in

Το Komondor, ένα ατημέλητο τσοπανόσκυλο

Αν και πολύ δημοφιλές, ακόμη και σεβαστό στην Κεντρική Ευρώπη, είναι αρκετά σπάνιο να συναντήσετε το Komondor στη Γαλλία. Αυτό συνδέεται εν μέρει με την αρχική του εμφάνιση, τουλάχιστον. Πράγματι, το παλτό του κάνει αμέτρητα dreadlocks τρομάζει τους υποψήφιους ιδιοκτήτες καθώς φαίνεται δύσκολο να διατηρηθεί! Ωστόσο, πίσω από αυτή τη χοντρή γούνα κρύβεται ένας σκύλος με μεγάλη καρδιά που αξίζει να γίνει γνωστός.

Η μικρή ιστορία του Komondor

Πόζα σκύλου Komondor
Credits: slowmotiongli / iStock

Η προέλευση του Komondor είναι αρκετά δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια, αν και εικάζεται ότι προέρχεται από την Ασία. Από την άλλη, αυτό για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι ότι αυτός ο σκύλος δεν είναι νέος! Στην πραγματικότητα, η φυλή εισήχθη στην Ουγγαρία τον 9ο αιώνα. Επιπλέον, η χώρα το θεωρεί πλέον πραγματική εθνική κληρονομιά. Οι πρόγονοί του θα ζούσαν δίπλα στους Μαγυάρους, νομάδες βοσκούς. Στη συνέχεια, οι Κομόνντορ εκτράφηκαν ως βοσκοί για να φυλάνε τα κοπάδια των προβάτων Racka καθώς και για να υπερασπιστούν τους Μαγυάρους. Χάρη στην πολύ ιδιαίτερη γούνα του, θα μπορούσε να συγχωνευθεί στο κοπάδι και να αναδυθεί ξαφνικά για να επιτεθεί σε αρπακτικά. Για αυτόν τον λόγο, μεταξύ άλλων, εκτιμάται ακόμη πολύ σε αυτόν τον κλάδο.

Ο Komondor, ένας σκύλος με άτυπη σωματική διάπλαση

Όταν συναντάτε έναν Komondor για πρώτη φορά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το θυμάστε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Αναγνωρίσιμο ανάμεσα σε χίλια, η πολύ ιδιαίτερη εμφάνισή του δεν περνά απαρατήρητη. Το μαύρο ή ιβουάρ-λευκό παλτό του που μοιάζει με πλεγμένα σχοινιά μπορεί να σας απογοητεύσει με την πρώτη ματιά. Επιπλέον, τα μαλλιά του μπορούν να φτάσουν σχεδόν τα 30 εκατοστά σε μήκος, αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Εάν θέλετε ο σκύλος σας να διατηρήσει αυτή την αυθεντική και ρουστίκ πλευρά, σίγουρα δεν θα χρειαστεί να το βουρτσίσετε. Ένα μπάνιο από καιρό σε καιρό είναι υπεραρκετό. Αυτός ο μεγάλος σκύλος μπορεί να έχει μέγεθος μεταξύ 65 cm και 80 cm στο ακρώμιο και ζυγίζει μεταξύ 50 και 60 kg όταν είναι αρσενικό. Όσο για τα θηλυκά, μπορούν να φτάσουν τα 70 εκατοστά και το βάρος τους από 40 έως 50 κιλά. Το κεφάλι του είναι ογκώδες όπως το υπόλοιπο σώμα του και τα μάτια του είναι συνήθως σκούρα καφέ.

Ο Komondor, ένας προστατευτικός και συγκροτημένος σκύλος

Μακρυμάλλης λευκός σκύλος ξαπλωμένος στο γρασίδι
Πιστώσεις: sssss1gmel / iStock

Έχοντας διατηρήσει τα ένστικτα του βοσκού, το Komondor θα είναι ένας πολύ καλός σκύλος φύλακας. Μπορείτε να βασιστείτε σε αυτόν για να σας προστατεύσει αφού αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο διαπρέπει. Σκύλος μάλλον ανεξάρτητος και αγάπαστος, δεν αγαπά τα χάδια. Ωστόσο, παραμένει ένας σκύλος προσκολλημένος στον αφέντη του, τον οποίο θα προστατεύει από όλες τις πιθανότητες. Ήρεμος και συγκροτημένος, ο Komondor είναι και ο φίλος των παιδιών που μπορούν να παίξουν μαζί του άφοβα. Τέλος, αυτό το μεγαλόσωμο τσοπανόσκυλο δύσκολα θα εκτιμήσει τη ζωή στην πόλη. Χρειάζεται ανοιχτούς χώρους και φύση. Γι’ αυτό η ζωή στην επαρχία θα τον κάνει πολύ πιο ευτυχισμένο και θα ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες του.

Πόσο κοστίζει η υιοθεσία ενός Komondor;

Σε μια χώρα όπου η φυλή είναι πιο κοινή, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας καθαρόαιμος σκύλος Komondor μπορεί να κοστίζει από $800 έως $1200. Ωστόσο, στη Γαλλία, η φυλή είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένη και οι κτηνοτρόφοι είναι σπάνιοι. Γι’ αυτόν τον λόγο μάλλον θα χρειαστεί να μετρήσετε από 1200 έως 1600 ευρώ.

Αν η άτυπη σωματική διάπλαση του Komondor σε κάνει να σκάσεις, γνωρίζουν ότι δυστυχώς οι κτηνοτρόφοι είναι αρκετά σπάνιοι στη Γαλλία. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά που μπορείτε να βρείτε απλά εδώ !

Written by admin

ποιοι ειναι οι κανονισμοι?

Τι μπορεί να ονειρευτεί ο σκύλος μου;