in

Το Lhasa Apso, ένα κομψό σκυλάκι κατευθείαν από το Θιβέτ

Έχετε ακούσει ποτέ για το Lhasa Apso; Αυτό το μικρό σκυλάκι πήρε το όνομά του από την πρωτεύουσα του Θιβέτ από την οποία κατάγεται, τη Λάσα. Το δεύτερο μέρος του ονόματός του Άψω σημαίνει τριχωτό. Παρεμπιπτόντως, το πλήρες όνομα Lhasa Apso υποδηλώνει επίσης μια ράτσα μακρυμάλλης κατσίκας. Ωστόσο, το πραγματικό όνομα αυτού του σκύλου είναι Apso Seng Kyi που σημαίνει βρυχηθμός λιονταριών, ακριβώς αυτό!

Η ιστορία της Λάσα Άψο

Μακρυμάλλης λευκός σκύλος που τρέχει στο γρασίδι
Chien : f8grapher / iStock

Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή, το Lhasa Apso είναι επομένως ένα μικρόσωμο σκυλί με καταγωγή από το Θιβέτ. Θα ήταν το αποτέλεσμα μιας διασταύρωσης μεταξύ του Θιβετιανού Τεριέ και του Θιβετιανού Σπάνιελ. Αυτή η πολύ αρχαία φυλή εκτράφηκε εν μέρει σε βουδιστικά μοναστήρια και σε χωριά κοντά στη Λάσα, την πρωτεύουσα και ιερή πόλη του Θιβέτ. Ο σκοπός των μικρών σκυλιών ήταν να προσέχουν ναούς και μοναστήρια. Αυτός ο πολύ σημαντικός ρόλος τους έχει δώσει τον τίτλο του ιερού σκύλου. και, σύμφωνα με την πεποίθηση της εποχής, η ψυχή του νεκρού μπήκε στο σώμα του μικρού σκυλιού. Επειτα, η Lhasa Apso εισήχθη στην Ευρώπη στις αρχές του 20ου αιώνα, γιατί παλαιότερα απαγορευόταν αυστηρά το εμπόριο ιερών σκύλων. Η τυποποίηση της φυλής είναι πολύ πρόσφατη αφού χρονολογείται από τη δεκαετία του 2000.

Η Λάσα Άψο, ένα μικρό γούνινο σκυλί

Τρία μικρά μακρυμάλλη σκυλιά κάθονται στο γρασίδι
Credits: slowmotiongli / iStock

Η γούνα της Lhasa Apso είναι πολύ εντυπωσιακή. Τα μαλλιά του είναι μακριά, λεία και άφθονα. Τα παλτά είναι πολύ διαφορετικά σε αυτή τη φυλή. Επιπλέον, βρίσκουμε συμπαγή χρώματα όπως χρυσό, γκρι, μαύρο, λευκό, άμμο, μέλι, σχιστόλιθο ή καπνιστό, αλλά και η μοτίβο ρόμπα, δηλαδή πολλά χρώματα ανακατεμένα μεταξύ τους. Τα αυτιά του από μακριά μαλλιά κρέμονται και τα μικρά μάτια του είναι γενικά σκούρα. Όσο για τη συνολική εμφάνιση του αμαξώματος της Lhasa Apso, είναι αρκετά καλή. αναλογικό και συμπαγές. Η ουρά του δεμένη ψηλά μεταφέρεται στην πλάτη του. Το Lhasa Apso έχει μέγιστο μήκος 30 cm στο ακρώμιο για το αρσενικό και λίγο λιγότερο για το θηλυκό. Ζυγίζει από 5 έως 7 κιλά ανάλογα με το μέγεθος και το φύλο. Άρα είναι πραγματικά α μικροσκοπικό σκυλάκι!

Η Lhasa Apso, ένας μικρός υπερ-προσαρμόσιμος σκύλος φύλακας

Γκρίζο και άσπρο μακρυμάλλη σκυλί με χτένισμα
Πιστώσεις: GlobalP / iStock

Αν και το τρίχωμα δεν κάνει απαραίτητα τον μοναχό, στην περίπτωση του Lhasa Apso η σωματική του διάπλαση ταιριάζει απόλυτα με τη λειτουργία του ως σκύλου συντροφιάς. Αυτό το πολύ στοργικό και αφοσιωμένο σκυλάκι λατρεύει να είναι κοντά στον αφέντη του τόσο πολύ που είναι πιθανό να σας ακολουθήσει στο σπίτι. Εξάλλου, η Lhasa Apso τείνει να υποφέρουν από υπερπροσκόλληση, οπότε φροντίστε να του αφήσετε χώρο αναπτύξουν την ανεξαρτησία τους. Μικρός σε μέγεθος, είναι ωστόσο εξαιρετικός σκύλος φύλακας. Αν είστε ύποπτοι με αγνώστους, δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να σας προειδοποιήσουμε εάν οι εισβολείς προσπαθήσουν να πλησιάσουν. Ωστόσο, εμπιστεύεται εύκολα ανθρώπους στους οποίους δεν αποδίδει κακές προθέσεις. Ένα ήρεμο σκυλάκι, δεν έχει κανένα πρόβλημα να παίζει με τα παιδιά που λατρεύει, αρκεί να έχουν σεβασμό και φροντίδα, Περιττό να πω.

Πόσο κοστίζει ένα Lhasa Apso;

Για να υιοθετήσετε μια μικρή Lhasa Apso στο σπίτι σας, θα πρέπει να πληρώσετε από 800 έως 1500 ευρώ! Η τιμή ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την καταγωγή του σκύλου καθώς και το φύλο του. Σε κάθε περίπτωση, το Lhasa Apso παραμένει ένα αρκετά ακριβό σκυλί.

Written by admin

Παίρνοντας το σκύλο σας στο γραφείο: και γιατί όχι;

Πώς να αναγνωρίσετε τα σήματα ενός σκύλου που αισθάνεται ότι απειλείται;