in

Το Azawakh, ένα λαγωνικό που εμπνέει ομορφιά και θαυμασμό

Όπως όλα τα λαγωνικά, το Azawakh είναι ένα επιβλητικό σκυλί. Πράγματι, παρά τη φινέτσα και την ελαφρότητα της κατασκευής του, εντυπωσιάζει με την παρουσία και την κομψότητά του. Τα πόδια και η ουρά του φαίνονται ατελείωτα, τόσο που δίνει την εντύπωση ότι γλιστράει όταν αρχίζει να κινείται. Οι ιδιαίτερα εναέριοι βηματισμοί του δίνουν έναν ελαφρώς σνομπ αέρα που τονίζεται από το γεγονός ότι είναι ένα αρκετά ανεξάρτητο και συγκρατημένο σκυλί.

Η μικρή ιστορία του Azawakh

Ο Azawakh τρέχει στο γρασίδι
Credits: alekta / iStock

Η μορφολογία του Azawakh και των λαγωνικών γενικά είναι τόσο διαφορετική από άλλα σκυλιά που ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν προέρχεται από τον λύκο, αλλά από ένα ξεχωριστό είδος. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η φυλή θα ήταν σίγουρα ανατολίτικης καταγωγής. Ακριβώς όπως άλλες ποικιλίες Sighthounds όπως το Sloughi, το Αφγανικό ή το Saluki, το Azawakh ζούσε στη νότια Σαχάρα για χιλιετίες με νομάδες κτηνοτρόφους Βερβερικής καταγωγής. Η λειτουργία του ήταν να φυλάει τα κοπάδια, αλλά επίσης προστάτευε τα στρατόπεδα και τους άνδρες από πιθανούς θηρευτές και άλλους κινδύνους. Ήταν τη δεκαετία του 1970 που η Ευρώπη υποδέχτηκε τους πρώτους Azawakhs που ήρθαν κατευθείαν από την Αφρική. Στην αρχή παρερμηνεύτηκαν με τον Sloughis με τον οποίο μοιάζουν πολύ. Το 1982, η φυλή Azawakh Greyhound αναγνωρίστηκε τελικά από την FCI.

Το Azawakh, ένα σκυλί με φινέτσα, αλλά δυνατό

Ο Azawakh τρέχει στο λιβάδι
Credits: alekta / iStock

Αυτό το Greyhound έχει μακρύ και λεπτό κεφάλι, το κρανίο του είναι σχεδόν επίπεδο. Το ρύγχος του είναι επίσης πολύ μακρύ και γίνεται πιο λεπτό στο τέλος. Το σώμα του είναι από την άλλη μάλλον κοντό και έρχεται σε αντίθεση με τα μακριά και λεπτά πόδια του, γεγονός που δίνει την εντύπωση ότι το Azawakh είναι πιο ψηλό παρά μακρύ. Σε γενικές γραμμές, το κρουπ του είναι ψηλότερα από το ακρώμιο του. Ο ξηρός και προεξέχων μυς του είναι πολύ ορατός κάτω από το λεπτό δέρμα του που καλύπτεται με πολύ κοντές τρίχες. Το χρώμα του τριχώματος του Azawakh μπορεί να ποικίλλει από ανοιχτό σαμπρέ έως σκούρο ελαφάκι. Οι φέροντες (μαύρες γραμμές μαλλιών) επιτρέπονται επίσης καθώς και η μαύρη μάσκα ή μια λευκή λίστα. Επιπλέον, για έναν διαγωνισμό, Τα λευκά σημάδια, το πλαστρόν, το πινέλο στο τέλος της ουράς καθώς και οι κάλτσες στα 4 πόδια είναι υποχρεωτικά.

Αυτό το μεγάλο λαγωνικό έχει μέγεθος 64 έως 74 cm για τα αρσενικά και 60 έως 70 cm για τα θηλυκά. Το βάρος του μπορεί να κυμαίνεται από 15 έως 25 κιλά. Ακόμα κι αν η εμφάνισή του δίνει την εντύπωση ενός εύθραυστου σκύλου, δεν είναι καθόλου έτσι! Πράγματι, από την προέλευσή του, αυτός ο σκύλος είναι σε θέση να αντέξει μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας. Πίνει και τρώει ελάχιστα και το πολύ πυκνό του δέρμα του επιτρέπει να κάνει κακό στον εαυτό του πολύ σπάνια.

Το Azawakh, ένας ανεξάρτητος αλλά αγαπητός σκύλος

Azawakh στην άκρη της παραλίας
Πιστώσεις: animalinfo / iStock

Όλοι οι λάτρεις των σκύλων που δεν γνωρίζουν καλά τα Greyhounds μπορούν πολύ γρήγορα να βρεθούν μπερδεμένοι από τη συμπεριφορά του Azawarh. Πράγματι, είναι τόσο ανεξάρτητος που συνηθίζουμε να τον συγκρίνουμε με γάτα! Ακόμη και μεγαλωμένος στο σπίτι σε ένα στοργικό σπίτι, παραμένει αρκετά ανεξάρτητος, ακόμη και άγριος. Αρκετά ντροπαλός και συγκρατημένος, γενικά δεν πλησιάζει άτομα που δεν γνωρίζει.

Παρόλα αυτά, μην ανησυχείτε, αυτός ο όμορφος σκύλος ξέρει επίσης να αγαπά. Είναι πολύ δεμένος με τον αφέντη του και ευγενικός με την οικογένειά του, μόνο που θα αποφασίσει πότε θα αγκαλιάσει. Είναι ένας σκύλος που εμπιστεύεται μόνο ανθρώπους που του φέρονται με σεβασμό. Επιπλέον, αν δοκίμαζε εγκατάλειψη ή κακομεταχείριση, θα τον έσπαγε και θα γινόταν ξανά «άγριος» μέχρι να ξαναβρεί την εμπιστοσύνη του άλλος, κάτι που μπορεί να πάρει πολύ χρόνο… Αυτός δεν είναι σκύλος δραπέτης, αλλά η ζωηρή του και φοβισμένο πνεύμα σημαίνει ότι μερικές φορές πρέπει να είσαι πολύ πειστικός για να τον φέρεις πίσω κοντά σου. Αν θέλετε ένα σκυλί εκπαιδευμένο στο δάχτυλο και στο μάτι, ξεχάστε το Azawakh αμέσωςγιατί σίγουρα δεν θα είναι αυτός που θα χρειαστείτε.

Ποιο είναι το τίμημα για να υιοθετήσετε ένα Azawakh;

Εάν θέλετε να υιοθετήσετε ένα λαγωνικό Azawakh, πρέπει πρώτα να γνωρίζετε ότι η τιμή του θα εξαρτηθεί από την αναπαραγωγή και επομένως από τη γενεαλογία του. Επομένως, μπορεί να ποικίλλει πολύ. Σε κάθε περίπτωση, για ένα Azawakh LOF, θα πάρει κατά μέσο όρο 1500 ευρώ.

Written by admin

Τα πιο δημοφιλή ονόματα σκύλων σε σχήμα Τ για το έτος 2022

ποιοι είναι οι λόγοι και πώς να το διορθώσετε;