in

τα απαραίτητα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το πολυτελές σκυλί

Το Αφγανικό Κυνηγόσκυλο, το Αφγανικό Κυνηγόσκυλο ή Τάζι, είναι ένα εκλεπτυσμένο ζώο που συνδυάζει δύναμη, ταχύτητα και αξιοπρέπεια. Αυτός ο σκύλος κατευθείαν από την Ανατολή συνδυάζει τον εξωτισμό και την κομψότητα σε μια μοναδική συμβίωση. Η ομορφιά του παλτό του, οι εκλεπτυσμένες καμπύλες του και η βασιλική του εμφάνιση του έχουν κερδίσει από καιρό την εύνοια των ευγενών. Αυτή η φυλή με αρχαία προέλευση είναι επίσης μια από τις παλαιότερες στον κόσμο. Εδώ είναι τα απαραίτητα να ξέρετε για αυτό το πολυτελές σκυλάκι!

Κατατάσσεται στην ομάδα 10 “λαγωνικά”, τμήμα 1 “λαγωνικά με μακριά μαλλιά ή κρόσσια”, στον αριθμό 228 (FCI).

1. Η μικρή ιστορία

Όπως και τα ξαδέρφια του Περσικά Λαγωνικά και Άραβες, αυτός ο σκύλος θα κατάγεται από το μεγάλο αιγυπτιακό λαγωνικό που υπήρχε για χιλιετίες. Το Τάζι είναι τομια από τις παλαιότερες ράτσες στον κόσμο. Ο θρύλος μάλιστα λέει ότι θα είχε επιβιβαστεί στην Κιβωτό του Νώε για να εκπροσωπήσει το είδος του σκύλου.

Η φυλή αναπτύχθηκε στη συνέχεια στο Βουνά του Αφγανιστάν. Στα τέλη του 19ου αιώνα, Άγγλοι στρατιώτες το έφεραν πίσω μαζί τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και η επιτυχία δεν άργησε να έρθει: το 1907, μια γυναίκα ονόματι Zardin κέρδισε ένα βραβείο θεαματικής μόδας στην έκθεση Crystal Palace στο Λονδίνο. Εξάλλου, μερικές δεκαετίες αργότερα, ένας Τάζι έκανε ακόμη και το εξώφυλλο του περιοδικού ΖΩΗ.

Το αφγανικό κυνηγόσκυλο είχε πολλές λειτουργίες διαχρονικά: χρησιμοποιήθηκε ως κυνηγός, μεταφορέας εμπορευμάτων, σκύλος αγώνων, φύλακας στρατιωτικών θέσεων, αγγελιοφόρος… Ωστόσο, στις μέρες μας οι Δυτικοί το θεωρούν πάνω από όλα ως σκύλος επίδειξης.

2. Κομψή σωματική διάπλαση

Τα αρσενικά έχουν ύψος 68 έως 74 cm και τα θηλυκά 63 έως 69 cm, όλα για βάρος 25-30 kg. Ο τα μαλλιά είναι λεπτά, μεταξένια και μακριά εκτός από το επίπεδο του προσώπου και της πλάτης όπου είναι κοντό και σφιχτό. Όλα τα χρώματα επιτρέπονται.

ο το σώμα είναι λεπτό. Τα πλευρά είναι καλά κεντραρισμένα, οι γοφοί προεξέχοντες και η οσφυϊκή χώρα αρκετά φαρδιά. Η ουρά, από την άλλη, είναι χαμηλά και καταλήγει σε σχήμα δακτυλίου. Από την άλλη, τα μέλη είναι πολύ ισχυρός : μακρύ, μυώδες και εφοδιασμένο με καλό πλαίσιο.

Το κεφάλι είναι λεπτό, με καλές αναλογίες και υπερκαλύπτεται από α κομψό τουπέ. Τα αυτιά είναι χαμηλά και πίσω. Καλύπτονται με μακριά μαλλιά που πέφτουν αρμονικά. Τα μάτια είναι χρυσαφένια, ή κατά προτίμηση σκούρα, και σχεδόν τριγωνικά σε σχήμα. Τέλος, το σαγόνι παρουσιάζει ένα τέλειο δάγκωμα ψαλιδιού.

