in

Το Rhodesian Ridgeback, ένα σκυλί με το παρατσούκλι το λιοντάρι

Με το παρατσούκλι ο σκύλος των λιονταριών, το Rhodesian Ridgeback πήρε το όνομά του από τη χρήση του στο κυνήγι λιονταριών στη Νότια Αφρική, τη χώρα καταγωγής του. Αν το κυνήγι (κυρίως κάπροι και μεγάλα θηράματα) παραμένει ένα από τα δυνατά του σημεία, χρησιμοποιείται πλέον περισσότερο ως σκύλος-οδηγός τυφλών ή ως σκύλος διάσωσης στα ερείπια. Συνάντηση με έναν ευέλικτο και έξυπνο σκύλο συντροφιάς που είναι ακόμα αρκετά άγνωστος στη Γαλλία!

Η σύντομη ιστορία του Rhodesian Ridgeback

ροδεσιανή ράχη ξαπλωμένη στο γρασίδι
Credits: tkatsai / iStock

Οι πρώτες σελίδες της ιστορίας του Rhodesian Ridgeback γράφτηκαν στη Νότια Αφρική τον 17ο αιώνα, όταν οι Ευρωπαίοι άποικοι έπαιρναν μαζί τους σκυλιά διαφορετικών φυλών στις βαλίτσες τους: Μαστίφ, Λαγωνικά, Σαιν-Χούμπερτ… ειδικά για κυνήγι. Ωστόσο, αυτοί οι σκύλοι βρέθηκαν γρήγορα αντιμέτωποι με σκληρές συνθήκες για να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Οι Ευρωπαίοι άρχισαν τότε να κάνουν επιλογές. Στη συνέχεια, έγιναν σταυροί με ένα σκυλί με ραχιαίο λοφίο που χρησιμοποιούσαν οι φυλές Khoikhoi (ή Hottentots) για κυνήγι. Έτσι γεννήθηκε ο Rhodesian Ridgeback, του οποίου το επάγγελμα ήταν να σηκώνει θηράματα και αιλουροειδείς σε γωνίες, ειδικά το λιοντάρι που έκανε κύκλους παρέα με άλλα μέλη της αγέλης. Μόλις το 1922 συντάχθηκε το αρχικό του πρότυπο στη Ροδεσία (Νότια Αφρική). Η ράτσα Rhodesian Ridgeback ήταν Αναγνωρίστηκε επίσημα από την FCI στις 21 Φεβρουαρίου 1955.

Το Rhodesian Ridgeback, ένα σκυλί με πρωτότυπη σωματική διάπλαση

Ροδίτικος σκύλος ριτζμπακ ξαπλωμένος με τον πισινό του ψηλά στον αέρα στην άκρη μιας λίμνης
Πιστώσεις: AsyaPozniak / iStock

Το Rhodesian Ridgeback έχει τη διάκριση ότι έχει μια ραχιαία κορυφή, δηλαδή ότι το τρίχωμα μεγαλώνει προς την αντίθετη κατεύθυνση από το υπόλοιπο τρίχωμα. Το τελευταίο ξεκινά από πίσω από τους ώμους και τρέχει μέχρι το σημείο του γοφού, γίνεται όλο και πιο λεπτό. Εκτός από αυτή την πρωτοτυπία, τα μαλλιά του είναι κοντά, αρκετά πυκνά και λεία. Το χρώμα του φορέματός του μπορεί να ποικίλλει από ανοιχτό σταρένιο έως κόκκινο ελαφάκι. Μερικές λευκές κηλίδες μπορεί να γίνουν δεκτές στο στήθος ή στις άκρες των ποδιών. Το κεφάλι του είναι επίμηκες και σε αρμονία με το υπόλοιπο σώμα. Τα αυτιά του είναι ψηλά και πεσμένα. Τα μεγάλα, στρογγυλά μάτια του έχουν συνήθως μαύρο ή καφέ χρώμα. Η ουρά του, χοντρή στη βάση, λεπταίνει προς το άκρο του. Το Rhodesian Ridgeback μπορεί να ζυγίζει έως και 40 κιλά και να έχει σχεδόν 70 εκατοστά στο ακρώμιο!

Le Rhodesian Ridgeback, un chien πολυδύναμο

Rhodesian Ridgeback σκύλος ξαπλωμένος δίπλα στη θάλασσα δίπλα στην ερωμένη του
Πιστώσεις: Alas_spb / iStock

ο ευστροφία είναι η λέξη που περιγράφει καλύτερα το Rhodesian Ridgeback. Ταυτόχρονα κυνηγώντας σκύλο, βοσκό, φύλακα και σύντροφο, βρίσκεται σε όλα τα μέτωπα. Είναι ένα παιχνιδιάρικο και ευγενικό σκυλί συντροφιάς. Απαιτεί σταθερή εκπαίδευση, αλλά πάντα με πραότητα και ακρίβεια. Όσον αφορά τον τόπο διαμονής του, θα προσαρμοστεί εξίσου καλά σε ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα αρκεί να είναι αρκετά έξω για να ασκηθεί. Πράγματι, το Rhodesian Ridgeback είναι ένας πραγματικός αθλητής υψηλού επιπέδου που πρέπει να βγάζει ατμό κατά τη διάρκεια αθλητικών εξόδων. Δεν είναι πραγματικά φτιαγμένο για να ξαπλώνετε όλη μέρα.

Πόσο κοστίζει η υιοθέτηση ενός Rhodesian Ridgeback;

Η τιμή αγοράς ενός Rhodesian Ridgeback είναι μεταξύ 1000€ και 1500€. Ωστόσο, αυτή η τιμή παραμένει μια εκτίμηση, γιατί μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη γραμμή του σκύλου, το φύλο του καθώς και την ηλικία του.

Written by admin

Τα διάφορα είδη ετικετών για να βρείτε έναν χαμένο σκύλο

Ο σκύλος μου φοβάται τα πυροτεχνήματα, πώς μπορώ να τον καθησυχάσω;