in

Τα πάντα για την αναγνώριση του σκύλου (τσιπ και τατουάζ)

Στη Γαλλία, υπάρχουν σχεδόν 15 εκατομμύρια ζώα που ταυτοποιούνται με ένα τατουάζ ή ένα ηλεκτρονικό τσιπ. Είναι ένα σημαντικό αντανακλαστικό και όλο και περισσότεροι Γάλλοι φαίνεται να το υιοθετούν. Εδώ είναι ένα μικρό αρχείο με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το θέμα.

Είναι υποχρεωτική η αναγνώριση του σκύλου σας;

Η απάντηση είναι απλή: ουι ! Το να μην αναγνωρίζετε το σκυλάκι σας είναι παράβαση που μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο 4ης ​​τάξης (750€). Πιο συγκεκριμένα, το loi αναφέρει ότι είναι υποχρεωτικό:

  • Πριν το παράδοση ενός σκύλου δωρεάν ή επί πληρωμή.

  • Για όλους τους σκύλους άνω των ετών 4 μήνες και γεννήθηκε μετά τις 6 Ιανουαρίου 1999.

  • Για όλα τα οικόσιτα σαρκοφάγα σε τμήμα που έχει δηλωθεί επίσημα μολυσμένο με οργή.

Τι είναι η ταυτοποίηση;

Η αναγνώριση συνίσταται στην ανάθεση α μοναδικός αριθμός στο ζώο σου που θα κρατήσει μέχρι το θάνατό του. Χάρη σε αυτή τη σειρά αριθμών (ή γραμμάτων), μπορεί να βρεθεί στο Fichier National I-CAD, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βάση δεδομένων αφιερωμένη στα οικόσιτα σαρκοφάγα. Αποθηκεύει διάφορες πληροφορίες σχετικά με κάθε ζώο: όνομα, ημερομηνία γέννησης, φύλο, είδος, φυλή, στοιχεία επικοινωνίας των ιδιοκτητών… Υπάρχουν δύο μέθοδοι αναγνώρισης που επιτρέπονται: πατατακι και το τατουάζ (μπορείτε και να τα συνδυάσετε).

Το ηλεκτρονικό τσιπ ή αναμεταδότης

Είναι ένας μικρός κύλινδρος στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού δηλαδή κάνετε ένεση κάτω από το δέρμα του σκύλου σας χρησιμοποιώντας μια μεγάλη σύριγγα. Εκεί θα μείνει όλη του τη ζωή. Στη Γαλλία αυτό γίνεται στο επίπεδο της «αριστερής σφαγίτιδας υδρορροής», δηλαδή στον λαιμό, πίσω από το αριστερό αυτί. Η διαδικασία είναι σχεδόν ανώδυνη και το τσιπ δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία: είναι βιοσυμβατό, αδιάβροχο και δεν περιέχει μαγνητικό ή ηλεκτρικό σύστημα.

Μπορεί να διαβαστεί περνώντας α οδηγώ ιδιαίτερα κοντά. Πολλοί επαγγελματίες έχουν ένα: κτηνίατροι, λίρες, καταφύγια, πυροσβέστες, αστυνομία… Στη συνέχεια θα αποκαλύψει τον δεκαπενταψήφιο κωδικό που σχετίζεται με τον σκύλο σας. Το τελευταίο περιλαμβάνει τρία ψηφία που υποδεικνύουν τη χώρα (250 στη Γαλλία), δύο ψηφία που σχετίζονται με το είδος (26 για σκύλους, γάτες και κουνάβια), δύο ψηφία που σχετίζονται με τον κατασκευαστή και οκτώ ψηφία ειδικά για κάθε ζώο.

chien αναγνώρισης
Πιστώσεις: Vetkit / iStock.

Το τατουάζ

Αυτή τη φορά, θα κάνουμε τατουάζ στο αυτί του ζώου (ή στον μηρό του) μια σειρά τριών/τεσσάρων αριθμών και τριών γραμμάτων. Για να γίνει αυτό, μια μικρή βελόνα θα τρυπήσει το δέρμα του και θα εναποθέσειμελάνι. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

  • Με δερματολόγο, ένα εργαλείο παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται για τα ανθρώπινα τατουάζ. Στους σκύλους, η διαδικασία πρέπει να γίνεται με γενική αναισθησία. Αυτή η τεχνική είναι μακράν η πιο δημοφιλής σήμερα.

  • Με πένσα τατουάζ. Αυτή είναι μια μάλλον σκληρή και επώδυνη μέθοδος που συνίσταται στη σύνθλιψη του αυτιού του ζώου ανάμεσα σε δύο κομμάτια, το ένα από τα οποία είναι επενδεδυμένο με πολλά σημεία που σχεδιάζουν τους χαρακτήρες του τατουάζ. Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς αναισθησία, δυστυχώς για τον σκύλο.

