in

Τα σκυλιά έχουν επίσης μια εφηβική κρίση

Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών, οι σχέσεις γονέα-παιδιού και αφέντη-σκυλιού έχουν πολύ περισσότερες ομοιότητες από ό,τι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί, και οι δύο ορμονικά μόνο συμπεριφορικά… Και όπως φαίνεται, οι μπάλες μας περνούν και την εφηβική τους κρίση!

Ααααχ η εφηβεία…

Η εφηβεία ορίζεται ως α στάδιο ανάπτυξης, μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσης, κατά την οποία λαμβάνει χώρα η εφηβεία. Η ανάπτυξη επιταχύνεται, ο εγκέφαλος αναδιοργανώνεται, συμβαίνουν σημαντικές ορμονικές αλλαγές, αναπτύσσονται σεξουαλικά χαρακτηριστικά και το άτομο γίνεται ικανό για τεκνοποίηση.

Η εφηβεία στα ανθρώπινα όντα ξεκινά γύρω στην ηλικία των 10 ετών για τα κορίτσια και των 11 για τα αγόρια. Τα σκυλιά, από την άλλη, το φτάνουν στο ηλικίες Διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθός τους: περίπου 5-6 μήνες στις μικρόσωμες φυλές, 7-10 μήνες στις μεσαίες φυλές και έως 18-24 μήνες στις μεγαλόσωμες.

έφηβοι σκύλοι κρίσης
Πιστώσεις: Nickpo/iStock.

Οι επιληπτικές κρίσεις σε σκύλους και ανθρώπους σε εφήβους έχουν πολλές ομοιότητες

Στην εργασία τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επιστολές Βιολογίας, μια ομάδα Βρετανών ερευνητών συνέκρινε την εφηβεία σκύλων και ανδρών. Σε αυτά τα τελευταία, κατέχει κάποια χαρακτηριστικά καλά αποφασισμένη. Τρεις είναι που βγαίνουν συχνά και φαίνεται ότι βρίσκονται και σε σκυλάκια…

1. Πρόωρη εφηβεία σε περίπτωση επισφαλούς προσκόλλησης

Έχει αποδειχθεί ότι οι τρόποι της εφηβείας μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο τηςπροσκόλληση που δένει το παιδί και τους γονείς του. Γενικά, όταν είναι εύθραυστο, επισφαλές και ξεχειλίζει από ανασφάλεια, ο νέος φτάνει νωρίτερα στην εφηβεία.

Οι ερευνητές λοιπόν ήθελαν να μάθουν αν αυτό συνέβαινε και στα σκυλάκια. Για να το κάνουν αυτό, ακολούθησαν 70 μελλοντικούς σκύλους-οδηγούς τυφλών. Ήταν θηλυκά διαφόρων ράτσων (Λαμπραντόρ, Γκόλντεν Ριτρίβερ, Γερμανικός Ποιμενικός ή Μίγρης). Η προσκόλλησή τους με τον ιδιοκτήτη τους μετρήθηκε χρησιμοποιώντας δύο παραμέτρους: αυξημένη αναζήτηση προσοχής (π.χ. τάση να κάθεται κοντά στον αφέντη του) και το αγωνία σε περίπτωση χωρισμού (π.χ. διέγερση, τρόμος).

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να παρατηρήσουν ότι οι γυναίκες με τις υψηλότερες βαθμολογίες (που υποδηλώνουν ανασφαλείς δεσμούς) είχαν ακατέργαστος προηγούμενη ζέστη. Η τάση που παρατηρείται στους ανθρώπους, επομένως, παρατηρείται και στα μαλλιά μας.

2. Αντικρουόμενες σχέσεις

Η ανθρώπινη εφηβεία είναι ένας πολύπλοκος χρόνος σχέσης. Όλες αυτές οι ορμονικές αλλαγές συχνά συμβαδίζουν αλλαγές διάθεσηςευερεθιστότητα, ανάγκη διαφοροποίησης, επιθυμία για αυτονομία και αντικρουόμενες σχέσεις με τα άτομα που φροντίζουν τον νέο.

