Αυτή η ερώτηση μπορεί να φαίνεται απλή και αβλαβής, αλλά φανταστείτε ότι περιλαμβάνει ένα πολύ βαθύτερο στοιχείο: την αυτογνωσία. Τα έχουν τα σκυλιά; Για να μπορέσετε να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας σε έναν καθρέφτη, πρέπει να γνωρίζετε ότι είστε άτομο και ότι είναι η αντανάκλασή μας. Πολλές μελέτες έχουν γίνει για το θέμα. Λοιπόν, οι σκύλοι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη; Σας ταξιδεύουμε στα βάθη του συνείδηση κυνικός !
Αυτογνωσία: τι είναι;
Είναι η ικανότητα να αναγνωρίζει τον εαυτό του ως ξεχωριστό άτομο άλλων ατόμων: κατανοήστε την έννοια του ” και ‘γώ το ίδιο “ και του ” το άλλο “. Έχει να κάνει με το να έχεις επίγνωση της ατομικότητάς σου: της δικής σου εμφάνισης, των συναισθημάτων σου, των πράξεών σου, της ταυτότητάς σου… Από καιρό πίστευαν ότι ήταν κατάλληλο για τον άνθρωπο : τι το διαφοροποιούσε από το ζώο.
Είναι επίσης απαραίτητο να καταλάβουμε ότι οι άλλοι έχουν διαφορετικές σκέψεις και γνώσεις από τις δικές μας (θεωρία του νου): τα πολύ μικρά παιδιά δεν είναι ικανά γι’ αυτό, επομένως νομίζουν ότι ο καθένας ξέρει αυτό που ξέρει χωρίς να χρειάζεται να το πει. Τι γίνεται λοιπόν με τα ζώα;

Το τεστ καθρέφτη: αναγνωρίζουν οι σκύλοι τον εαυτό τους στον καθρέφτη;
Ο Gordon Gallup, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ανέπτυξε ένα τεστ για την αξιολόγηση της αυτογνωσίας σε ένα ζώο. Πρόκειται για την τοποθέτηση α κόκκινο σημάδι στο σώμα του εξεταζόμενου, σε σημείο που δεν μπορεί να δει μόνος του (π.χ. το μέτωπό του), στη συνέχεια να το βάλει μπροστά σε καθρέφτης. Αν γνωρίζει ότι είναι η δική του εικόνα, τότε θα αρχίσει να το κάνει να αγγίξω η μάρκα ή να μετακινήσω να το παρατηρήσει καλύτερα και να καταλάβει γιατί έχει αλλάξει η εικόνα του.
Διάφορα ζώα τα κατάφεραν η δοκιμή θαυμάσια: ο ελέφαντας, το δελφίνι, η φάλαινα δολοφόνος, τα πρωτεύοντα θηλαστικά (ο μπονόμπο, ο χιμπατζής και ο ουρακοτάγκος), ορισμένα πουλιά (η κίσσα, το περιστέρι), τα ψάρια (το πιο καθαρό σκούρο) ακόμα και τα μυρμήγκια! Και για τη μεγαλύτερη χαρά σας: εδώ είναι ένα βίντεο με δελφίνια κατά τη διάρκεια της δοκιμής τους!
Ωστόσο, ο σκύλος απέτυχε. Είτε αντιμετωπίζει την αντανάκλασή του σαν να ήταν άλλο ζώο, είτε την αγνοεί εντελώς. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν προικισμένος με αυτογνωσία.
Ο Δρ Μπέκοφ στη διάσωση
Εδώ μπαίνει ο Δρ Marc Bekoff, εξοργισμένος από τόσο πολύ ανθρωπομορφισμό. Πράγματι, αυτό το πολύ βιαστικό συμπέρασμα έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις. Αυτό το τεστ λαμβάνει ως προαπαιτούμενο τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Όμως τα σκυλιά δεν έχουν την ίδια συμπεριφορά, ούτε τις ίδιες αξίες με τους άνδρες! Ίσως αναγνωρίζουν την αντανάκλασή τους αλλά απλώς δεν αντιδρούν γιατίδεν τους νοιάζει πώς φαίνονταισε αντίθεση με τους ανθρώπους.
Επιπλέον, φυσικά οι άντρες αντιλαμβάνονται τον κόσμο με τα μάτια τους. Ωστόσο τα σκυλιά το κάνουν ειδικά με την τρούφα τους! ΕΓΩ’μυρωδιά είναι η πιο ανεπτυγμένη τους αίσθηση. Δίνουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή στα οσφρητικά ερεθίσματα παρά στα οπτικά ερεθίσματα. Το πρόβλημα μπορεί απλώς να βρίσκεται στο νόημα που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της αυτογνωσίας. Τι κι αν δεν ήταν η σωστή ερώτηση « αναγνωρίζουν οι σκύλοι τον εαυτό τους στον καθρέφτη; »περισσότερο « αναγνωρίζουν τα σκυλιά ο ένας τον άλλον από τη μυρωδιά; » ?

Ο σκύλος μυρίζει τον «εαυτό του»
Ο Δρ. Bekoff έχει λοιπόν αναπτύξει ένα άλλο πείραμα: «Το τεστ κίτρινου χιονιού». Για 5 χειμώνες μάζευε το χιόνι που είχε ουρήσει ο σκύλος του, ο Jethro, και το μετέφερε αλλού στην άκρη του δρόμου. Στη συνέχεια επανέλαβε τη διαδικασία με ούρα από άλλα σκυλιά. Επομένως, αυτά τα διαφορετικά «κίτρινα χιόνια» δεν ήταν πλέον αναγνωρίσιμα από τη θέση τους. Τελικά, ο επιστήμονας περπάτησε ξανά τον Jethro κατά μήκος του μονοπατιού. Οι παρατηρήσεις του μιλούν από μόνες τους: το ζώο σταματούσε σε κάθε «κίτρινο χιόνι» και το μύριζε, αλλά περνούσε πολύ περισσότερο χρόνο σε αυτές των άλλων σκύλων και ούρησε μόνο πάνω τους. Ο Jethro λοιπόν μπόρεσε αναγνωρίστε τη δική σας μυρωδιά : να μυρίζει τον «εαυτό» του.
Διάφορες άλλες δοκιμές βασισμένες στην ίδια αρχή (όπως το «sniff test of self-recognition» από τον Dr. Gatti) πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια στο εργαστήριο, υπό πιο ελεγχόμενες συνθήκες, με περισσότερα ζώα και περισσότερες παραλλαγές. Και παρατηρήθηκαν τα ίδια αποτελέσματα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά να ανακαλύψουμε για το θέμα και για τη συνείδηση των ζώων γενικότερα. Φαίνεται όμως ότι αυτά τα μικρά σκυλάκια είναι πολύ πιο έξυπνο από όσο νομίζεις…
Θα σας αρέσει επίσης:
Η επιστήμη έχει μιλήσει: Στα σκυλιά δεν αρέσουν οι άνθρωποι που είναι κακοί με τους ιδιοκτήτες τους
Η ιστορία της Laïka, του σκύλου αστροναύτη
Εδώ είναι η ιστορία της Γκόμπι, του μικρού σκυλιού που τρέχει μαραθώνιους!