Chip VS τατουάζ: τι να επιλέξετε;

Γενικά, το τατουάζ χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο, επειδή έχει διάφορα μειονεκτήματα: συχνά απαιτείται αναισθησία, οι χαρακτήρες μερικές φορές είναι δύσκολο να διαβαστούν, η επιγραφή μπορεί να ξεθωριάσει με την πάροδο του χρόνου, είναι δύσκολο να την προσεγγίσετε με ένα επιθετικό ζώο ή φοβισμένο που δεν μπορεί να το αφήσει. τα αυτιά να χειραγωγούνται, τα νέα τατουάζ δεν σου επιτρέπουν πλέον να ταξιδεύεις στο εξωτερικό…

Μπροστά σε αυτό, το ηλεκτρονικό τσιπ έχει πολλά πλεονεκτήματα: είναι μόνιμο, δεν μπορεί να παραποιηθεί, ευανάγνωστο ακόμη και σε ταραγμένο σκύλο, απλό στην ένεση, δεν απαιτεί αναισθησία και δεν ηρεμεί, του επιτρέπει να ταξιδεύει παντού… Ωστόσο, έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα σε σύγκριση να κάνω τατουάζ: δεν είναι προφανές. Ένα άτομο που συναντά τον χαμένο σκύλο σας μπορεί να μην σκεφτεί έναν ψύλλο και να μην κάνει τα βήματα για να τον βρει. Ωστόσο, είναι δυνατό να το διορθώσετε με την προσάρτηση στο κολάρο του ζώου α μετάλλιο υποδεικνύοντας “Έχω ηλεκτρονικό τσιπ” (συχνά παρέχεται όταν τοποθετείται). Μια άλλη επιλογή είναι να κάνετε μια διπλή αναγνώριση: το μικροτσίπ ΚΑΙ το τατουάζ (μπορεί απλά να είναι ένα “P” – σαν τσιπ – καταχωρημένο στο αυτί του).

chien αναγνώρισης
Πιστώσεις: Yana Yankova / iStock.

Πότε και πώς να αναγνωρίσετε τον σκύλο σας;

Για να κάνετε τατουάζ ή να κάνετε τσιπ σε ένα ζώο, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το μεταφέρετε στο κτηνιατρικός. Γενικά, αυτό γίνεται κατά την πρώτη επίσκεψη. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, ο ιατρός θα συμπληρώσει το αρχείο ταυτότητας και θα διευθετήσει όλες τις διατυπώσεις.

Οι κτηνίατροι είναι οι μόνοι επαγγελματίες εξουσιοδοτημένοι να εμφυτεύουν ηλεκτρονικά τσιπ. Παρόλα αυτά, το αδειούχοι καλλιτέχνες τατουάζ έχουν επίσης το δικαίωμα να κάνουν τατουάζ, αλλά μόνο σε σκύλους κάτω των 4 μηνών, χρησιμοποιώντας πένσα και χωρίς αναισθησία.

Ποια είναι η χρήση της αναγνώρισης ενός ζώου;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που έχουμε περιγράφεται λεπτομερέστερα σε άλλο άρθρο. Αυτό σας επιτρέπει να βρείτε τον χαμένο σας σκύλο, να ταξιδέψετε μαζί του στο εξωτερικό, να αποδείξετε την ταυτότητά του, να δείξετε ότι σας ανήκει, να διασφαλίσετε τη δημόσια υγεία και την ευημερία των ζώων… Δεν είναι μόνο θέμα υποχρέωσης, είναι επίσης πολύ χρήσιμο για σένα και για την κοινωνία.

Προσέξτε να ενημερώσετε τα δεδομένα σας

Η αναγνώριση είναι πραγματικά αποτελεσματική μόνο εάν τα στοιχεία σας είναι ενημερωμένα. Έτσι, σε περίπτωση αλλαγή (μετακίνηση, νέος αριθμός τηλεφώνου, απώλεια του ζώου…), μην ξεχάσετε να επικοινωνήσετε με το I-CAD. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας χαμένος σκύλος επιστρέφει στον κτηνίατρο, αλλά είναι αδύνατο να προσεγγίσει τα αφεντικά του, γιατί τα στοιχεία επικοινωνίας τους δεν ισχύουν πλέον…

Written by admin

Ξέρουν τα σκυλιά να μετράνε;

Οι κορυφαίες 20 αγαπημένες ράτσες σκύλων των Γάλλων το 2020