχές. Οι χώροι του διαπλοκή χωρίζονται από πυκνές τρίχες. Επιπλέον, το δικό του τακάκια είναι σκληρά και παχιά. Το ζώο μπορεί έτσι να εξελιχθεί σε χιονισμένο έδαφος με ευκολία.

Επιπλέον, το σώμα του καλύπτεται με α μεγάλη γούνα που αποτελείται από ένα χνουδωτό υπόστρωμα και ένα μετρίως μακρύ, αλλά πυκνό και παχύ εξωτερικό παλτό. Όλα τα χρώματα επιτρέπονται, ωστόσο υπάρχουν κυρίως αποχρώσεις του γκρι με πιο σκούρες κηλίδες στο πρόσωπο που σχεδιάζουν ένα καπέλο και γυαλιά.

5. Λίγο βλέμμα λύκου

Ses χαριτωμένα σχήματατην προσέγγισή του χαρακτηριστικό γνώρισμα και το λίπος του γούνα κάνε τον να μοιάζει με λύκο. Όπως και εκείνοι, παραμένει αξιοπρεπής, συγκρατημένος και ανεξάρτητος. Ο φλοιός του είναι επίσης πολύ κοντά στο ουρλιάζω. Επιπλέον, είναι επίσης α σκύλος αγέληςζει πολύ καλά με μια ομάδα συγγενών.

Τέλος, κράτησε ένα άγρια ​​πλευρά και μόλις βρεθεί στην αιχμαλωσία, μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικό επαγγελματία απόδρασης: πηδά πάνω από φράχτες, σκάβει κάτω από αυτούς ή τους μασάει μέχρι να υποχωρήσουν.

σκύλος γεροδεμένος
Πίστωση: 3938030/Pixabay

6. Ο κατ’ εξοχήν σκύλος έλκηθρου

Έχει χρησιμοποιηθεί πολύ ως σκύλος έλκηθρου, λειτουργία στην οποία διαπρέπει. Εξοπλισμένο με α αντοχή και ένα εξουσία αξιοσημείωτο, καταφέρνει να τραβήξει ένα φορτίο σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Το βάδισμά του φαίνεται εύκολο και ελεύθερο. Είναι ένα ελαφρύ, ευκίνητο, ενωμένο και πολύ ζωηρό βάδισμα. Πράγματι, το Husky είναι η ταχύτερη σκανδιναβική ράτσα σκύλου.

Η καλοσύνη και η επιθυμία του να ευχαριστήσει τον κάνουν επίσης σκληρά εργαζόμενο. γεμάτος καλή θέληση. Καθώς δεν είναι σκύλος φύλακας, γενικά δεν είναι όχι ιδιαίτερα ύποπτο προς αγνώστους ή άλλα ζώα. Κοινωνικός και φιλικό, δεν φοβάται την ομαδική εργασία, απαραίτητη ιδιότητα στην εκμετάλευση σκύλων. Επιπλέον, η εξυπνάδα του και το πειθήνιο ταμπεραμέντο του του επιτρέπουν να μαθαίνει γρήγορα, καταλαβαίνει γρήγορα τι αναμένεται από αυτόν.

7. Ένα ζώο που χρειάζεται χώρο και άσκηση

Το Husky είναι φτιαγμένο για να ζει σε εξωτερικούς χώρους και να διασχίζει τεράστιες χιονισμένες αποστάσεις. Αυτός έχει χρειάζονται μεγάλους χώρους φυσικό και δεν μπορεί να ζήσει κλεισμένος σε ένα μικρό διαμέρισμα. Αυτό το ζώο εκρήγνυται από ενέργεια και απαιτεί πολλή ενέργειαάσκηση. Κυνηγός από τη φύση του, χρειάζεται δράση. Ένας πολυάσχολος χάσκι είναι ένας χαρούμενος χάσκι, γι’ αυτό μην τσιγκουνεύεστε τις μεγάλες βόλτες!

Από την άλλη, είναι ένα αρκετά προσαρμόσιμο ζώο. Είναι ένας σκύλος από τον Άπω Βορρά που ανέχεται καλά το κρύο, φυσικά, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί και σε ένα πιο ζεστό κλίμα. εγκρατής στο βαθμό που είναι εύλογο.