Αφγανικό κυνηγόσκυλο
Συντελεστές: Unsplash/Scekic

3. Ένας αριστοκρατικός σκύλος

Είναι ένας σκύλος με τάξη. Οι βασιλιάδες και οι ευγενείς τον εκτιμούσαν πολύ, γεγονός που του χάρισε το παρατσούκλι ” σκύλος των βασιλιάδων ” ή ” βασιλιάς των σκύλων« . Ο άγριος ενθουσιασμός του, η ανατολίτικη έκφρασή του, το ξεχωριστό βλέμμα και το διαπεραστικό του βλέμμα του δίνουν ένα απολύτως μοναδικό στυλ. Βέβαιος για τον εαυτό του, κάνει βόλτες μαζί του χάρη και ευχαρίστηση αιχμαλωτίζοντας όλα τα βλέμματα. Αυτό το ζώο έχει επίσης έναν ανεξερεύνητο αέρα που πηγάζει από την εκλεπτυσμένη και απόμακρη πλευρά του.

4. Ένας επαγγελματίας του sight hunting

Η όσφρησή του είναι λιγότερο ανεπτυγμένη, το αφγανικό κυνηγόσκυλο επιτίθεται μόνο όταν βλέπει το θήραμά του. Εξοπλισμένο με α αξιοσημείωτο όραμα και ένα μεγάλη ταχύτηταείναι ένα τρομακτικός κυνηγός. Το ισχυρό, ευέλικτο και ελαστικό σώμα του μπορεί να παρακολουθεί το παιχνίδι όσο κανένα άλλο. Έτσι, έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για το κυνήγι γαζελών, αντιλόπες, αγρανάπαυσης ή λύκου.

Επιπλέον, διαπρέπει σε δόλωμα όραμα κυνηγητό, ένας από τους δύο τύπους κυνοδρομιών. Αυτή είναι μια προσομοίωση κυνηγιού λαγού που αποτελείται από το τρέξιμο μετά από ένα δόλωμα σε ένα χωράφι μερικών εκταρίων σπαρμένο με εμπόδια, βλάστηση και ανωμαλίες.

Αφγανικό κυνηγόσκυλο
Συντελεστές: Pixabay/PeterKaul

5. Ένα σκυλάκι που κάνει ό,τι θέλει!

Ο Τάζι δεν είναι δεν συνιστάται για αρχάριους. Πράγματι, έχει τη φήμη ότι δεν είναι πολύ υπάκουος. Η συμπεριφορά του θυμίζει αυτή της γάτας: α μεγάλη ανεξαρτησία και ένα τάση να αγνοεί τις εντολές που του δίνονται. Αν και είναι μια πολύ τρυφερή ράτσα, ο συχνά ευαίσθητος, δυνατός και απαιτητικός χαρακτήρας της μπορεί να δυσκολέψει την εκπαίδευσή της.

Το βιβλίο Η νοημοσύνη των σκύλων του Στάνλεϋ Κόρεν, καθηγητής ψυχολογίας σκύλων στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (Καναδάς), κατατάσσει 138 φυλές ανάλογα με τις διανοητικές τους ικανότητες και την υπακοή τους. Λοιπόν τα αφγανικά λαγωνικά κατάλαβαν το τελευταίο μέρος ! Κατά μέσο όρο, χρειάστηκαν περισσότερες από 80 επαναλήψεις για να κατανοήσουν μια νέα σειρά και υπάκουσαν σε μια πρώτη παραγγέλνετε λιγότερο από το 25% του χρόνου.

6. Μια σημαντική τιμή και συντήρηση

Αυτός ο σκύλος είναι δύσκολο να διατηρηθεί. Τα μακριά μαλλιά του τείνουν να μπερδεύονται, γι’ αυτό πρέπει να τα βουρτσίζετε πολλές φορές την εβδομάδα. Από την άλλη, το παλτό του απαιτεί τακτική περιποίηση. Η χρήση του ξεμπερδευτή είναι αρκετά συνηθισμένη. Πολλά Αφγανικά Κυνηγόσκυλα φορούν επίσης μπαλακλάβες (ή «snoods») για να προστατεύσουν τα μακριά αυτιά τους που τείνουν να μουλιάζουν στο μπολ με το φαγητό και να λερώνονται πολύ.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι τα λαγωνικά είναι σπουδαίοι δρομείς. Αυτοί είναι οι πιο γρήγοροι αγώνες στον κόσμο. Επομένως, η ευημερία τους απαιτεί πολλάάσκηση : μεγάλες βόλτες, βόλτες στο δάσος…

Τέλος, το τιμή αγοράς κυμαίνεται γύρω στα 1200 με 1400 ευρώ γενικά. Η υιοθέτηση ενός αφγανικού κυνηγόσκυλου είναι επομένως α επένδυση χρόνου και χρήματος. Ωστόσο, το μοναδικό στυλ, η ομορφιά και η χαριτότητά της το κάνουν τελικά να αξίζει τον κόπο!

