in

το λέει η επιστήμη

Λέγεται συχνά ότι το τα σκυλιά μοιάζουν πολύ με τα αφεντικά τους. Είναι όμως αλήθεια; Τι λέει η επιστήμη; Μια ομάδα ερευνητών μόλις εξέτασε αυτό το ενδιαφέρον ερώτημα…

Πολύ παρόμοια σκυλάκια και ιδιοκτήτες…

Στην εργασία τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Εφαρμοσμένη Επιστήμη της Συμπεριφοράς των Ζώωνερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το Eötvös Loránd (Βουδαπέστη) προσπάθησαν να συγκρίνετε χαρακτήρα από 389 κυρίους και τα σκυλιά τους. Ήταν ενήλικες που είχαν ζήσει μαζί για τουλάχιστον δέκα μήνες και ζούσαν στην Ουγγαρία ή την Αυστρία.

Στην ανθρώπινη ψυχολογία, χρησιμοποιούμε συνήθως το Big Five Inventory (BFI) για την αξιολόγηση της προσωπικότητας ενός ατόμου. Είναι ένα έντυπο που αποτελείται από 44 ερωτήσεις σημειώνοντας 5 χαρακτηριστικά:
1. Το άνοιγμα : Είναι το άτομο περίεργο;
2. Ευσυνειδησία : είναι μάλλον τεμπέλης/ζαλισμένος ή αποτελεσματικός/οργανωμένος;
3. Η εξωστρέφεια : Είναι συγκρατημένος/μοναχικός ή ενεργητικός/κοινωνικός;
4. Συμφωνία : είναι φιλικός/συμπονετικός ή ανταγωνιστικός/ψυχρός;
5. Νευρωτισμός : Είναι συναισθηματικά σταθερός;

Αρχικά, οι επιστήμονες ζήτησαν από κάθε πλοίαρχο να συμπληρώσει αυτό το ερωτηματολόγιο, σημειώνοντας τη δική του προσωπικότητα. Στη συνέχεια τους ζήτησαν να συμπληρώσουν μια κυνική εκδοχή για το σκύλο τους. Αποτέλεσμα: οι ιδιοκτήτες έδωσαν τα σκυλάκια τους παρόμοια χαρακτηριστικά χαρακτήρα στους δικούς τους, και αυτό, στις 5 κατηγορίες. Αυτό με την ισχυρότερη συσχέτιση ήταν ο νευρωτισμός και ακολουθούσε η εξωστρέφεια.

Σαν Δάσκαλος σαν σκύλος
Συντελεστές: Andibreit / Pixabay.

Οι κύριοι αξιολόγησαν τα σκυλιά τους αντικειμενικά;

Σίγουρα, θα μου πείτε, αλλά ήταν όντως σύμφωνη η σημειογραφία των δασκάλων με την πραγματικότητα; Και θα έχετε δίκιο να αναρωτιέστε για αυτό! Στην πραγματικότητα, ” προβολή είναι μια κοινή προκατάληψη να πιστεύουμε ότι οι άλλοι έχουν τα ίδια συναισθήματα/στάσεις με εμάς. Ως εκ τούτου, μπορεί η εκτίμηση των ιδιοκτητών να μην είναι πολύ ακριβής και ότι αντίθετα τείνουν να αποδίδουν στα σκυλιά τους χαρακτηριστικά προσωπικότητας που είναι στην πραγματικότητα δικά τους.