Τι γίνεται όμως με τα σκυλάκια; Για να απαντήσουν σε αυτό, οι ερευνητές αυτή τη φορά μελέτησαν τοεξέλιξη της υπακοής δύο άλλων ομάδων σκύλων: πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εφηβεία τους. Στη μελέτη συμμετέχουν σχεδόν 400 ζώα, αρσενικά και θηλυκά. Αντιμέτωποι με μια προηγουμένως διδαχθείσα και κατακτημένη εντολή (π.χ.: κάτσε), αποδεικνύεται ότι τα σκυλάκια έκαναν πολύ πιο συχνά αποτελέσματα πριν και μετά την εφηβεία τους παρά κατά τη διάρκεια αυτής.

Ωστόσο, αυτή η πτώση στην εφηβική αντιδραστικότητα ήταν ειδικά για τις εντολές του κυρίου τους. Αντίθετα, όταν η ίδια εντολή ήρθε από έναν άγνωστο, τα ζώα ήταν ακόμη πιο υπάκουα όταν έφτασαν στην εφηβεία… Ναι, ναι, καλά διαβάσατε! Το σκυλάκι σας σε μια εφηβική κρίση θα τείνει να αγνοεί τις εντολές σας, αλλά όχι αυτές των άλλων!

3. Πιο έντονες συγκρούσεις σε περίπτωση εύθραυστης προσκόλλησης

Τέλος, στους ανθρώπους, έχει παρατηρηθεί ότι εάν η προσκόλληση γονέα-παιδιού είναι εύθραυστη, οι συγκρούσεις είναι συχνά πιο σημαντικές. Με τα σκυλάκια βλέπουμε την ίδια τάση. Σε κάθε περίπτωση, αυτό παρατήρησαν οι ερευνητές μελετώντας πιο προσεκτικά μια από τις ομάδες σκύλων από το προηγούμενο σημείο. Αποδεικνύεται ότι οι συμπεριφορές σύγκρουσης στην εφηβεία ήταν πολλές πιο έντονο σε ζώα με επισφαλή προσκόλληση στο αφεντικό τους.

έφηβοι σκύλοι κρίσης
Credits: Andrewginns/iStock.

Μια περαστική φάση

Η εφηβεία του ζώου σας μπορεί να είναι ένα ευαίσθητο στάδιο για διαχείριση, αλλά είναι σημαντικό να μην ενθουσιαστείτε πολύ και να μην απομακρύνεσαι λόγω των δυσκολιών, γιατί αυτό θα τους έκανε μόνο χειρότερους. Πράγματι, αυτή η μελέτη έδειξε ότι ένα συγκεκριμένο γεγονός επηρεάζει σαφώς τη διαδικασία: οι συναισθηματικοί δεσμοί που ενώνουν τις μπάλες μαλλιών και τους κυρίους τους. Και διαμορφώνονται εν μέρει από τη συμπεριφορά των ιδιοκτητών.

Επιπλέον, αυτή η περίπλοκη περίοδος μερικές φορές οδηγεί σε εγκαταλείπει. Το ζώο αρχίζει να προκαλεί προβλήματα: δεν είναι πλέον ένα πολύ χαριτωμένο και εύπλαστο μικρό κουτάβι. Κατά συνέπεια, κάποιοι αφέντες ρίχνουν την πετσέτα και εγκαταλείπουν τον σκύλο τους. Η εφηβεία είναι η ηλικία που επηρεάζεται περισσότερο από τις επιστροφές στα καταφύγια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες να καταλάβουν ότι ναι, το σκυλάκι τους μπορεί να περάσει μια συγκεκριμένη φάση, ωστόσο είναι μόνο παροδική. Θα περάσει.

Θα σας αρέσει επίσης:

Είναι αποδεδειγμένο από την επιστήμη: τα σκυλιά είναι δίπλα μας στις δύσκολες στιγμές

Γιατί μας αγγίζει το βλέμμα των σκύλων;

Έχουν οι σκύλοι αίσθηση του χρόνου;

Written by admin

American Staffordshire Terrier, τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για αυτόν τον εξαιρετικό σκύλο

5 καλοί λόγοι για να έχεις σκύλο