Αφγανικό κυνηγόσκυλο
Συντελεστές: Pixabay/825545/455

7. Υγεία με κάποιες αδυναμίες

Μια όχι πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής

Το αφγανικό κυνηγόσκυλο ζει κατά μέσο όρο 12 απαντ.

Διάφορες φυλετικές προδιαθέσεις

Αυτό το ζώο είναι επιρρεπές σε διάφορες ασθένειες:

Συγγενές εξάρθρημα αγκώνα, δυσπλασία ισχίου ή αγκώνα (NUPA, FPC, OCD, ασυμφωνία), διαταραχές των αρθρώσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε κινητικές δυσκολίες (χωλότητα, πόνος κ.λπ.) και να εξελιχθούν σε οστεοαρθρίτιδα.

Διατατική καρδιομυοπάθεια : Το 1,7% των Ταζήδων επηρεάζεται. Τα αρσενικά προσβάλλονται δύο φορές περισσότερο από τα θηλυκά. Είναι μια διαστολή των κοιλιών της καρδιάς σε συνδυασμό με μια λέπτυνση των τοιχωμάτων τους. Το όργανο δεν μπορεί πλέον να εκτελέσει σωστά τη λειτουργία του και εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα: βήχας, δυσανεξία στην άσκηση, δυσκολία στην αναπνοή, λιποθυμία…

Χυλοθώρακας, συσσώρευση λεμφικού υγρού στη θωρακική κοιλότητα που οδηγεί σε αναπνευστικές διαταραχές και εξασθενημένη γενική κατάσταση. Τότε είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.

Μερικοί άλλες προδιαθέσεις έχουν επίσης αναφερθεί: αιμορραγικές διαταραχές (π.χ. νόσος Von Willebrand)νευρολογική (π.χ. παράλυση του λάρυγγα, επιληψία, μυελοπάθεια), οφθαλμική (π.χ. καταρράκτης, επιμονή της κόρης του υμένα, δακτυλιοειδής ή στρωματική λιπιδική δυστροφία του κερατοειδούς), ορμονική (π.χ.: υποθυρεοειδισμός), όγκους (π.χ. καρκίνος του δέρματος)…

Προσοχή σε περίπτωση επέμβασης!

Τα λαγωνικά είναι πολύ ευαίσθητο στα αναισθητικά. Μερικά επίσης αντενδείκνυνται μαζί τους. Αυτό συμβαίνει με τα θειοβαρβιτουρικά. Κανονικά, ανακατανέμονται στους λιπώδεις ιστούς, γεγονός που αραιώνει τις επιδράσεις τους. Η δράση τους είναι επομένως πολύ πιο δυνατή σε πολύ αδύνατα ζώα όπως τα λαγωνικά. Συμπληρωματικά, ο ηπατικός μεταβολισμός των φαρμάκων μειώνεται σε αυτόν τον τύπο σκύλου. Θα ευνοήσουμε λοιπόν άλλα αναισθητικά και θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στις χορηγούμενες δόσεις. Επίσης, τα λαγωνικά είναι επιρρεπείς σε υποθερμία μετά από χειρουργικές επεμβάσεις λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά και της μεγάλης επιφάνειας σώματος σε σύγκριση με το βάρος.

Θα σας αρέσει επίσης:

Saluki: τα απαραίτητα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν την πολύ παλιά ράτσα σκύλου

Greyhound: όλα για ένα από τα πιο γρήγορα ζώα στον κόσμο

West Highland White Terrier: τα απαραίτητα που πρέπει να ξέρετε για αυτό το μικρό ράκος!

Written by admin

Γιατί ο σκύλος μου με ακολουθεί παντού; Πώς να αντιδράσετε;

Ο σκύλος μου με δάγκωσε: πώς να αντιδράσω;