in

Όλα είναι στα μάτια…

Χάσατε ποτέ τον εαυτό σας στο βλέμμα του μικρού σας φουρνιού;! Το διορθώνεις. Σε κοιτάζει επίμονα. Από έξω δεν φαίνεται να συμβαίνει τίποτα. Ένα ήσυχο απόγευμα. Μέσα του όμως είναι μια πραγματική έκρηξη ορμονών! Ω ναι, τοφιλία ανθρώπου-σκύλου έχει μια επιστημονική εξήγηση και το βλέμμα έχει πολύ να κάνει με αυτό…

“Η ορμόνη της αγάπης”

Η ωκυτοκίνη είναι ένα μόριο που εκκρίνεται από ένα μέρος του εγκεφάλου των ανθρώπων και των σκύλων: τον υποθάλαμο. Έχει πολλούς ρόλους. Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει σήμερα είναι η εμπλοκή του στοστοργήΟ κοινωνικές συνδέσειςο εμπιστοσύνη, μεγάλο’ενσυναίσθηση και τοπροσκόλληση μητέρας-μωρού. Σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές, αυτή η ορμόνη θα αποτελούσε βασικό στοιχείο της φιλίας ανθρώπου-σκύλου, χάρη σε έναν μηχανισμό που αποκαλούν «θετικό βρόχο με τη μεσολάβηση ωκυτοκίνης». Ας δούμε τι μπορεί να είναι…

Εμπειρία αρ. 1: πολύ περισσότερα από μια απλή ματιά…

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Azabu, με επικεφαλής τον Δρ Miho Nagasawa, ανέπτυξε ένα πολύ ιδιαίτερο πείραμα. Η δουλειά τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επιστήμη, ξεκινά με την παρατήρηση γύρω στους τριάντα κυρίους και τα σκυλιά τους για μισή ώρα. Οι ερευνητές χρονομέτρησαν προσεκτικά ο χρόνος που πέρασε κάθε σκύλος κοιτάζοντας τον ιδιοκτήτη του στα μάτια. Σημείωσαν επίσης τη διάρκεια διαφόρων άλλων αλληλεπιδράσεων (χάδια, λόγια κ.λπ.).

Η συγκέντρωση της ωκυτοκίνης που υπήρχε στα ούρα τους μετρήθηκε πριν και μετά από αυτές τις αλληλεπιδράσεις. Αποτέλεσμα: οι αφέντες και τα σκυλιά που είχαν περάσει πολύ καιρό να τακτοποιηθεί ήταν οι μόνοι που είδαν τους αυξάνονται τα επίπεδα ωκυτοκίνης.

βλέμμα σκύλου
Συντελεστές: Josephine Amalie Paysen / Unsplash

Πείραμα αρ. 2: ξεκινάμε ξανά αλλά αντίστροφα!

Στη συνέχεια, οι ερευνητές δοκίμασαν το αντίθετο πείραμα: χορήγησαν ωκυτοκίνη στους μισούς σκύλους. Στη συνέχεια παρατήρησαν πόση ώρα πέρασε κάθε ζώο κοιτάζοντας τον ιδιοκτήτη του. Αποδεικνύεται ότι το γυναίκες που έλαβαν ωκυτοκίνη κοίταξαν τον αφέντη τους πολύ περισσότερο από εκείνους που δεν το έκαναν.

Παρ ‘όλα αυτά, αυτό δεν συνέβαινε στα αρσενικά που είναι ίσως λιγότερο ευαίσθητοι στις συναισθηματικές επιδράσεις αυτής της ορμόνης ή στους οποίους θα μπορούσε επίσης να διεγείρει την εγρήγορση (σε αντίθεση με το 1ο πείραμα, αυτή τη φορά υπήρχαν ξένοι στο δωμάτιο, τα σκυλάκια ίσως τους παρακολουθούσαν).

Μερικοί τα αποτελέσματα του 1ου πειράματος έχουν επίσης επιβεβαιωθεί επειδή, πάλι, η ωκυτοκίνη στα ούρα αυξήθηκε μόνο σε ιδιοκτήτες που μοιράζονταν μακριές ματιές με το σκυλάκι τους. Ωστόσο, Κάτι περίεργο συνέβη: αυτή τη φορά η ωκυτοκίνη σε κανένα σκύλο δεν αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι, σε αυτό το 2ο πείραμα, απαγορεύτηκε στους δασκάλους να αγγίζουν ή να μιλάνε στο ζώο τους, δύο στοιχεία που θα ήταν επομένως απαραίτητα για την αύξηση της ωκυτοκίνης στον σκύλο.

τσιουάουα σεβασμό
Συντελεστές: Skeeze / Pixabay

Ένας ενάρετος κύκλος!

Συνοπτικά, πότε ο σκύλος σας σε κοιτάζει στα μάτιααυξάνεται το επίπεδο της ωκυτοκίνης σαςπου σε κάνει πιο στοργικός μαζί του (χάδια, γλυκά λόγια κ.λπ.)η οποία αυξάνεται το επίπεδο της ωκυτοκίνης τουπου τον οδηγεί σε παρακολουθώντας σε ακόμα περισσότερα… και ούτω καθεξής!

Είναι ένας ανθρώπινος μηχανισμός που έχουν αποκτήσει τα σκυλιά από την επαφή μας

Στο 1ο πείραμα υπήρχαν και μερικά λύκοι και οι εκπαιδευτές τους. Αυτά τα ζώα δεν κοίταξαν σχεδόν ποτέ τους ανθρώπους και η ωκυτοκίνη κανενός δεν αυξήθηκε. Αυτό υποδηλώνει ότι οι λύκοι δεν μετέδωσαν αυτή τη συμπεριφορά στους κυνικούς απογόνους τους. Ως εκ τούτου, οι σκύλοι πιθανότατα το ανέπτυξαν μέσω της επαφής με τον άνθρωπο κατά την εξημέρωση.

Το βλέμμα έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη επικοινωνία. Μας επιτρέπει να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον και να συνδεθούμε. ΕΓΩ’προσκόλληση των μητέρων και των μωρών τους επηρεάζεται επίσης έντονα από την ωκυτοκίνη και το βλέμμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ακολουθεί βιολογικό μηχανισμό πολύ παρόμοια σε αυτόν που μόλις είδαμε ανάμεσα στον άντρα και τον σκύλο. Τα σκυλάκια και τα μωρά είναι αρκετά μακιαβελικά. Αυτά τα αγγελάκια έχουν αναπτύξει πολύ περίπλοκες διαδικασίες για να μας κάνουν να ραγίσουμε!

βλέμμα κουταβιού
Συντελεστές: Joel J. Martínez / Unsplash

Θα σας αρέσει επίσης:

Μπορεί ένας σκύλος να θυμάται το παρελθόν και να προβάλλεται στο μέλλον;

Ξέρουν τα σκυλιά να μετράνε;

Έχουν οι σκύλοι αίσθηση του χρόνου;

Written by admin

Γιατί ο σκύλος σας κατουρεί όταν είναι χαρούμενος;

Ανακαλύψτε 3 συνταγές για να ευχαριστήσετε τον σκύλο σας