in

Το χιόνι και οι κίνδυνοι του για τον σκύλο σας

Ένα σκυλάκι που γλεντάει με τα αυτιά του στον αέρα στο χιόνι, τι όμορφη εικόνα, έτσι δεν είναι; Πόσο μάλλον που στους τετράποδους φίλους μας γενικά αρέσει πολύ το χιόνι! Για να τα αφήσετε, λοιπόν, να το απολαύσουν με ασφάλεια, μάθετε να αναγνωρίζετε τους λίγους κινδύνους που μπορεί να συναντήσετε στις εξόδους σας στο χιόνι.

κατάποση χιονιού

σκύλος με χιόνι στη μύτη
© kopophoto – iStock

Πολύ συχνά, όταν διασκεδάζουν στο χιόνι, τα σκυλιά έχουν την τάση να το καταπίνουν κατά λάθος. Κάποιοι το τρώνε και οικειοθελώς απλά επειδή τους αρέσει! Εξάλλου, ίσως αναρωτιέστε ποιο είναι το πρόβλημα αφού το χιόνι δεν είναι τίποτα άλλο από νερό. Λοιπόν, να ξέρετε ότι όταν το νερό αλλάζει κατάσταση από υγρό σε στερεό, άρα σε νιφάδες ή πάγο, αλλάζουν οι ιδιότητες του. Η υπερβολική κατάποση μπορεί να έχει συνέπειες στην υγεία, ιδίως προκαλώντας σοβαρή γαστρίτιδα «γαστρίτιδα χιονιού». Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να έχει επεισόδια διάρροιας.

αλάτι αποπάγωσης

Το χειμώνα, όταν το χιόνι αρχίζει να πέφτει, οι δρόμοι είναι αλατισμένοι για την ασφάλειά σας. Δυστυχώς, το ξεπάγωμα του αλατιού δεν είναι χωρίς επίδραση στο σκυλάκι σας. Πράγματι, είναι ένα ερεθιστικό που μπορεί να βλάψει τα μαξιλάρια και τα πόδια του σκύλου σας. Φυσικά, μπορείτε να συνεχίσετε να το περπατάτε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά θα πρέπει να ληφθούν ορισμένες προφυλάξεις, και συγκεκριμένα να διασφαλίσετε ότι ξεπλένετε πάντα καλά τα πόδια του με καθαρό νερό μετά από κάθε βόλτα. Το αλάτι του δρόμου είναι επίσης τοξικό εάν καταποθεί, εξ ου και η σημασία του να ξεπλένετε τα πόδια του σκύλου σας για να τον αποτρέψετε από το να το καταπιεί ενώ γλείφεται! Εάν έχετε ποτέ αμφιβολίες, να ξέρετε ότι τα κύρια συμπτώματα του α δηλητηρίαση από αλάτι στο δρόμο είναι η διάρροια, ο έμετος και οι κοιλιακές κράμπες.

Η αντήχηση του ήλιου

ο σκύλος και ο αφέντης του περπατούν στον ήλιο στο χιόνι
© Chalabala – iStock

Αν πάτε στα βουνά με τον σκύλο σας, προσέξτε την ηλιακή αντήχηση στο χιόνι! Πιθανότατα φοράτε γυαλιά ηλίου, αλλά το σκυλάκι σας δεν το κάνει. Αποφύγετε την έκθεση σε αυτό το φαινόμενο για μεγάλες χρονικές περιόδους. Εάν ο σκύλος σας πάσχει ήδη από οφθαλμική παθολογία, σας συνιστούμε να ζητήσετε συμβουλές από τον κτηνίατρό σας που θα σας καθοδηγήσει σχετικά με λύσεις για την προστασία του σκύλου σας. Προσέξτε επίσης τα ασπρομάλλα σκυλάκια! Το τελευταίο μπορεί πράγματι να πάρει γρήγορα ηλιακά εγκαύματα στα πιο ευαίσθητα σημεία όπου το τρίχωμα τους δεν είναι πολύ πυκνό (αυτιά, ρύγχος, κοιλιά, έσω μηρών). Σε αυτή την περίπτωση, σας συνιστούμε να κάνετε αίτηση αντηλιακό κατάλληλο για σκύλους με συντελεστή προστασίας τουλάχιστον 30.

πάγος και κρύο

Το κρύο του πάγου και η υγρασία του χιονιού στο οποίο υποβάλλεται ο σκύλος σας το χειμώνα μπορεί να προκαλέσει κάποια ταλαιπωρία. Γι’ αυτό πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός κατά τις εξόδους σας στο χιόνι και ακόμη περισσότερο κατά την επιστροφή σας. Το χιόνι τείνει να κατακάθεται με τη μορφή σφαιριδίων ανάμεσα στα τακάκια και στις τρίχες. Φροντίστε λοιπόν να τα αφαιρέσετε μετά την έξοδό σας. Επίσης στεγνώστε καλά τα πόδια του, ειδικά ανάμεσα στα μαξιλαράκια. Τέλος, αν βραχεί, μην το αφήσετε έτσι, απλά σκουπίστε το με μια πετσέτα ή στεγνώστε το με πιστολάκι στην πιο δροσερή ρύθμιση. Μην τον αφήσετε έξω και αφήστε τον να ζεσταθεί μέσα.

Written by admin

γιατί η μύτη του σκύλου μου γίνεται ροζ;

Το Skye Terrier, ένα μικρό σκυλί κατευθείαν από το αρχιπέλαγος των Εβρίδων