in

Το αγγλικό σέττερ, ένα γοητευτικό κυνηγετικό σκυλί

Αυτός ο υπέροχος σκύλος κατάδειξης κατάγεται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Διακρίνεται από τα άλλα για το υπέροχο στιγματισμένο φόρεμά του και το κομψό του ρουλεμάν. Εκτός από ένα πολύ όμορφο σκυλί, αποδεικνύεται ένας αξιολάτρευτος σύντροφος ζωής. Ανακαλύψτε το Αγγλικό Σέττερ!

Η ιστορία του αγγλικού σέτερ

Αγγλικό Σέττερ που καλπάζει στην παραλία
Συντελεστές: Jane Faizullin / iStock

Το Αγγλικό Σέττερ πιθανότατα κατάγεται από μια ράτσα μακρυμάλλης μυτερού σκύλου ισπανικής καταγωγής. Χρησιμοποιήθηκε τον Μεσαίωνα για το κυνήγι πουλερικών. Τον 19ο αιώνα, ο Sir Edward Laverack, ο οποίος θεωρείται ο ιδρυτής της ράτσας, έκανε την εκτροφή των Setters, επιλέγοντας τα πιο γενναία και όμορφα μοντέλα. Το 1860, παρουσίασε τα πρώτα του κουτάβια ως Αγγλικά Σέττερ, αλλά το πρότυπο της φυλής δεν καθιερώθηκε τελικά παρά το 2009! Σήμερα, το Αγγλικό Σέττερ είναι ο πιο διαδεδομένος σκύλος κατάδειξης στη Γαλλία και θεωρείται επίσης ένας από τους καλύτερους. Ένας σκύλος που δείχνει έχει την ιδιαιτερότητα να κάθεται ακίνητος μπροστά στο θήραμά του μόλις το φτάσει. Από εδώ προέρχεται και το όνομά του, Setter, επειδή η θέση στάσης στα αγγλικά μεταφράζεται ως “to set”.

Το Αγγλικό Σέττερ, ένα κομψό και διάστικτο κυνηγετικό σκυλί

Αγγλικό σέτερ που στέκεται ποζάρει στο γρασίδι
Συντελεστές: CaptureLight / iStock

Το αγγλικό σέτερ, όπως όλα τα σκυλιά τύπου σέττερ, έχει ελαφρώς κυματιστό παλτό χωρίς να είναι σγουρό. Τις περισσότερες φορές, το φόρεμά του είναι διάστικτο, αλλά τα χρώματα είναι πολλά: καφέ και άσπρο, μαύρο και άσπρο, λεμόνι και άσπρο, πορτοκαλί και άσπρο, και μερικές φορές ακόμη και τρίχρωμο. Το κεφάλι του είναι επίμηκες και τα φουντουκιά έως καστανά μάτια του είναι πολύ εκφραστικά. Το σώμα του είναι μεσαίου μήκους και η μακριά, δασύτριχη ουρά του λεπταίνει σταδιακά στην άκρη. Το αγγλικό σέττερ ζυγίζει μεταξύ 25 και 30 κιλά και έχει ύψος μέχρι 68 εκατοστά στο ακρώμιο.

Το αγγλικό σέτερ, από πόιντερ σε σκύλο συντροφιάς

Κουτάβια αγγλικού σέττερ που παίζουν διελκυστίνδα
Συντελεστές: Jane Faizullin / iStock

Το αγγλικό σέτερ είναι ένα εξαιρετικά φιλικό σκυλί. Εκτός από εξαιρετικός κυνηγετικός σκύλος, είναι και πολύ ευχάριστος σκύλος συντροφιάς. Κοινωνικό, τόσο με ανθρώπους όσο και με ζώα, είναι το ιδανικό σκυλί για την οικογένεια. Επιπλέον, του αρέσουν ιδιαίτερα τα παιδιά με τα οποία είναι γενικά πολύ υπομονετικός και ευγενικός. Στο Αγγλικό Σέττερ αρέσει πολύ να παίζει και να ασκείται. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι ο τρυφερός και χαδιάρης σκύλος που γνωρίζετε μέσα στο σπίτι ανακτά πλήρως τα κυνηγετικά του ένστικτα μόλις βρεθεί έξω. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το Αγγλικό Σέττερ δεν είναι ένα εύκολο σκυλί στην ανατροφή. Αν δεν του κάνεις αρκετή άσκηση, θα το βρει μόνος του! Αλλά μπορεί να μην σας αρέσει πολύ…

Πόσο κοστίζει ένα αγγλικό σέτερ;

Η τιμή ενός καθαρόαιμου σκύλου μπορεί να εξαρτάται από την εκτροφή στην οποία θέλετε να το πάρετε. Κατά μέσο όρο, ένα Αγγλικό Σέττερ θα σας κοστίσει μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ για να αγοράσετε, αλλά υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να λάβετε υπόψη. Συγκεκριμένα η καταγωγή και μερικές φορές το φύλο του κουταβιού. Σε κάθε περίπτωση, να ευνοείτε πάντα τους μικροκαλλιεργητές που βάζουν πάνω απ’ όλα την ευημερία του σκύλου.

Written by admin

Μπορείτε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό με τον σκύλο σας;

Γιατί ο σκύλος μου γυρίζει πριν πάει για ύπνο;