in

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα μουστάκια σκύλου

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας έχει λευκές τρίχες κοντά στη μύτη του, που συνήθως ονομάζονται “μουστάκια”. Λευκά, σχεδόν ημιδιαφανή και αρκετά άκαμπτα, τα μουστάκια παίζουν πολύ σημαντικό αισθητηριακό ρόλο στο σκυλάκι σας. Αλλά σε τι ακριβώς χρησιμεύουν; Θα το μάθετε ανακαλύπτοντας αυτά τα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα μουστάκια σκύλου!

1. Αυτά είναι μουστάκια

Ναι, αυτά τα «μουστάκια» που μιλάμε έχουν άλλο όνομα: φαβορίτα. Δηλαδή του μακριές ίσιες τρίχες που βρίσκονται σε διάφορα σημεία στην ανατομία του σκύλου: κοντά στο απάτεςπάνω από το μάτια και σε επίπεδο πηγούνι. Οι βολβοί τους είναι πολύ βαθιά ριζωμένοι. Έτσι, προσκολλώνται σταθερά στο σκυλάκι σας για να τον καθοδηγήσουν στην καθημερινότητά του. Πολλά θηλαστικά, στεριά και θάλασσα, έχουν μουστάκια: γάτες, φώκιες, τρωκτικά κ.λπ. Όλοι γνωρίζουμε ότι όλα στη φύση έχουν τον σκοπό τους και τα μουστάκια δεν αποτελούν εξαίρεση!

μουστάκια κουταβιού
Συντελεστές: Nadezhda Braninger/iStock

2. Τα μουστάκια του σκύλου είναι μέρος της αίσθησης της αφής

Τα μουστάκια συμβάλλουν σε βελτίωση της αντίληψης του σκύλου. Η βάση κάθε μουστάκι αποτελείται από μικροσκοπικό δέκτες, ωστόσο πολύ αποτελεσματικό. Αυτά κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις και στη συνέχεια αποτελούν ένα είδος έκτης αίσθησης στον σκύλο, εκτός από ταλέντο γιου ήδη πολύ ανεπτυγμένο. Τα μουστάκια του σκύλου είναι επίσης στήριγμα στο όραμα, η λιγότερο ενισχυμένη του αίσθηση. Όταν χτυπήσουν κάτι, τότε αρχίζουν τα μουστάκια να δονείται (εξ ου και μουστάκια το όνομά τους)! Χάρη σε αυτά, ο σκύλος είναι επίσης σε θέση να μαντέψει το σχήμα και τη σύνθεση των αντικειμένων στο περιβάλλον του.

3. Τα μουστάκια ενός σκύλου τον βοηθούν να βρει το δρόμο του

Ενώ δυσκολευόμαστε να πλοηγηθούμε στο σκοτάδι, ο σκύλος το καταφέρνει χάρη στις δονήσεις του. Μπορεί όντως εκτίμηση αποστάσεων και να γνωρίζετε τη θέση που καταλαμβάνει το σώμα σας στο χώρο. Η ευαισθησία των μουστάκια στις κινήσεις και τις παρορμήσεις είναι επομένως πολύ χρήσιμη! Ένας τυφλός σκύλος, για παράδειγμα, θα ήταν πιο ανάπηρος αν δεν είχε μουστάκια. Αυτά προωθούν επίσης αναμονή των κινήσεων που ασκούνται από το περιβάλλον στον σκύλο. Όταν ετοιμάζεσαι να χαϊδέψεις το δικό σου, «νιώθει» και «βλέπει» το χέρι σου να πλησιάζει με τη βοήθεια των vibrissae του. Είναι και αυτοί που το δίνουν επιδεξιότητα και το δικό του καλά αντανακλαστικά την ώρα του αγώνα!

τα μουστάκια του σκύλου
Πιστώσεις: Rawpixel/iStock

4. Τα μουστάκια του σκύλου προστατεύουν τα μάτια τους

Αυτό έχει ήδη αναφερθεί, αλλά ο σκύλος έχει πράγματι “μουστάκια” πάνω από τα μάτια. Δεν έχει βλεφαρίδες, έτσι αυτά τα μουστάκια κρατήστε τη βρωμιά από τα μάτια του. Ως εκ τούτου, αντικαθιστούν τις βλεφαρίδες, λειτουργώντας ως προστασία των ματιών. Ομοίως, δίνουν σημαντικές πληροφορίες στον σκύλο ως προς αυτό εναέριες κινήσεις του περιβάλλοντός του. Αν κάτι πλησιάσει πολύ τα μάτια του, οι δονήσεις του θα του δώσουν το αντανακλαστικό να τα κλείσει ή να τα αναβοσβήσει.

5. Πάνω από όλα μην τα κόβεις!

Συνοψίζοντας, τα μουστάκια, ή μάλλον τα μουστάκια, του σκύλου διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην όξυνση των αισθήσεων. Μερικοί κτηνοτρόφοι έχουν τη συνήθεια να ζητούν να κόψουν τα μουστάκια του σκύλου, έτσι ώστε να ταιριάζει περισσότερο με το πρότυπο της ράτσας του. Ωστόσο, αποθαρρύνεται έντονα να το κάνει! Θα ήταν λίγο σαν να κόβω τον αντίχειρα ενός νεογέννητου: θα στενοχωριόταν πολύ αργότερα. Ωστόσο, μην ανησυχείτε αν κατά λάθος αφαιρέσετε μια βιμπρίσα από το σκυλάκι σας κατά τη διάρκεια του καλλωπισμού, θα μεγαλώσει ξανά!

σκύλος μουστάκια μουστάκια
Συντελεστές: Jordan/Unsplash

Πηγή

Θα σας αρέσει επίσης:

Χαμένος σκύλος: πώς μπορεί να βρει τον δρόμο της επιστροφής;

Θάψιμο οστών: μια ενστικτώδης και αρχαία συνήθεια στους σκύλους!

Ονειρεύονται τα σκυλιά; Η απάντηση είναι ναι !

Written by admin

Πώς μπορώ να ξέρω αν ο σκύλος μου θέλει να παίξει με τους συνομηλίκους του;

ποιοι ειναι οι κανονισμοι?