Για να το μάθουν σίγουρα, οι ερευνητές επέλεξαν ένα δείγμα 61 δίδυμων ιδιοκτήτη-σκύλου, αλλά αυτή τη φορά ρώτησαν ένα άλλο πιο ουδέτερο μέλος της οικογένειας για να τα αξιολογήσει και τα δυο. Τα ερωτηματολόγια σκύλων που λήφθηκαν με αυτόν τον τρόπο συγκρίθηκαν στη συνέχεια με αυτά των πλοιάρχων (η αυτοαξιολόγηση του προηγούμενου σημείου και η νέα αξιολόγηση από συγγενή). Αποτέλεσμα: τα σκυλιά και τα αφεντικά τους έμοιαζαν πάντα πολύ, εκτός από το επίπεδο του ανοίγματος. Αυτό υποδηλώνει ότι στις άλλες τέσσερις κατηγορίες, οι αξιολογήσεις των ιδιοκτητών που είδαμε προηγουμένως ήταν αντικειμενικές και τα σκυλάκια όντως έμοιαζαν με τους ανθρώπους τους.

Γιατί οι αφέντες και τα σκυλιά τους έχουν τόσα κοινά;

Μια πρώτη πιθανότητα θα ήταν αυτό η προσωπικότητα του κυρίου τρίβεται σε αυτήν του σκύλου λόγω της συμβίωσης (ή το αντίστροφο). Σε αυτή την περίπτωση, όσο μεγαλύτερη είναι η κοινή διάρκεια ζωής, τόσο μεγαλύτερος θα πρέπει να είναι ο βαθμός ομοιότητας χειριστή-σκύλου. Αλλά κατά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι δεν ήταν έτσι…

Μια άλλη πιθανότητα μπορεί να συνοψιστεί με την παροιμία ” Τα πουλιά ενός φτερού συρρέουν μαζί “. Απεικονίζει μια έννοια της ψυχολογίας που ονομάζεται «θεωρία ομοιότητας-έλξης»: ο άνθρωπος τείνει να έρχεται πιο κοντά με ανθρώπους που του μοιάζουν. Και φαίνεται ότι συμβαίνει και με τα κατοικίδιά του.

Έτσι, ανάμεσα στα σκουπίδια που μας παρουσιάστηκαν στον εκτροφέα, συχνά επιλέγουμε το κουτάβι που έχει τη συμπεριφορά στην οποία αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας (π.χ.: ενεργητικό και παιχνιδιάρικο ή ήρεμο στη ζεστασιά σε μια γωνία). Αυτό μπορεί επίσης να γίνει ανάντη, με τον προσανατολισμό μας προς μια φυλή ο οποίος, χάρη στην επιλογή, έχει γενετική προδιάθεση να αναπτύξει ορισμένα χαρακτηριστικά χαρακτήρα σύμφωνα με τις αξίες μας.

Σαν Δάσκαλος σαν σκύλος
Συντελεστές: Jametlene Reskp / Unsplash.

Τι γίνεται με τα άτομα με πολλά σκυλιά;

Τα προηγούμενα αποτελέσματα ισχύουν ιδιαίτερα για άτομα που έχουν μόνο ένα σκυλάκι. Όταν έχουν περισσότερα από ένα, τα πράγματα γίνονται λίγο δύσκολα. Γενικάτα ζώα τότε μοιάζουν όλο και λιγότερο στους κυρίους τους σύμφωνα με αυτή τη μελέτη.

Ωστόσο, ένα ενδιαφέρον μοτίβο αναδύεται συχνά από τα δεδομένα: κάθε φουρνάκι στο νοικοκυριό έχει ένα από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του δασκάλου. Είναι λίγο σαν να το ο χαρακτήρας του ιδιοκτήτη είχε χωριστεί, στη συνέχεια μοιράστηκε σε όλα τα σκυλιά. Επομένως είναι συμπληρωματικά. Για παράδειγμα, αν είστε έξυπνοι, δραστήριοι και ονειροπόλοι, θα έχετε την τάση να επιλέξετε ένα σκυλάκι που είναι λίγο ιδιοφυές, άλλο ενεργητικό και ένα τρίτο χαμένο στον εσωτερικό του κόσμο…

Written by admin

Σουηδικός Ποιμενικός Spitz, το μικρό σκυλάκι Βίκινγκ με τον αέρα του λύκου

4 λύσεις για να κρατήσω τον σκύλο μου στις διακοπές