in

Το Shar-Pei, ένα φυσικό σκυλί που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο

“Γεια, ξέχασες να σιδερώσεις το σκύλο σου σήμερα το πρωί;” Ποιος ιδιοκτήτης Σαρ-Πέι δεν έχει ακούσει τέτοιου είδους αστείο για τον σκύλο του; Με το κεφάλι ιπποπόταμου και το ζαρωμένο δέρμα του, ένα είναι σίγουρο: το Shar-Pei δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο! Είτε εκτιμάτε την άτυπη σωματική του διάπλαση είτε όχι, αυτό το μικρό σκυλάκι είναι μια πραγματική μπάλα αγάπης που αξίζει απολύτως να γίνει περισσότερο γνωστή.

Η ιστορία του Σαρ-Πέι

Μικρό Shar-pei σε έναν κορμό δέντρου
Συντελεστές: Pack-Shot / iStock

Το Shar-Pei είναι ένας σκύλος κινεζικής καταγωγής. Αυτή η ράτσα είναι σίγουρα πολύ παλιά, αφού στην Κίνα έχουν βρεθεί αρχαιολογικά κατάλοιπα που χρονολογούνται περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια και αντιπροσωπεύουν σκύλους με την εμφάνιση του Shar-Pei. Πρόκειται για αγαλματίδια που ανακαλύφθηκαν μετά από ανασκαφές της δυναστείας των Χαν. Εκείνη την εποχή, το Shar-Pei εκτράφηκε από Κινέζους αγρότες ως σκύλος φύλακας και κυνηγιού στις παράκτιες περιοχές της νότιας Κίνας. Στη συνέχεια, το Shar-Pei εκπαιδεύτηκε ως μαχητικό σκυλί. Ωστόσο, άλλες πιο ισχυρές ράτσες αντικατέστησαν σταδιακά αυτή τη ράτσα και το Shar-Pei σχεδόν εξαφανίστηκε. Ευτυχώς, ένας κτηνοτρόφος από το Χονγκ Κονγκ που είχε ακόμα μια ντουζίνα Shar-Pei αποφάσισε με έναν φίλο του να σώσει τη φυλή από την πλήρη εξαφάνιση.

Το Shar-Pei, ένα μικρό σκυλάκι με μοναδική σωματική διάπλαση

Καφέ σαρ-πέι όρθιο
Συντελεστές: Julesru / iStock

Όλη η ιδιαιτερότητα του Shar-Pei βρίσκεται στις ρυτίδες του. Πράγματι, όπως σίγουρα έχετε παρατηρήσει, το Shar-Pei καλύπτεται με ένα ζαρωμένο δέρμα από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Αυτό το δέρμα προστατεύεται από ένα πολύ κοντό και τριχωτό τρίχωμα. Ωστόσο, στερείται υποστρώματος, γεγονός που το κάνει πολύ ευαίσθητο στο κρύο. Το χρώμα του Shar-Pei πρέπει να είναι πάντα ενιαίο και, εκτός από το λευκό, επιτρέπονται όλα τα χρώματα (μαύρο, καφέ, μπεζ, ελαφάκι, μπλε και κρεμ). Τα μικρά μάτια του είναι συνοφρυωμένα και η μακριά ουρά του φέρεται ψηλά και κουλουριασμένη. Έχει επίσης πολύ μικρά πεσμένα αυτιά σε σχήμα τριγώνου και ένα κεφάλι που μοιάζει με ιπποπόταμο που τον κάνει τρομερά συμπαθητικό. Επιπλέον, το Shar-Pei έχει ένα πολύ στιβαρό και συμπαγές σώμα. Έχει μέγεθος 44 έως 51 cm και ζυγίζει μεταξύ 18 και 25 kg.

Το Shar-Pei, πολύ στοργικό, αλλά λίγο τεμπέλης

Shar-pei ξαπλωμένος και κοιμάται
Credits: djiledesign / iStock

Το Shar-Pei είναι ένα πραγματικό δοχείο με κόλλα. Πολύ κοντά στα αφεντικά του, είναι ο κατεξοχήν σκύλος της οικογένειας. Πολύ εύκολο να προπονηθεί, θα κάνει πάντα ό,τι μπορεί για να είναι το επίκεντρο της προσοχής. Επίσης δεν θα δυσκολευτεί να ζήσει σε διαμέρισμα, γιατί δεν είναι πολύ αθλητικός σκύλος. Πολύ μη απαιτητικός από άποψη σωματικής δραστηριότητας, τρεις βόλτες την ημέρα θα του είναι υπεραρκετές. Εξάλλου, ο Σαρ Πέι είναι λάτρης της καθαριότητας και μισεί να ανακουφίζεται στο στενό του περιβάλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ακόμα σκόπιμο να το παίρνετε σε μεγάλες βόλτες κατά τις οποίες μπορεί επίσης να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να μυρίσει το περιβάλλον του. Όπως αναφέρθηκε και στην προηγούμενη παράγραφο, το παλτό του δεν του επιτρέπει να αντέξει το κρύο και απεχθάνεται και το νερό.

Πόσο κοστίζει η υιοθεσία ενός Shar-Pei;

Κατά μέσο όρο, η τιμή ενός Shar-Pei κυμαίνεται μεταξύ 800 και 1200 ευρώ. Ανάλογα με τους εκτροφείς, μπορεί να πληρώσετε περισσότερα για ένα θηλυκό από ένα αρσενικό.

Written by admin

Ευνουχισμός σε σκύλους: μέθοδος, πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, εναλλακτικές λύσεις

Εκπαιδεύοντας ένα σκύλο ως ζευγάρι, ποιες μπορεί να είναι οι δυσκολίες;