σκύλος γεροδεμένος
Συντελεστές: Cody Board/Unsplash

8. Αρκετά απλή συντήρηση

Το Husky είναι μια από τις ράτσες που απαιτούν χαμηλή συντήρηση. Απαιτεί μόνο ένα μπάνιο μια φορά στο τόσο για να διατηρήσει την υγιεινή του. Η περιποίηση με κούρεμα του τριχώματος απαγορεύεται επίσης σε εκθέσεις σκύλων, με εξαίρεση την εξίσωση των μουστακιών και των τριχών που αναπτύσσονται γύρω από τα πόδια και ανάμεσα στα δάχτυλα.

Ωστόσο, αυτή η φυλή είναι διάσημη για το εντυπωσιακά μούτρα που μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Αυτό συμβαίνει δύο φορές το χρόνο. Είναι λοιπόν απαραίτητο να βουρτσίζετε το σκυλί σας καθημερινά σε αυτές τις περιόδους.

9. Ένα πολύ ανθεκτικό ζώο συνολικά

Γενικά είναι σκυλάκι στερεός. Έχει προσδόκιμο ζωής 12 έως 15 ετών. Αλλά εξακολουθεί να είναι επιρρεπής σε μερικές ασθένειες:

Λίμνηενδοκοιλιακή επικοινωνία, μια δυσπλασία της καρδιάς (ένα μη φυσιολογικό στόμιο μεταξύ των 2 κοιλιών της) που υπάρχει από τη γέννηση. Ανάλογα με το μέγεθός του, μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματική ή να προκαλέσει σημεία καρδιακής ανεπάρκειας (δυσκολίες στην αναπνοή, βήχας, δυσανεξία στην άσκηση κ.λπ.).

οεκτοπία όρχεων, μια ανωμαλία στη θέση του ενός ή και των δύο όρχεων που δεν βρίσκονται στο όσχεο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει όγκους ή στρέψη των όρχεων ή ακόμα και στειρότητα εάν προσβληθούν και οι δύο όρχεις.

Ο έκτοπος ουρητήρας, μια δυσπλασία του ουροποιητικού που επηρεάζει κυρίως γυναίκες. Ο ουρητήρας δεν μπαίνει στη σωστή θέση στην ουροδόχο κύστη. Ο σκύλος μπορεί στη συνέχεια να παρουσιάσει ακράτεια, επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και φλεγμονή του δέρματος στο ουρογεννητικό επίπεδο.

Δερμάτωση που ανταποκρίνεται στον ψευδάργυρο, που χαρακτηρίζεται από λέπια (είδη πιτυρίδας) και ψώρα στα πόδια ή στο πρόσωπο. Αντιμετωπίζεται καλά με συμπληρώματα ψευδαργύρου.

Απο οφθαλμικές διαταραχές : ένα από τα αδύνατα σημεία του Husky. Πολλές ασθένειες των ματιών έχουν περιγραφεί σε αυτή τη φυλή: καταρράκτης, γλαυκώμαπροοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς, δυστροφία κερατοειδούς, διάτρηση/στένωση δακρυϊκού πόρου, δισκίαση, επιμονή της κόρης της μεμβράνης, ανωμαλία του ματιού Collie…

Κάποιοι έχουν επίσης αναφερθεί άλλες προδιαθέσεις πιο σπάνια όπως: αιμορραγικές διαταραχές (π.χ. νόσος Von Willebrand)νευρολογικές (π.χ. επιληψία, παράλυση του λάρυγγα, εκφυλιστική μυελοπάθεια), δερματική (π.χ. αλωπεκία Χ, χρόνια επιφανειακή κερατίτιδα, δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος), ορμονικές (π.χ.: υποθυρεοειδισμός)…

Θα σας αρέσει επίσης:

Γιατί ο σκύλος μου ουρλιάζει σαν λύκος;

Τσέχικο λυκόσκυλο: ράτσα με άγρια ​​προέλευση

Beauceron: τα απαραίτητα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτόν τον φύλακα με τρυφερή καρδιά

Written by admin

Ο σκύλος μου τρέχει πίσω από όλα όσα κινούνται: τις αιτίες και τις λύσεις

Ο σκύλος μου έχει φοβία με τους ανθρώπους: αιτίες και λύσεις