in

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εγκυμοσύνη και τη γονιμοποίηση των σκύλων

Πώς ξέρετε αν ο σκύλος σας περιμένει μωρά; Πόσο διαρκεί η κύηση; Πως πάει η βοήθεια; Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια; Σας τα λέμε όλα!

Η διάρκεια της κύησης

Στο θηλυκό σκύλο η κύηση διαρκεί 56 έως 72 ημέρες από την προεξοχή (περίπου 2 μήνες). Όταν παίρνουμε το ζευγάρωμα ως αναφορά, το διάστημα είναι αρκετά μεγάλο γιατί σπάνια γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία έναρξης της κύησης (η στιγμή της ωορρηξίας είναι μια εκτίμηση και το φρέσκο ​​σπέρμα μπορεί να επιβιώσει 7 ημέρες στη μήτρα της σκύλας).

Για να ακολουθήσετε μια εγκυμοσύνη με μεγαλύτερη ακρίβεια, η καλύτερη μέθοδος είναι να πάρετε το κύμα LH για το σημείο αναφοράς (D-0). Είναι μια ορμόνη που αυξάνεται απότομα 24 έως 72 ώρες πριν την ωορρηξία. Η κύηση διαρκεί περίπου 64 ημέρες από την κορυφή της LH.

Πώς καταλαβαίνετε αν ένας σκύλος περιμένει μωρά;

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα εργαλεία για τη διάγνωση της εγκυμοσύνης:

  • είναιυπέρηχος. Είναι η καλύτερη τεχνική. Μπορεί να γίνει από την 21η ημέρα της κύησης (μετά την κορύφωση της LH).

  • Το επίπεδο της χαλάρωσης στο αίμα. Είναι μια ορμόνη που παράγεται από τον πλακούντα. Αυτή η διάγνωση μπορεί να γίνει από την 25-29η ημέρα της κύησης.

  • Κοιλιακή ψηλάφηση. Οι εμβρυϊκές φουσκάλες γίνονται αισθητές μεταξύ 25ης και 35ης ημέρας. Στη συνέχεια, υπάρχει μια απόκρυφη φάση όπου τίποτα δεν είναι χειροπιαστό για περίπου δέκα ημέρες. Τέλος, μετά την 45η ημέρα, το έμβρυο γίνεται μεγαλύτερο και τότε είναι δυνατή η ψηλάφησή του.

  • Ακτινογραφία. Είναι χρήσιμο από την 45η μέρα που γίνεται η οστεοποίηση του εμβρύου. Η ακτινογραφία καθιστά επίσης δυνατό τον εντοπισμό εμβρυϊκών θανάτων και ορισμένων άλλων ανωμαλιών.

έγκυος σκύλος
Πίστωση: tbob/iStock

Ο στενός δεσμός μεταξύ της μητέρας και του εμβρύου της

Το έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα περίπου 17 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Μετά το πλακούντας μορφές. Επιτρέπει τις ανταλλαγές μεταξύ του εμβρύου και της μητέρας του. Το τελευταίο του μεταφέρει πολλά απαραίτητα πράγματα: θρεπτικά συστατικά, οξυγόνο, κάποια αντισώματα για την προστασία του από λοιμώξεις… Από την πλευρά του, το κουτάβι μεταφέρει τα απόβλητά του (π.χ. ούρα, CO2…) στη μητέρα του για να τα εκκενώσει.

Ο πλακούντας έχει ρόλο θρέψηδ’απέκκρισητου αναπνοήκαι του ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Παράγει επίσης διάφορα ορμόνες. Ωστόσο, αυτό το όργανο δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα. Μπορεί επίσης να μεταφέρει ορισμένα μικρόβια, τοξίνες και φάρμακα από τη μητέρα στο κουτάβι. Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει ποτέ να δίνετε φάρμακα σε έγκυο σκύλο χωρίς τη συμβουλή κτηνιάτρου.

Σημάδια ότι ένα θηλυκό σκυλί πρόκειται να γεννήσει σύντομα

Αυτό ήταν, η μεγάλη μέρα έρχεται! Πώς όμως να το αναγνωρίσεις; Υπάρχουν αναμφισβήτητα σημάδια:

  • Αλλαγή συμπεριφοράς 12-24 ώρες πριν το σφίξιμο: το θηλυκό σκυλί απομονώνεται, λαχανιάζει, τρέμει, γίνεται επιθετικό…

  • Συσπάσεις οι μήτρες εμφανίζονται 12-24 ώρες πριν τον τοκετό.

  • Πτώση της θερμοκρασίας του ορθού: ένα βαθμό λιγότερο 8-24 ώρες πριν τον τοκετό.

  • γαλουχιά μπορεί να ξεκινήσει 1 εβδομάδα πριν το μέρος (ή 1-2 μέρες πριν αν είναι η πρώτη φορά που το θηλυκό σκυλί έχει γέννα).

  • Πτώση στο επίπεδο της προγεστερόνης στο αίμα (μια ορμόνη) 24-36 ώρες πριν την αναχώρηση.

Πως πάει η βοήθεια;

Αρχικά, μια από τις εμβρυϊκές μεμβράνες (ο αλλαντοΐς) σπάει και προκαλεί καθαρή έκκριση. Το θηλυκό σκυλί έχει επίσης έντονο συσπάσεις της μήτρας και της κοιλιάς, όπως συμβαίνει και με το μουνί. Επιτρέπουν τηναπέλαση μωρά. Αυτά βγαίνουν σε διαστήματα 20 λεπτών κατά μέσο όρο. Τις περισσότερες φορές το πλακούντας αποβάλλεται μεταξύ κάθε κουταβιού (υπάρχουν τόσοι πλακούντες όσο και τα κουτάβια).

ο συνολική διάρκεια ο τοκετός μπορεί να είναι πολύ μεγάλος (6 ώρες κατά μέσο όρο, 24 ώρες το πολύ). Στη συνέχεια, το θηλυκό σκυλί θα έχει πρασινωπό έκκριμα (λόχια) για μερικές εβδομάδες. Έπειτα, όλα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό, εκτός από το ότι η οικογένεια θα έχει μερικά ακόμη τριχωτά κεφάλια!

Η μητέρα και το κουτάβι της
Συντελεστές: Jametlene Resp / Unsplash

Θα σας αρέσει επίσης:

Οι διάφορες αιτίες αποβολής σε σκύλες

Βοήθεια στο θηλυκό σκύλο: πιθανά προβλήματα (δυστοκία)

Νευρική εγκυμοσύνη στον θηλυκό σκύλο

Written by admin

Τα σκυλιά αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη;

μια μοναδική γοητεία και ένα αγαπημένο πρόσωπο