in

τα σκυλιά είναι δίπλα μας στις δύσκολες στιγμές

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να αισθάνεσαι και να μοιράζεσαι τα συναισθήματα των άλλων. Νοιαζόμαστε για τους άλλους και άρα θέλουμε Βοήθησέ τους. Τα σκυλιά φαίνεται να έχουν ενσυναίσθηση. Και όπως φαίνεται, αυτό πιστεύει και η επιστήμη!

Ένα σκυλάκι, ο αφέντης του και ένας ξένος

ΕΝΑ ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ. Custance, αποφάσισε να μελετήσει τις ικανότητες ενσυναίσθησης των αγαπημένων μας γουνοφόρων. Για να γίνει αυτό, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα. Η δουλειά τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γνώση των Ζώωνμελετά τη συμπεριφορά του 18 σκυλιά.

Οι δοκιμές έγιναν με κάθε ιδιοκτήτη, στο σαλόνι, ώστε τα ζώα να αντιδράσουν με τον πιο φυσικό τρόπο. Κάθε σκύλος βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με 2 άτομα: τον αφέντη του και έναν άγνωστο. Αυτοί οι 2 πρωταγωνιστές βάζουν τον εαυτό τους να μιλήσει, να τραγουδήσει ή να κλάψει ο καθένας έχει τη σειρά του. Τους δόθηκε εντολή να διατηρήσουν την ίδια ένταση και τις ίδιες χειρονομίες σε όλες τις αλληλεπιδράσεις.

Η αντίδραση των σκύλων

Κατά τη διάρκεια της συζητήσεις ή μερικά βουητό παράξενο, τα ζώα έτειναν να μένουν παθητικόςνα περπατήσει ή να παίξει μόνος.

Ils πλησίαζαν πολύ πιο συχνά από τον κύριό τους ή από το άγνωστο, όταν έκλαιγε. Στη συνέχεια τα σκυλάκια κοίταξαν το άτομο, πήγαν προς το μέρος τους, το άγγιξαν, το μύρισαν ή το έγλειψαν. Και το έκαναν με μια μάλλον υποχωρητική στάση, το κεφάλι κάτω, τα αυτιά πίσω, η ουρά ανάμεσα στα πόδια…

σκύλος γλείφει αφέντη
Credits: Solovyova / iStock

Ήταν πραγματικά ενσυναίσθηση;

Αν δεν ήταν καθαρά αλτρουιστική ενσυναίσθηση και αν αυτά τα σκυλιά στην πραγματικότητα αναζητούσαν μόνο τη δική τους άνεση μπροστά σε μια άτυπη κατάσταση που τους στρεσάρει, οπότε δεν θα είχαν απευθυνθεί ποτέ στον αλλοδαπό. Θα πήγαιναν στον αφέντη τους κάθε φορά. Ωστόσο, δεν ήταν έτσι. Όταν ο ξένος έκλαψε, αντί να πλησιάσουν τον αφέντη τους, τα σκυλιά μύρισαν και έγλειψαν τον ξένο.

Η απάντηση των σκύλων δεν ήταν όχι απλώς μια περιέργεια μπροστά στην ασυνήθιστη συμπεριφορά των 2 ατόμων. Αν ήταν έτσι, τα ζώα θα είχαν αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις παράξενες συμπεριφορές: κλάματα ΚΑΙ βουητά περίεργα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του πειράματος, τα σκυλιά ήρθαν πολύ πιο κοντά όταν το άτομο έκλαιγε παρά όταν βούιζε.

Επιπλέον, το«υποχωρητική» στάση σκυλάκια στο πρόσωπο των ανθρώπων με δάκρυα είναι αρκετά συμβατή με την ενσυναίσθηση. Αντίθετα, αν είχαν πλησιάσει με έναν χαρούμενο, ήρεμο ή σε εγρήγορση αέρα, δεν θα μπορούσε να μοιάζει με μια κοινή θλίψη.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, συμπεριφορά σκύλου τόσο πολύ όπως η ενσυναίσθηση. Το ίδιο αποχρωματίζονται προσθέτοντας ότι θα μπορούσε επίσης να εξηγηθεί από μια συναισθηματική μετάδοση (ο σκύλος είναι λυπημένος επειδή ο κύριός του είναι λυπημένος) σε συνδυασμό με προηγούμενη μάθηση (πλησιάζει επειδή η εμπειρία του τον έχει διδάξει ότι θα ανταμειφθεί – π.χ.: αγκαλιές – αν υποστηρίζει άτομο που βρίσκεται σε στενοχώρια).

Κύριος σκύλος υποστήριξης
Πιστώσεις: Bobex-73 / iStock

Τα σκυλάκια είναι πάντα εκεί για να μας προσεγγίσουν

Αντιμέτωπος με ένα άτομο που κλαίει, τα σκυλιά θα μπορούσαν να είχαν αντιδράσει με πολλούς τρόπους διαφορετικά: να το αγνοούν, να είναι σε εγρήγορση, να γίνονται περίεργοι, να αρχίζουν να παίζουν, να φοβούνται και να αναζητούν παρηγοριά για τον εαυτό τους, να φοβούνται και να απομακρύνονται, να ενεργούν κυρίαρχα προς το αδύναμο άτομο… Αλλά αυτό δεν ήταν έτσι. Τα σκυλάκια στο πείραμα, αντίθετα, επέλεξαν να έρθουν πιο κοντά στο άτομο σε στενοχώρια με ευγενικό και υποχωρητικό τρόπο για ναβοήθεια και από αυτόν προσφέρουν άνεση.

Οι δεσμοί που ενώνουν σκύλο και άνθρωπο πηγαίνουν σχεδόν πίσω 15 000 απαντ. Με το να ζουν μαζί μας, αυτά τα ζώα έχουν αρχίσει να μας καταλαβαίνουν όλο και καλύτερα. Έχουν καταστεί ικανοί να διαβάζουν τα πρόσωπά μας και να μαντεύουν τα συναισθήματά μας. Φαίνεται μάλιστα να δείχνουν ενσυναίσθηση, γιορτάζουμε τις χαρές μας μαζί μας και μοιραζόμαστε τις λύπες μας. Και σε δύσκολες καταστάσεις, είναι πάντα εκεί για να μας προσεγγίσουν.

επιστήμη της σιλουέτας
Συντελεστές: Freepics4you / Pixabay

Θα σας αρέσει επίσης:

Έχουν οι σκύλοι αίσθηση του χρόνου;

Η μνήμη των σκύλων

Αυτή είναι η ανθρώπινη ηλικία του σκύλου σας

Written by admin

Ο Βελγικός Ποιμενικός, τα απαραίτητα για αυτό το όμορφο ζώο

περισσότερο αρσενικό ή θηλυκό;